Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PEX-AL-pEX

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co sądzicie o rurkach firmy USMetrix?Można je kupić po 3zł brutto.I gdzie w okolicach Wwy można dostać rurki innych producentów w dobrej cenie?

Tez o tym myślałem, ale ten przedział cenowy trochę mnie nie przekonuje (słyszałem różne opinie i chyba wolę trochę droższą rurkę zważywszy, że wszystko zostanie przykryte wylewką)

• 1 month później...

do jutra musze podjąć decyzję nt rodzaju rurki do c.o.:

1) HERZ PEXb/AL/PEXc - byłem na to zdecydowany, ale podobno żadko tym handlują (cena ostateczna 4 zł brutto)

2) HERZ PE-HD/AL/PE-RT - podobno czesto kupowany (cena 3,50)

3) WAVIN (chyba PEX/AL/PE-RT) - PODOBNO TEŻ DOBRY,A CENA 3,20 ZŁ

cZY SĄ ZNACZĄCE RÓŻNICE MIĘDZY TYMI MATERIAŁAMI

JAKIE SĄ ŁĄCZENIA (LASEROWE, ZAKŁĄDOWE???)

PROSZE O PILNA POMOC

Smarować sie powinno tylko "wewnetrzną część" mufy, często jednak dużo pasty dostaje się do wnętrza kształtki, gdzie w czasie lutowania powoduje oknisko korozji. Podobnie z nadmiarem lutowia, który "wlewa" się do wnetrza kształtki, a nie pozostaje w szczelinie kapilarnej. Jak do tego dołaczymy źle dobrane średnice rur to mamy podwyższone ryzyko wystepienia korozji wżerowej, czy przetarcia np. na kolanku.

dołączam się do tego ja też chcę mieć kocioł na ekogroszek myślałem o miedzi pużniej o pex-e a teraz znowu o miedzi tak naprawdę nie wiem co byłoby lepsze do tego kotła i jak zrobić czy rozdzielacz czy 2 rurki puscić dookoła domu . nie wiem jakie są zasady przy dobieraniu średnic rurek proszę piszcie na ten temat bo to temat rzeka, i wielu chętnie skorzystałoby z waszych doświadczeń

Tylko czy to ma sens? Przecież wodociągiem woda płynie w plastiku? :-?

[Ja generalnie pastików nie lubię - zresztą w moim bloku wymieniono niedawno rury od wody ze stalowych na plastikowe - woda ma inny smak, nie mogę jej pić, wozimy odtą oligocenkę :( ]

Joasiu prawdopodobnie zastosowano niewłaściwe rury-inne pex są do ogrzewania (z barierą antydyfuzyjną) a inne do wody pitnej (szokowane termicznie)-[dane Rehau]-bardzo często ludziska robią sobie ułatwienie i instalacje cwu robią ze zwykłego,podłogowego pex-al a to błąd,ponieważ woda może wtedy (zwłaszcza ciepła) "zalatywać" plastikiem.

do jutra musze podjąć decyzję nt rodzaju rurki do c.o.:

1) HERZ PEXb/AL/PEXc - byłem na to zdecydowany, ale podobno żadko tym handlują (cena ostateczna 4 zł brutto)

2) HERZ PE-HD/AL/PE-RT - podobno czesto kupowany (cena 3,50)

3) WAVIN (chyba PEX/AL/PE-RT) - PODOBNO TEŻ DOBRY,A CENA 3,20 ZŁ

cZY SĄ ZNACZĄCE RÓŻNICE MIĘDZY TYMI MATERIAŁAMI

JAKIE SĄ ŁĄCZENIA (LASEROWE, ZAKŁĄDOWE???)

PROSZE O PILNA POMOC

i ostateczny wybór padł na Wavin :wink: