Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eurocolor vs KNS vs Sonarol

Recommended Posts

Dzień dobry, który z typów okien ma najlepszą jakość?

1. Eurocolor Impact 80 (3 szyby)

2. Sonarol Perfecttherm (3 szyby)

3. Optiline.KNS (szyby)

4. Softline 82 KNS (3 szyby)

Mieszkam w bloku. Okna Sonarol perfecttherm w wycenie wyszły aż o 4.000 zł taniej od pozostałych powyższych (chodzi o 6 okien i 1 balkonowe). Warto dopłacić za te inne niż Sonarol? Warto brać 3 szyby?

Dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez momott

Do bloku kupiłbym Sonarol ze względu na cenę. Miałem je kupować do domu ale właściciel firmy powiedział ze gdybym nie mial sporych przeszkleń to by polecił ale ja mam okno tarasowe 300x240 i trochę się tego obawiał. Sciany bloku jednak troszkę pracują i nawet przy mega ciepłych i szczelnych oknach mogą się pojawić szczelin w około ramy. Poza tym 3 szyby do bloku (jak mniemam z rynku wtórnego) to już prawie rozpusta.

Największą rozpustą są ogólnie szczelne okna do mieszkań z wentylacją grawitacyjną.

Jak dla mnie to jedna z najgorszych możliwych "inwestycji". Prędzej czy później zaowocuje to problemami, lub zwyczajnie i tak będzie trzeba je rozsczelnić.Albo dać nawiewniki.

Czyli pogodzić się z faktem, że nie będzie szczelnie i jednak kasę wywaliło się w błoto.

Pomijam wyjątki kiedy okno jest zbyt nieszczelne, że ręka wchodzi, wypada, lub są uszkodzone.

Przy takiej ilości okien różnica jest bardzo możliwa. Nie znamy koloru okien. W moich wycenach eurocolor kosztował dwa razy tyle co Sonarol a miałem jedno okno więcej. Okna wycenialem w dwustronnym kolorze.

Sorry, nie widzę takiej możliwości jeśli jest wyceniony teoretycznie porównywalny standard. 20-30%to już duża różnica, a okna w bloku nie kosztują 20tys...