Joasia 23.01.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 To co z tą nierdzewką do wody pitnej? Czy ktoś robił? Czy to ma sens? Ile by to kosztowało? (Jeden z forymowiczów twierdził, że ma taką instalację, ale chyba już nie bywa na forum - i nie mam się kogo zapytać). Joasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.01.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Podaję Ci przykładowe ceny rur nierdzewnych (importowanych) do wody ( 1mb brutto) :1/2'' x2.6 (grubość ścianki) - 25,94 zł3/4" x 2.6 - 36,90 zł1'x3.2 - 41,73 złKształtki gwintowane o okolicach od 10 do kilkudziesięciu zł za sztukę.Nie każdego na to stać, bo to górna półka cenowa!!!Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.01.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Joasiu zapomniałem dodać, że ceny nierdzewki są dośc wahliwe i często się zmieniają. Musisz wiedzieć, że nierdzewki nie można łączyć z łącznikami żeliwnymi bo skoroduje!!! Ważna jest jednorodność instalacji. Jeżeli Cie temat interesuje to mogę Ci pomóc w załatwieniu materiału. To są ceny jednego z producentów armatury nierdzewnej który dla mojej firmy wykonuje zasobniki z nierdzewki itp rzeczy. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.01.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Też słyszałem że diamond to dziadostwo i przy gięciach podobno sie rozwarstwia ( to opinie wśród instalatorów i to krakowskich, czyli tam gdzie ma siedzibę dystrybutor diamonda). Co wymagać od rury za 2 zł!!!. W praktyce stosuje sie pex-al firmowy : Roth, wawin, TC, uponor, herz i tak trzymać, żadnej chińszczyzny. Chiński to dobry ale bambus.!!! Dzięki Teraz przynajmniej wiem, że jeśli nie zdecyduję sie na miedź (czytaj: oferta wyjdzie zbyt drogo ) to znam firmy godne polecenia, oraz te, które trzeba omijać, np Diamond Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 23.01.2005 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Dobra,byc moze zdecydowalem sie na Wavina lecz faktycznie zobaczylem ze przy laczeniu przekroj ulega zwezeniu i nie wiem jak to ma sie do CO ale przy CWU nie bedzie to przyczyna spadku cisnienia w uzytkowaniu np wanny i kranu jednoczesnie?Wiem ze sa metody ukladania rur kazdy element -osobne rurki wiec moze ten objaw spadku nie powinien wystepowac? Nie moge tez doliczyc sie kosztow zlaczek przy rozdzielaczach i grzejnikach w CO Wavina..Sek w tym ze nie wiem co trzeba zastosowac (jaki element z cennika) by polaczyc w/w rzeczy -moze mi ktos pomoze? Bo jesli przy uzyciu polsrubunku to ja dziekuje -toto kosztuje okolo 30 zl no a przy 20 grzejnikach i 3x podlogowce tych polsrubunkow bedzie troche Mam nadzieje ze zle mysle i jest tanszy sposob laczenia Jawrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 23.01.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Do jawrobprzy stosowaniu wawinu w c.o. do rozdzielaczy i grzejnika stosuje nyple skrecane 16\1/2"GZ szt. kosztuje 4,5zl.netto mozesz tez stosowac zaciskowe np.wawin16\1/2"GZ szt.6,5 netto ale osobiscie radze skrecane [odrazu sa jako srubunki]co dospatkow cisnienia w C.W.U. to wszystko zalezy jaka wykonasz istalacje [trojnikowa wymaga odpowiednio zaprojektowanego stopniowania rur,przy rozdzilaczowej trzeba sie starac aby dlugosci rur byla w miare jednakowa ] ale zasadniczo jezeli dobrze jest zaprojektowana i wykonana instalacja to przewezenia przy laczeniu nie wplywaja tak naspadki jak np.dlugosc przewodow i ich srednice w centralnym i tak po uruchomieniu instalacje trzeba zrownowazyc chydraulicznie Moim zdaniem gorzej sie robi instalacje z PP[zgrzewane ]tam to dopiero mozna zawezic przekroj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 23.01.2005 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 czyli reasumujac do podlaczenia grzejnika zawor odcinajacy z rurka potrzebny mi jest tylko nypel 16\1/2"GZ tak samo do rozdzielacza?Czy jest to pozycja z cennika wavina czy jest to inny producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 23.01.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 podam tak grzejnik[bocznozasilany]+zawor[termostatyczny,lub powrotny]i nypel lub zlaczka zaciskananypel skrecany nie jest z wawina, zlaczka tak cena jest z rabatem katalogowa 8zl netto [ale niepolecam bo gint na zlaczce jest z plasyku i bardzo szbko mozna go zepsuc ] lepsze sa z herzagwint z mosiadzu cena katalogowa13zl[tez zaciskana]nettodo rozdzielacza podejscia polecam wkrecic zawor [aby mozna w kazdym momencie odciac dany grzejnik ;wiem ze dubluje wtedy zawory na grzejniku ale jakbysie cos stalo z rura do grzejnika to bez zaworu musisz odciac caly rozdzielacz] i nypel skrecany [mam wtedy srubunek] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 24.01.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 24.01.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Zważywszy na fakt, iż c.o. zasilane będzie z pieca gazowego a w dodatku jest to piec kondensacyjny + troche podłogówki (niska temperatura wody) to rurki pex-al-pex powinny być OK. Ktoś kiedyś napisał, że jesli plastiki to pex-al-pex. Przeglądając strony tych lepszych producentów (dzięki za pomoc, teraz wiem, którzy sa lepsi ) zauważyłęm, że wielu z nich proponuje inne rurki/systemy, np pe-al, itd (chodzi mi o to, że nie zawsze jest to pex-al-pex). Co o tym sądzić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 24.01.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 ja stosuje rury warstwowe dwoch producentow herz FH-PE-HD/AL/PE-RTi wawina PE-X/AL/PE-RT nie widze zadnej roznicy a dlaczego tych akurat producentow bo sa na odpowiednim poziomie jakosciowym i uzyskalem dobre rabaty i w mojej okolicy wiekszosc instalatorow robi w tych rurach DO JOASICENY NIERDZEWEKsrednica-cena 15--17zl18--22,3 22--27 28--33 35--49zl sa to ceny netto z viegi bez upustow system oparty na zaciskanych ksztaltkach cena kolana z lapami 15-1/2"GW cena 52zl netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.01.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Dla Joasi. Ja Ci podałem oczywiście rury z nierdzewki do instalacji gwintowanej (tradycyjnej). Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 25.01.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 No dobra, te ceny są oczywiście astronomiczne, ale od przyłącza wodnego do kranu w kuchni daleko nie mam - więc pewnie całkowity koszt byłby do przełknięcia. Tylko czy to ma sens? Przecież wodociągiem woda płynie w plastiku? [Ja generalnie pastików nie lubię - zresztą w moim bloku wymieniono niedawno rury od wody ze stalowych na plastikowe - woda ma inny smak, nie mogę jej pić, wozimy odtą oligocenkę ] A w ogóle to w jakimś czasopiśmie widziałam takie wnętrze gdzie wszystkie instalacje, te od grzejników, były z nierdzewki, i szły sobie na wierzchu po ściananch. Słuchajcie, to naprawdę fajnie wyglądało. No, ale wiem, że to fanaberia... Joasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.01.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 ja stosuje rury warstwowe dwoch producentow herz FH-PE-HD/AL/PE-RT i wawina PE-X/AL/PE-RT nie widze zadnej roznicy a dlaczego tych akurat producentow bo sa na odpowiednim poziomie jakosciowym i uzyskalem dobre rabaty i w mojej okolicy wiekszosc instalatorow robi w tych rurach DO JOASI CENY NIERDZEWEK srednica-cena 15--17zl 18--22,3 22--27 28--33 35--49zl sa to ceny netto z viegi bez upustow system oparty na zaciskanych ksztaltkach cena kolana z lapami 15-1/2"GW cena 52zl netto No tak, Herz i Wavin sa sprawdzone, itd, ale chodziło mi o fakt czy pex-al-pex (np Purmo) jest lepsze od każdego innego plastiku np FH-PE-HD/AL/PE-RT. A może wcale tak nie jest??? Nurtuje mnie to gdyż chcę uzyskac odpowiedź na pytanie czy jeśli wybiorę plastik to powinien to być pex-al-pex (jednej z lepszych firm) czy też niekoniecznie (np. FH-PE-HD/AL/PE-RT to podobna klasa materiału...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 28.01.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 ja stosuje rury warstwowe dwoch producentow herz FH-PE-HD/AL/PE-RT i wawina PE-X/AL/PE-RT nie widze zadnej roznicy a dlaczego tych akurat producentow bo sa na odpowiednim poziomie jakosciowym i uzyskalem dobre rabaty i w mojej okolicy wiekszosc instalatorow robi w tych rurach DO JOASI CENY NIERDZEWEK srednica-cena 15--17zl 18--22,3 22--27 28--33 35--49zl sa to ceny netto z viegi bez upustow system oparty na zaciskanych ksztaltkach cena kolana z lapami 15-1/2"GW cena 52zl netto No tak, Herz i Wavin sa sprawdzone, itd, ale chodziło mi o fakt czy pex-al-pex (np Purmo) jest lepsze od każdego innego plastiku np FH-PE-HD/AL/PE-RT. A może wcale tak nie jest??? Nurtuje mnie to gdyż chcę uzyskac odpowiedź na pytanie czy jeśli wybiorę plastik to powinien to być pex-al-pex (jednej z lepszych firm) czy też niekoniecznie (np. FH-PE-HD/AL/PE-RT to podobna klasa materiału...) Czy ktoś może mi doradzić w powyższej sprawie??? Wczoraj otrzymałem ofertę z Wavina i Herza. Dokładnie jej nie przeglądnołem, ale zauważyłem, że polecane tam rury tie są rurami pex-al-pex tylko tylko inne np PE-RT; PEX/AL/PE-RT. Czy to znaczy że są gorsze? Czy tez marka firmy oznacza, że mogą być nawet lepsze od innych Pex-al-pex??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 31.01.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 pomóżcie proszę - powoli zbliża sie czas podjęcia decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 31.01.2005 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 a co z hepworth? czy jest to lepszy system np od wavina lub innego pex-al-pexa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 31.01.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 było już pisane na forum dość dużo na ten temat. ale zasada jest taka czy chcesz mocować się z rurą przy wykonywaniu instalacji czy też nie jeżeli chcesz i koniecznie chcesz robić to sam to stosuj Hep2O zrobią ci projekt i będziesz mógł sobie majsterkować, (co wcale nie znaczy że jest to dziadostwo, bardzo dobry materiał), jeśli nie to stosuj markową rurę wielowarstwową z przekładką aluminiową i w sumie nie jest aż tak bardzo istotne czy to jest pert, pehd czy też pex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 31.01.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Echo masz wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 07.02.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Nadal się waham: miedź czy tworzywo??? Jesli tworzywo to już wybrałem: Herz pex-al-pex (zaproponowano mi cenę 5 zł brutto -20% rabatu) Jesli miedź to nie wiem co Niby wszystko pięknie ładnie ale tak na prawdę prawie wszyscy handlują tą najtańszą i najsłabszej jakości niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts