Tkaczuk 22.08.2022 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Hej wszystkim, Jestem przed budową domu i wiem, że ma być w nim kominek. Dom ma być dobrze ocieplony, z reku i szczelny co powoduje że pewnie byłby energooszczędny, może nawet blisko pasywnego. Pewnie projekt będzie indywidualny, ponieważ działka jest nietypowych rozmiarów. Korzystanie z kominka w sezonie na 100 procent codziennie, może nawet ze 2 razy dziennie, dlatego już jakiś czas temu zainteresowałem się tematem pieca Kuzniecowa/piecokominka i przeczytałem mnóstwo materiałów o kominkach akumulacyjnych. Mam kilka pytań o rzeczy które nie do końca wychwyciłem: 1. Kiedy zaprojektować sam piec? Najpierw zaprojektować sam dom i zostawić w nim miejsce w centrum w stylu 2 na 2 metry? Czy najpierw piec a potem umieścić go w domu? 2. Piec ma być przy schodach by ogrzewać również górę. To oznacza że np. tylna ściana pieca ma być zaraz obok schodów czy pomiędzy piecem a schodami może być ściana? 3. Co z piekarnikiem lub płyta grzewczą. To drugie podobno przegrzewa pomieszczenie tak samo jak duże drzwiczki, czy piekarnik też przegrzewa? Czy w piecokominku da się zrobić piekarnik czy mówimy już wtedy o Kuzniecowie? 4. I chyba ostatnia sprawa dotyczy sterowania. Nie mam nic przeciwko ręcznemu sterowaniu szybrem, drogą spalin a nawet przepustnicą. Z drugiej strony rozumiem że sterownik pozwala oszczędzać paliwo i podobno nawet znacznie, ale nie działa gdy prądu brak. Czy da się to jakoś połączyć i sterować przepustnicą tylko w czasie braku prądu? Podobno ona się wtedy otwiera na 100% a ja chciałbym nią sterować choćby w trybie otwarta/zamknięta. Nie znalazłem niczego o podwójnej przepustnicy bądź montowaniu dwóch (automatycznej i ręcznej). Może zamiast tego da się zamykać i otwierać cały kanał z powietrzem z zewnątrz do kominka? Chodzi mi oczywiście o nie wychładzanie go, ponieważ chciałbym w nim palić nawet bez prądu. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 31.08.2022 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Nikt nie odpowiada, spróbuj zadać te pytania tutaj: https://www.facebook.com/groups/610783909557171 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.09.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Hej wszystkim, Jestem przed budową domu i wiem, że ma być w nim kominek. Dom ma być dobrze ocieplony, z reku i szczelny co powoduje że pewnie byłby energooszczędny, może nawet blisko pasywnego. Pewnie projekt będzie indywidualny, ponieważ działka jest nietypowych rozmiarów. Korzystanie z kominka w sezonie na 100 procent codziennie, może nawet ze 2 razy dziennie, dlatego już jakiś czas temu zainteresowałem się tematem pieca Kuzniecowa/piecokominka i przeczytałem mnóstwo materiałów o kominkach akumulacyjnych. Mam kilka pytań o rzeczy które nie do końca wychwyciłem: 1. Kiedy zaprojektować sam piec? Najpierw zaprojektować sam dom i zostawić w nim miejsce w centrum w stylu 2 na 2 metry? Czy najpierw piec a potem umieścić go w domu? 2. Piec ma być przy schodach by ogrzewać również górę. To oznacza że np. tylna ściana pieca ma być zaraz obok schodów czy pomiędzy piecem a schodami może być ściana? 3. Co z piekarnikiem lub płyta grzewczą. To drugie podobno przegrzewa pomieszczenie tak samo jak duże drzwiczki, czy piekarnik też przegrzewa? Czy w piecokominku da się zrobić piekarnik czy mówimy już wtedy o Kuzniecowie? 4. I chyba ostatnia sprawa dotyczy sterowania. Nie mam nic przeciwko ręcznemu sterowaniu szybrem, drogą spalin a nawet przepustnicą. Z drugiej strony rozumiem że sterownik pozwala oszczędzać paliwo i podobno nawet znacznie, ale nie działa gdy prądu brak. Czy da się to jakoś połączyć i sterować przepustnicą tylko w czasie braku prądu? Podobno ona się wtedy otwiera na 100% a ja chciałbym nią sterować choćby w trybie otwarta/zamknięta. Nie znalazłem niczego o podwójnej przepustnicy bądź montowaniu dwóch (automatycznej i ręcznej). Może zamiast tego da się zamykać i otwierać cały kanał z powietrzem z zewnątrz do kominka? Chodzi mi oczywiście o nie wychładzanie go, ponieważ chciałbym w nim palić nawet bez prądu. Serdecznie pozdrawiam 1.Kłopoty zwykle biorą się stąd, że projekt pieca nie współgra z projektem domu. Komin rysuje architekt który wagarował na wykładach, a doradcą jaki wybrać jest kasjer w pobliskiej hurtowni budowlanej.... 2.Może, ale piec powinien robić kumaty zdun. 3.Szeroko zapytałeś. Generalnie można wszystko, ale patrz p. nr 2. 4.Zastosowanie sterownika z przepustnicą krokową, nie wyklucza ręcznej manipulacji dopływem powietrza do spalania (ale patrz p. nr 2 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tkaczuk2 29.09.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2022 Dzięki za link! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tkaczuk2 29.09.2022 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2022 1.Kłopoty zwykle biorą się stąd, że projekt pieca nie współgra z projektem domu. Komin rysuje architekt który wagarował na wykładach, a doradcą jaki wybrać jest kasjer w pobliskiej hurtowni budowlanej.... 2.Może, ale piec powinien robić kumaty zdun. 3.Szeroko zapytałeś. Generalnie można wszystko, ale patrz p. nr 2. 4.Zastosowanie sterownika z przepustnicą krokową, nie wyklucza ręcznej manipulacji dopływem powietrza do spalania (ale patrz p. nr 2 ) Jestem autorem tematu w razie wątpliwości i dziękuję za odpowiedź! 1. Czyli najlepiej skonsultować się z jakimś gotowym projektem by sprawdzić czy wszystko jest "jak trza"? 2 i 4. Tak, absolutnie będzie to robił na pewno klimaty zdun więc pewnie będzie to możliwe Co do punktu nr 3 - ogólnie po głębszych domowych dyskusjach, piekarnik/płyta grzewcza nie jest jakimś priorytetem. Tylko do awaryjnych sytuacji, co niestety podobno na początku użytkowania domu może się zdażać - ze względu na rozbudowę infrastruktury elektrycznej w okolicy. Jaki ma to jednak sens ekonomiczny jeśli mógłbym sobie zrobić/kupić mały piecyk rakietowy do podgrzewania na zewnątrz bądź kuchenkę na kartusze? W przypadku piecokominka pewnie realny budżet jest w okolicach 20 tys. zł - ile trzeba by dołożyć na takie bajery jak piekarnik/płyta do tej kwoty? Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.10.2022 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Dobrego piecokominka dziś nie zbudujesz za 20.000. Tak było wiosną....W tej kwocie zmieścisz się jeszcze z realizacją pieca w technologii tradycyjnej (na glinie) - doskonałej, ale nie pasującej do Twoich oczekiwań... Projekt komina (i pieca) powinien poprzedzać rysunki architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts