Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - odseparowanie układu CO

tomek_byd

Recommended Posts

Niestety trudno znaleźć zarówno bojler CWU jak i bufor z przyłączami 5/4". Większość ma 3/4", jedynie niektóre mają 1".

Przy pompie o mocy nominalnej 10kW spokojnie możesz zastosować bufor z króćcami 1". Jest to zwężenie miejscowe i nie bedzie miało istotnego wpływu na prace pompy. Dla zbiornika CWU z wężownicą już trochę gorzej, ale też bez tragedi. Możesz poszukać zbiornika kombinowanego z wbudowanym zbiornikiem CWU/wężownicą karbowaną CWU i wtedy wykorzystujesz górę jako zasobnik ciepłej wody, a dół jako bufor.

Nie spotkałem się jeszcze z podłaczeniem bufora jakie proponuje Andrzej5101. Dla małych zbiorników buforowych (<100l) pewnie to nie ma znaczenia, ale dla wiekszych podłaczyłbym normalnie - powrót z CO na góre zasobnika, a dół na powrót do pompy. images?q=tbn:ANd9GcS9buozlwPAlGp-vkqGpijGfLPo3wwAerYdWg&usqp=CAU

No ale tu jest na zasilaniu instalacji i tu ma sens. Bardziej chodzi mi o tą teorię z podrywaniu syfu z bufora. Raz, że tam woda zajebiście zwalnia bieg i nieczystości opadają na dno, a dwa najniższe króćce są trochę nad dolną dennicą co tworzy "martwy stan". Dlatego pytam, czy to znasz z praktyki, czy sam sobie udumales;) Poza błędnym położeniem warstw, gdzie w Twojej propozycji cieplejsze będą niżej, to nie widzę wad. Ale jak pisałem - nie spotkałem się z takim podłączeniem.

III/ Zbiornik CWU oraz grzejniki muszą być włączone ;

.... w duży obieg wymiennika płytowego - gdzie jest woda a nie glikol

Ja tu chciałem dać zawór 3-drogowy i w układzie: pompa ciepła, wężownica/płaszcz bojlera CWU, połowa wymiennika płytowego oraz buforze dać wodę z 30% glikolu. Bufor dać na powrocie do pompy już po połączeniu powrotu z wężownicy CWU i wymiennika płytowego CO. Zamieszczam schemat dla lepszego zrozumienia. Czy w takim układzie jest jakiś problem?

pompa ciepla wymiennik.jpg

Ja tu chciałem dać zawór 3-drogowy i w układzie: pompa ciepła, wężownica/płaszcz bojlera CWU, połowa wymiennika płytowego oraz buforze dać wodę z 30% glikolu. Bufor dać na powrocie do pompy już po połączeniu powrotu z wężownicy CWU i wymiennika płytowego CO. Zamieszczam schemat dla lepszego zrozumienia. Czy w takim układzie jest jakiś problem?

[ATTACH=CONFIG]by460480[/ATTACH]

Nie ma żadnych problemów, bo ;

- co niektórzy cały układ zalewają glikolem,

- zwiększa się przez to pojemność układu glikolowego,

- w układzie małym jest naczynie przeponowe, prawdopodobnie ok;10L,

- jeżeli monoblok Kaisai KHC-10RY3 10 kW ma zawór trójdrogowy w wyposażeniu, to będzie to ułatwione zadanie,

Kolega bobrow w temacie ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355533-Instalacja-PC-monoblok-w-domu-z-grzejnikami/page4,

- też zastosował układ CWU w glikolu,

- nie zastosował bufora wyrównawczego w układzie pierwotnym i pojemność tego układu wyszła w sumie 30 l z naczyniem zbiorczym;

.......- { str79 ; glikol Ergolid eko -25st/42% 40 ltr (ale weszło 30 ltr) },

...... - dla 9kW/TCap wg; dtr min to 50 l,

......- doszedł do wniosku, że ; Zład Minimalny - to suma pojemności obu obiegów, przy pracującej pompie obiegowej wtórnej,

...... - pompa śmiga OK, użytkownicy zadowoleni

Opór hydrauliczny w zależności od zastosowanej rury oraz średnicy

Opór hydrauliczny.jpg

Zład wodny - to ogół wszystkich elementów tworzących system centralnego ogrzewania czyli:

- grzejniki, armatura, piony, poziomy oraz odpowietrzania,

- określa on pojemność całkowitą instalacji.

Edytowane przez Andrzej5101

Pisałem do Kaisai co oni sądzą o różnych rozwiązaniach. Oni odradzają wymienniki płytowe, a zalecają ten mój pomysł z bojlerem. Z jednej strony bojler działa jako bufor przepływowy dla pompy, a z drugiej przez wężownicę jest odbiór ciepła przez układ CO. Niestety uważają, że wężownica musi mieć z 3-4m2, a takie bojlery są duże, drogie i trudno dostępne.

Uważają też, że nie ma problemu z ewentualnym zalaniem całej instalacji wodą lub glikolem mimo dużego miksu materiałów. Bez rozdzielania na dwa niezależne obiegi. W instalacji są zarówno rury stalowe zwykłe jak i ocynkowane, rury miedziane oraz grzejniki aluminiowe. Jedynie zalecają użycie uszlachetniaczy i pilnowanie połączeń. Niestety z połączeniami to problem bo część rur jest w ścianach lub podłodze. Bez kapitalnego remontu tego się nie zmieni i nawet nie ma pewności jaki materiał z jakim się gdzie łączy.

Co do tego tematu na forum to w jednym z postów autor porównuje zużycie prądu u siebie i u kuzynki i z tego co ja zrozumiałem, ma wyraźnie słabsze wyniki choć powinien mieć lepsze i chyba sugeruje, że to wina glikolu i wymiennika. Na pewno są tam straty tylko pytanie jak duże.

Zaczynam się zastanawiać, czy jednak nie iść w klasyczne rozwiązanie na wodzie. Zwykły bufor koło 100-140L z dwoma wejściami i wyjściami i do tego pompa na obieg CO. Do tego zawory przeciwzamrożeniowe i nie kombinować. Jedyny problem z tymi różnymi materiałami instalacji, ale jakiś czas temu były dokładane żeberka w grzejnikach oraz lekko modyfikowane rury miedziane i nie było widać jakiegoś zarośnięcia ich czy korozji elementów. Instalacja od bardzo dawna działa w układzie zamkniętym.

Jak bym poszedł w tą stronę, to zastanawiam się nad zaworami antyzamrożeniowymi SVEG zamiast standardowymi Caleffi. Można je wkręcić w standardowy trójnik, który chyba można zaizolować. Są mniejsze i tańsze. Przy Caleffi trzeba zrobić przerwę w izolacji na pełnym obwodzie. Wydaje mi się, że na Caleffi będzie większa strata ciepła.

Co do tego tematu na forum to w jednym z postów autor porównuje zużycie prądu u siebie i u kuzynki i z tego co ja zrozumiałem, ma wyraźnie słabsze wyniki choć powinien mieć lepsze i chyba sugeruje, że to wina glikolu i wymiennika. Na pewno są tam straty tylko pytanie jak duże.

Błędne wnioski ;

Pompa hula OK a użytkownicy zadowoleni,

Przeczytaj ze zrozumieniem,

Kolega bobrow ;

- to jeden z najlepszych, racjonalnych forumowiczów;

- Wie co mówi a nie mówi co wie - to główna jego zaleta,

- Jego sposób jest racjonalny, bezpieczny, działa i sprawdza się w rzeczywistości

- obecnie mało się udziela,

Jak bym poszedł w tą stronę, to zastanawiam się nad zaworami antyzamrożeniowymi SVEG zamiast standardowymi Caleffi. Można je wkręcić w standardowy trójnik, który chyba można zaizolować. Są mniejsze i tańsze. Przy Caleffi trzeba zrobić przerwę w izolacji na pełnym obwodzie. Wydaje mi się, że na Caleffi będzie większa strata ciepła.

Twój wybór, ale zawsze nie będziesz spał spokojnie

Edytowane przez Andrzej5101