Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobroplast Investline Classic

Recommended Posts

Witajcie, proszę o opinię o tych oknach. Z ofert które dostałem na okna plastikowe akurat ten produkt wychodzi konkurencyjnie cenowo . Jednak to nie Oknoplast czy inny "markowy" producent wiec szukam opinii fachowców/użytkowników. Mam też pytanie chyba bardziej do sprzedawców. Jak obecnie kształtuje się cenowo relacja cenowa plastik - sosna? Drewno malowane na biało jest duzo droższe od PCV?

Dobroplast zawsze był liderem rynku ceny. Właśnie jestem po wymianie ich okien na drewniane. Relacja o którą pytasz - to 2-3 krotnie droższe drewno od dobrych (droższych) okien plastikowych.

Ciekaw jesteś dlaczego klienci wymieniali D? Wiało zewsząd. Spod okna, spod skrzydeł, od ściany. To okna z ok 2006r, były wykonane na markowym profilu (potem Dobroplast zaczął robić taniej swój), na bardzo markowych okuciach Roto (co z tego, jak dawali ich okrojony komplet a dziś - stosują elementy zamienne, które wręcz gniją od korozji po paru latach). Rozbierałem te okna na części pierwsze do utylizacji. Tak wiotkiej stali wzmacniającej w oknie to jeszcze nie spotkałem.

Do kompletu doszedł jeszcze tani montaż idący zwykle w parze z tanimi oknami....

No ale to było dawno. Masz prawo wierzyć, że jest lepiej .. ;)

Dobroplast zawsze był liderem rynku ceny. Właśnie jestem po wymianie ich okien na drewniane. Relacja o którą pytasz - to 2-3 krotnie droższe drewno od dobrych (droższych) okien plastikowych.

;)

OK zatem Dobroplast odpada. A co sądzisz o profilach Gealan S9000, Aluplast 8000 Softline, lub BluEvolution 82 oraz oknach drewnianych sosnowych CDM Softline 92mm

Między Aluplastem a oknami drewnianymi CDM różnica w cenie to ok 20% W takim wypadku brałbym drewno . Z kolei BluEvolutin jest od drewna tańszy o ok 40% i tu mnie korci :)

Teraz pytanie do fachowca. Czy na profilu CDM 78mm można zrobić okno HS o 3600x2400?

O profilach myślę to samo co zawsze. To tylko marka profili nie dająca ŻADNEJ gwarancji, że wykonane z nich okno będzie dobre. To już zależy od Producenta i jego podejścia. Jak napisałem wyżej - "mój" Dobroplast był na uznanym profilu Brugmann (aktualnie ta marka robi bluEvolution) a okno wyszło klapa!

Nie wierzę, że drewniane okno mogło wyjść tylko 20% drożej niż Aluplast 800 wykonany w dobrej (czytaj droższej) firmie. Chyba że np. masz same HSt.

Mój pierwszy HST zrobiony 17 lat temu w drewnie 68mm! miał 6200 x 2300... Bez problemu daje radę.

Gealan jest z firmy Madex D&E, Aluplast z firmy Robdar - tych firm nie znam.

CDM znam z nazwy ale nie mam opini z pierwszej ręki.

Zakładając że wyznacznikiem ceny są okna drewniane CDM to oferta na Aluplast wydaje się po prostu za droga. Chyba ze to CDM jest tani...

W całym zamówieniu są 2 HSy

Czy mógłbyś podpowiedzieć ktore firmy robią dobre okna PCV i drewniane?

Okna mają być do deweloperki wiec cena jest istotna ale nie kosztem jakości.

CDM wg mnie wygląda w tym porównaniu cenowym na jakąś pomyłkę. Drewno jest nawet dwukrotnie droższe niż PCW także zakładam że masz jakąś (bardzo istotną) nieścisłość w wycenach..

Czasem elementy dodatkowe zalecane w oknach/ montażu mogą przekłamać pierwotne wyceny o 20-30%.

Deweloperka-= tanio. A tanio jest zawsze kosztem jakości.. Przykro mi - nie potrafię pomóc.

Sprawdzilem ponownie ofertę na okna drewniane. Zgadza się z moim zapytaniem. Niczego nie pominięto. Dla przykładu biały HSt na profilu 92mm 3600x2400 to 30500 netto gdzie taki sam wymiar w PCV to 15-20 tyś netto. Okno 1500x1500 RU drewniane to 3,6 tyś a PCV to 1,9 -2,1 tyś Nie wiem co o tym sądzić. Niedługo będę miał ofertę z Oknoplastu. To może dać lepszy obraz sytuacji . Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.

Najpierw kolega pisze że drewno 20% droższe od pcv a potem podaje ceny wyższe o 70-90%. Something is not yes.
To były nie miarodajne ceny bo jednak oferta za całość jest istotna a nie za samego HSa . Wracając do sedna sprawy po kilku dniach zagłębiania się w okienne tematy Scio me nihil scire . Ale wybrać trzeba. Na palcu boju pozostały okna drewniane CDM za ok 92 tyś, PCV z AdamS za ok 70 tyś oraz kolejne okna drewniane za trochę poniźej 80 tyś. Wszystko z ciepłym montażem, bez podwalin. Dzięki forum odpuściłem tanie PCV. Lepiej mniej zarobić a mieć spokojny sen.:yes: