witkacy 26.12.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2004 Witam z jakiego drewna zrobić legary wysokie mają być na 10cm ,nie wiem jakie szerokie i jaki roztaw trzeba dawać.Na wieżchu chcem dać płyte ze sklejki 1cm i na to podłoga z desek 2cm. Prosze o porade Wesołych Swiąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 28.12.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Legary z wszystko jedno jakiego drewna. Mam na myśli gatunek, bo oczywiście powinno być odpowiednio suche i ...proste. Co do reszty to nie bardzo wiem po co ta sklejka. Legary są z reguły wtedy , gdy mają być deski podłogowe przybijane do legarów. Więc ta sklejka będzie raczej przeszkadzać. Chyba że chodzi o to by dać cieńsze dechy ( 2 cm) zamiast np. 3.2 cm. Ale ten problem rozwiązałbym raczej zmniejszając odstęp między legarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 28.12.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Piotr,2 cm dechy to raczej nieco za cienko by było, nawet przy małym rozstawie legarów, bo chyba nie dasz ich co 30 cm.Przy rozstawie 45-50 cm deski zaczynają się uginać - jak mawiali moi lakiernicy - "wańki-wstańki" się robią...Pisze z własnego doświadczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witkacy 28.12.2004 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Legary z wszystko jedno jakiego drewna. Mam na myśli gatunek, bo oczywiście powinno być odpowiednio suche i ...proste. Co do reszty to nie bardzo wiem po co ta sklejka. Legary są z reguły wtedy , gdy mają być deski podłogowe przybijane do legarów. Więc ta sklejka będzie raczej przeszkadzać. Chyba że chodzi o to by dać cieńsze dechy ( 2 cm) zamiast np. 3.2 cm. Ale ten problem rozwiązałbym raczej zmniejszając odstęp między legarami. Witam,piotr,nowy sklejke chcem dać z tego powodu że deski podłogowe mają tylko 2,2cm grubości ( najgrubsze jakie robi producent), a jeśli chodzi o zmniejszenie rozstawu legarów to jaki roztaw musiałbym dać (kładąc bez sklejki) Jeszcze pytańko jakie szerokie legary musze dać przy wysokości 10cm, czy wystarczą 6cm. pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 29.12.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 6 cm wystarczy .Jaki rozzstaw to nie wiem. Myślę , że trzebaby zapytać producenta desek podłogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witkacy 29.12.2004 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 dzięki piotr.nowy zapytam jeszcze w sklepie pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts