Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PEX-AL-pEX

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak narazie mam nastepujace ceny:

Miedz twarda 5,8 netto miekka 6,5 netto mb Wavin PexAlPex 3 PLN netto..

No i rynny Kanion Wavina 25% upust od cennika ...

NIby ok tylko czy wiecej wyjdzie za zlaczki do tego PEx Al PExa?

Sam nie wiem ...

Gosciu co mi to proponuje sam ma w chacie Wavina lecz teraz mowi ze by polozyl miedz bo lepiej oddaje cieplo (podlogowki) sam nie wiem jednak jest duza jest roznica w samych rurkach -potrzeba mi okolo 450 mb rurek tylko nie wiem jak wyjda zlaczki do tego plastiku...

Jawrob

Gość 1950
w przypadku instalacji rozdzielaczowej nic nie trzeba zaciskać chyba że łączysz ze sobą dwa odcinki rur. w rozdzielaczu jak i w podejściach pod grzejniki złączki są zaprasowywane przez dokręcanie

a teraz inne pytanie Wavin jest zaciskany zaciskarka jakie inne sa sposoby laczenia rurek pea-al-pex?sa takie ktore nie potrzebuja narzedzi specjalistycznych?-chodzi oczywiscie o markowe rurki takie o jakich piszecie wyzej ....

My mamy skręcane Copraxu, też pex-al-pex. Moi koledzy którzy siedzą od lat w instalacjach, zdecydowanie je polecali.

ja mam chyba szwecki system -WIRSBO z pamięcą kształtu(rozszerza się kształtkę szybko wkłada rurkę i ma trzymać-jak wykonawca połączył kształtkę z rurką to w imadle nie mogłem jej wyciąfnąć).Mam nadziję że się sprawdzi.Rozruch instalacji w tym roku.Cena nie konkurencyjna do polskiej miedzi z Hutmena.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Też słyszałem że diamond to dziadostwo i przy gięciach podobno sie rozwarstwia ( to opinie wśród instalatorów i to krakowskich, czyli tam gdzie ma siedzibę dystrybutor diamonda). Co wymagać od rury za 2 zł!!!.

W praktyce stosuje sie pex-al firmowy : Roth, wawin, TC, uponor, herz i tak trzymać, żadnej chińszczyzny. Chiński to dobry ale bambus.!!!