Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewalutowanie kredytu

rogi

Recommended Posts

czy ktoś ma wiedze jak to sie odbywa i kiedy jest opłacalne.

Mam kredyt w CHF. Jak brałem to wypłacali mi po 3 zł za franka. Teraz za franka wypąłcaja 2,6 zł. a spłata jest po 2,7 zł. Wziąłem 33 tys franków więc teraz zarobiłbym około 10 tys. jak bym przewalutował na PLN. Czy jest sens?

Czy możesz przybliżyć więcej szcegółów?

Nie bardzo rozumiem jak można na tym zarobić skoro notowania CHF spadły

Skoro cena franka spadła to logicznym jest, że jesli przewalutujemy na złotówki to zawsze coś zarobimy. Pytanie, czy warto przewalutowywać. Jeśli jest prowizja od przewalutowania to chyba w tym przypadku niewarto, choć oczywiście zależy to jeszcze od wysokości tej prowizji. Jesli przewalutujemy kredyt na złotówki to automatycznie wzrośnie nam stopa procentowa i co za tym idzie rata kredytu. I wtedy moze się okazać że te 10 000 zł które zarobimy na przewalutowaniu z nawiązką stracimy płacąc wyższą ratę. Pod uwagę należy wziąć także.... święty spokój. Mając bowiem kredyt w złotówkach płacimy co prawda wyższe raty, ale nie musimy sie martwić o kurs walutowy i codziennie nerwowo sprawdzać ile kosztuje FRANK, ale to oczywiście zależy od psychiki człowieka.

Podsumowując

Teraz jest dobry moment na przewalutowanie, choć ja bym poczekał jeszcze jakies 2-3 miesiące, bo w tym czasie raczej złotówka nie osłabnie.

Witam

Ja miałam w USD (kredyt wykorzystywałam gdy za dolara płacili 4,2 PLN) i przewalutowałam na PLN jak dolar kosztował 3,5. Trochę zarobiłam ale...

właśnie ..... oprocentowanie dla PLN u mnie na koniec grudnia to 8,08% i chyba niestety nie będzie szybko niższe. Niestety rata wzrosła odczuwalnie. Tak więc zanim przewalutujecie to dobrze przeliczcie czy na prawdę się opłaca.

Prowizja za przewalutowanie to w moim przypakdku było 0,5% kwoty pozostałej do spłaty.

Oczywiście ważny jest też spokój ducha (a taki daję kredyt w PLN).

pozdrawiam Małgośka

Ja podpisałem już umowę w CHF ale notowania tej waluty ciągle spadają. 1 Transzę będę wypłacał w lutym, drugą (ostanią) w sierpniu.

Muszę to jakoś rosądnie rozegrać, aby nie brać kasy, w momentach, gdy frank będzie tak nisko, tylko jak to przewidzieć??

Macie jakieś rady?

Nie wiem czy w lutym wziąść małą transzę i czekać aż notowania wzrosną i w sierpniu wziąść większą czy też może brać w lutym ile się da, bo złotówka ciągle będzie sie umacniać???

Przewalutowanie mam bez prowiżji wiec może też to jakoś wykorzystam.

Zanim zdecydujecie się na przewalutowania z CHF na złotówki, przeanalizujcie jeszcze jak się w Waszym banku zmieniało oprocentowanie kredytów w CHF, a jak złotowych.

Moje oprocentowanie w złotych, przy stałej marzy banku, oparte na Wibor S-3M wzrosło w ciągu ostatniego 1,5 roku o ponad 1 pkt proc i jest obecnie w wysokości 8,80 %. Dla moich rat, miesięczna różnica w wysokosci raty to grubo ponad 200 zł.

Nie wiem co będzie dalej, ale uważam że skoki oprocentowania kredytów w złotówkach zapewniają też całkiem niezły poziom adrenaliny i nie warto tak znowu liczyc na ten spokojmny sen.

mam kredyt w CHF,

przewalutowanie bezpłatnie,

właśnie liczyłem czy to się opłaca.

Nie opłaca się.

Na oprocentowanie składają się dwie rzeczy ;

- marża banku np. 3%

- libor chf, który dodaje się do marży banku - obecnie 1M = 0,71

czyli razem 3,71%

Jak libor chf wzrósłby do powiedzmy 2,5-3% wówczas przy niskim kursie warto przewalutować. Teraz nie !

Ale oczywiście każdy ma własne warunki i sam podejmuje decyzje.

Cz.

musicie pamiętać, że przewalutowania w bankach są zazwyczaj bezpłatne, ale należy zrobić zmianę zapisu w księdze wieczystej, a to kosztuje już.

Oj nie takie bezpłatne :-?

bank nie stosuje średniego kursu NBP, tylko wpierw kupi Ci inną ( tą nową ) walutę "drożej" - po wyższym kursie sprzedaży by spłacić wymienianą walutę po kursie zakupu - "niższym".

Na operacji bank zarabia ładnych kilka kzł przy odpowiedniku 100 tys. zł kredytu :x

Do tego koszty sądowe, wykreślenia hipoteki.

Często jednak taka operacja sumarycznie opłąca się.

Ale trzeba to dokładnie policzyć.

Cz.