Dudikov 27.12.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 Witam Mam problem Moj sasiad wybudowal droge (na swojej dzialce) i - nie wiem jak to zrobil wciol sie droga 1,5 metra na moja dzialke Teraz chce odkupic te 1,5m ale: podniosl droge o 1 metr do gory wiec moja dzialka jest w dole + jeszcze do tego skarpa tez jest na mojej dzialce dzialka ma szerokosci 33m - okolo 3 metry na droge i skarpe Pytanie Jaka musi byc zachowana odleglosc jego drogi od granicy mojej dzialki? Chce odkupic kawalek ale jak mu sprzedam to bede mial granice zaraz przy skarpie i metr w roznicy poziomow - wtedy bede musial rownac teren co wiaze sie z dodatkowymi kosztami Chcialbym ta sprawe zalatwic polubownie jednak nie chce wyjsc na tym jak Zablocki na mydle wiec pytam sie co z tym fantem zrobic Droga jest asfaltowa wiec koszt rozbiurki jest kolosalny Zastanawiam sie czy nie zamienic sie na nieuzytki ,ktore posiada sasiad jednak nie wiem jak przeliczyc 900m2 dzialki budowlanej na pole nieuzytkow Bardzo prosze o pomoc Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 27.12.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 Problem masz co najmniej podwójny Woda opadowa z drogi asfaltowej spływa na skarpę i Twoją działkę. Skarpa powinna znaleźć się w pasie drogowym, bo inaczej Ty będziesz musiał o nią dbać. Twoja niżej położona działka będzie zalewana przy każdej większej ulewie Oczywiście są systemy odwodnień, ale to kosztuje. Jeżeli masz chęć załatwić sprawę polubownie i pozwolić na wydzielenie części Twojej działki na jego drogę prywatną i jeżeli ta działka pod drogę będzie odrębną działką, to Ty nie musisz stosować się do przepisów dotyczących odległości (3 i 4m) od granicy tej działki drogowej, bo nie będzie ona mieć charaktru działki budowlanej Co do zamiany na nieużtki, sprawdź najpierw w Gminie, co tam jest zapisane w niejscowym PLANIE, bo może okazać się, że w ogóle nie można się tam budować, no i jak będzie z dostępem do dróg i mediów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudikov 27.12.2004 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 DziekujeAle:Obie dzialki granicza ze soba,maja dostep do innej drogi - gminnej ,sa nieduze wiec ingerencja na moja powoduje ze dzialka jest nieatrakcyjna do sprzedazy1. roznica poziomow2. woda z ulicy 3.po odliczeniu na droge i wyrownaniu dzialka bedzie miala szerokosc 26m4.wydaje mi sie ze tez szerokosc tej drogi nie jest przepisowa bo ma tylko 4m szerokosci plus skarpa5.PZP istnieje dla tych dzialek i nie ma tam miejsca na droge - droga jest wytyczona w innym miejscu i obie dzialki maja dostep do niej6.droga ta jest wybudowana tylko po to aby ulatwic wyjazd ze stacji bezynowej chociaz mozna bylo ja zrobic na dzialce sasiada (ktory posiada ta stacje) to wyzanczyl ja sobie na mojej bo uwazal ze jest to jego terenNa moje protesty przesunol droge o 2 m ale i tak znalazla sie na mojej dzialce.Nie wiem jak mu to wyliczyl geodeta ,ale polecial sobie po calaku i teraz mam problem.7Sa chyba jakies przepisy o budowie drogi - w jakiej odleglosci od granicy dzialek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 27.12.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 Zaproponuj sąsiadowi prosty wybór.Albo niech kupi twoją działkę w całości albo niech przywróci stan twojej działki do stanu pierwotnego. Wszedł w TWOJE więc sprawiedliwość jest po twojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts