Cezarr 07.02.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 A co sądzicie o rurkach firmy USMetrix?Można je kupić po 3zł brutto.I gdzie w okolicach Wwy można dostać rurki innych producentów w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 07.02.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 A co sądzicie o rurkach firmy USMetrix?Można je kupić po 3zł brutto.I gdzie w okolicach Wwy można dostać rurki innych producentów w dobrej cenie? Tez o tym myślałem, ale ten przedział cenowy trochę mnie nie przekonuje (słyszałem różne opinie i chyba wolę trochę droższą rurkę zważywszy, że wszystko zostanie przykryte wylewką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 07.02.2005 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Echo:Wavin 2,70 netto 16 rurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 08.02.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 a gdzie można go dostac w tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 08.02.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 No właśnie. Ja wszystkie "markowe" pex-al-pex'y widziałem w cenach około 5 zł/m (Herz, Roth, itd). Ceny Wavina juz nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.03.2005 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 do jutra musze podjąć decyzję nt rodzaju rurki do c.o.:1) HERZ PEXb/AL/PEXc - byłem na to zdecydowany, ale podobno żadko tym handlują (cena ostateczna 4 zł brutto)2) HERZ PE-HD/AL/PE-RT - podobno czesto kupowany (cena 3,50)3) WAVIN (chyba PEX/AL/PE-RT) - PODOBNO TEŻ DOBRY,A CENA 3,20 ZŁ cZY SĄ ZNACZĄCE RÓŻNICE MIĘDZY TYMI MATERIAŁAMIJAKIE SĄ ŁĄCZENIA (LASEROWE, ZAKŁĄDOWE???) PROSZE O PILNA POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 23.03.2005 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 może ktoś napisze jaki producent miedzi ma dobry sprawdzony towar aby w kolankach nie robiły się dziury przez wodę która wypłukuje miedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.03.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 aby w kolankach nie robiły się dziury przez wodę która wypłukuje miedz To nie jest bezposrednia wina miedzi, tylko złego montażu a właściwie złego smarowania pastą lutowniczą i lutowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.03.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Zwłaszcza złego zwymiarowania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.03.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Zwłaszcza złego zwymiarowania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 24.03.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 To nie jest bezposrednia wina miedzi, tylko złego montażu a właściwie złego smarowania pastą lutowniczą i lutowania. Na czym polega to złe smarowanie i lutowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.03.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Smarować sie powinno tylko "wewnetrzną część" mufy, często jednak dużo pasty dostaje się do wnętrza kształtki, gdzie w czasie lutowania powoduje oknisko korozji. Podobnie z nadmiarem lutowia, który "wlewa" się do wnetrza kształtki, a nie pozostaje w szczelinie kapilarnej. Jak do tego dołaczymy źle dobrane średnice rur to mamy podwyższone ryzyko wystepienia korozji wżerowej, czy przetarcia np. na kolanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza70 24.03.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Instalator proponuje mi pex-al-pex do co na ekogroszek.Jestem w kropce - czy ma rację? (zwłaszcza, że na codzień robi co w mieszkaniówce). Prosze o opinię fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 24.03.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 dołączam się do tego ja też chcę mieć kocioł na ekogroszek myślałem o miedzi pużniej o pex-e a teraz znowu o miedzi tak naprawdę nie wiem co byłoby lepsze do tego kotła i jak zrobić czy rozdzielacz czy 2 rurki puscić dookoła domu . nie wiem jakie są zasady przy dobieraniu średnic rurek proszę piszcie na ten temat bo to temat rzeka, i wielu chętnie skorzystałoby z waszych doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 24.03.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=43819 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.03.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 A co sądzicie o rurkach firmy USMetrix?Można je kupić po 3zł brutto.I gdzie w okolicach Wwy można dostać rurki innych producentów w dobrej cenie? made in turkey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.03.2005 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Tylko czy to ma sens? Przecież wodociągiem woda płynie w plastiku? [Ja generalnie pastików nie lubię - zresztą w moim bloku wymieniono niedawno rury od wody ze stalowych na plastikowe - woda ma inny smak, nie mogę jej pić, wozimy odtą oligocenkę ] Joasiu prawdopodobnie zastosowano niewłaściwe rury-inne pex są do ogrzewania (z barierą antydyfuzyjną) a inne do wody pitnej (szokowane termicznie)-[dane Rehau]-bardzo często ludziska robią sobie ułatwienie i instalacje cwu robią ze zwykłego,podłogowego pex-al a to błąd,ponieważ woda może wtedy (zwłaszcza ciepła) "zalatywać" plastikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.03.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 do jutra musze podjąć decyzję nt rodzaju rurki do c.o.: 1) HERZ PEXb/AL/PEXc - byłem na to zdecydowany, ale podobno żadko tym handlują (cena ostateczna 4 zł brutto) 2) HERZ PE-HD/AL/PE-RT - podobno czesto kupowany (cena 3,50) 3) WAVIN (chyba PEX/AL/PE-RT) - PODOBNO TEŻ DOBRY,A CENA 3,20 ZŁ cZY SĄ ZNACZĄCE RÓŻNICE MIĘDZY TYMI MATERIAŁAMI JAKIE SĄ ŁĄCZENIA (LASEROWE, ZAKŁĄDOWE???) PROSZE O PILNA POMOC i ostateczny wybór padł na Wavin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 28.03.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 bardzo dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 28.03.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 bardzo dobry wybór Dzięki kompetentnym forumowiczom Dzieki! Chłopaki na hurtowniach niestety sie gubią i sami nie wiedzą o czym rozmawiają -przykre ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts