Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poszukiwania ekogroszku

Cynkus

Recommended Posts

Co z tym węglem? Gdzie go szukać? Tylko kolejki i długi czas oczekiwania bez gwarancji dostawy na określony termin i gwarancji ceny – jakich smutnych czasów doczekaliśmy. Gdzie mógłbym w miarę szybko kupić kilka ton nawet w cenie powyżej 3 tys. za tonę?

W cenie powyżej 3 tys. to się po prostu nie opłaca. Lepiej zainwestować w grzałkę w rurze i wpiąć ją szeregowo w instalację. Inwestycja rzędu 600zł. Przy tych cenach zwróci się raz dwa. Wystarczy policzyć

Ekogroszek o kaloryczności 25MJ/kg w cenie 3000zł daje nam koszt 1kWh energii 0,43zł. Przyjmijmy optymistycznie, że spalisz go ze sprawnością 80%, daje to 0,54zł za 1kWh, przy sprawności 70% - 0,62zł za 1kWh.

Prąd w taryfie G12W kosztuje 0,33zł za 1kWh w taryfie nocnej, grzejąc całodobowo bez oglądania się na taryfy cena 1kWh w G12w wychodzi ok. 0,53zł.

Podsumowując, grzejąc tylko w taryfie nocnej oszczędzasz około 38% względem ekogroszku, a grzejąc non stop niezależnie od taryfy wychoszisz na zero. To po co dzwigać te worki i się kurzyć??

Co z tym węglem? Gdzie go szukać? Tylko kolejki i długi czas oczekiwania bez gwarancji dostawy na określony termin i gwarancji ceny – jakich smutnych czasów doczekaliśmy. Gdzie mógłbym w miarę szybko kupić kilka ton nawet w cenie powyżej 3 tys. za tonę?
O PGG i Tauronie słyszałeś - aż tak źle jest a skoro tak, to lepiej raczej nie będzie, bo : Dopłaty do węgla 2022 - można już złożyć wniosek. O dopłaty do węgla można wnioskować od 17 sierpnia do 30 listopada 2022.https://www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/doplaty-do-wegla-2022-wniosek-online-gdzie-skladac-wnioski-o-doplate-do-wegla-dla-kogo-3000-zl-od-kiedy-doplaty-do-wegla-gov-aa-JeUP-84z9-J1X9.html Ceny węgla mocno w górę. Wszystko przez rządowe dopłaty? https://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/8521749,dodatek-weglowy-3-tysiace-zlotych-na-wegiel-ceny-surowca-handel.html

Owies spala się niezwykle łatwo, a to dzięki zawartości łuski i tłuszczu oraz wysokiej wartości opałowej wynoszącej 15-18 MJ/kg.

Cena owsa w 2022 roku

I cena na koniec marca 2022 roku powędrowała do rekordowych 1098 zł za tonę. Jednakże, nowy rekord pojawił się pod koniec maja, kiedy to za ten rodzaj zboża musieliśmy zapłacić aż 1228 zł za tonę. Obecnie ceny się stabilizują, a nawet lekko spadają. 21 lip 2022

Też można na inne paliwa alternatywne się przerzucić do spalania których cosik takiego wykombinować trzeba.

Piec Franka.jpg

W cenie powyżej 3 tys. to się po prostu nie opłaca. Lepiej zainwestować w grzałkę w rurze i wpiąć ją szeregowo w instalację. Inwestycja rzędu 600zł. Przy tych cenach zwróci się raz dwa. Wystarczy policzyć

Ekogroszek o kaloryczności 25MJ/kg w cenie 3000zł daje nam koszt 1kWh energii 0,43zł. Przyjmijmy optymistycznie, że spalisz go ze sprawnością 80%, daje to 0,54zł za 1kWh, przy sprawności 70% - 0,62zł za 1kWh.

Prąd w taryfie G12W kosztuje 0,33zł za 1kWh w taryfie nocnej, grzejąc całodobowo bez oglądania się na taryfy cena 1kWh w G12w wychodzi ok. 0,53zł.

Podsumowując, grzejąc tylko w taryfie nocnej oszczędzasz około 38% względem ekogroszku, a grzejąc non stop niezależnie od taryfy wychoszisz na zero. To po co dzwigać te worki i się kurzyć??

3t X 3000 zł = 9000 zł/t – 3000 zł/dopłata = 3 t X 2000 zł.

No i cosik się te obliczenia rozjechały a z względów tych trza by je poprawić by nie było, że z manipulacją do czynienia mamy - zwłaszcza to będzie wyglądać licho jak ktoś w PGG kupi węgiel.

3t X 3000 zł = 9000 zł/t – 3000 zł/dopłata = 3 t X 2000 zł.

No i cosik się te obliczenia rozjechały a z względów tych trza by je poprawić by nie było, że z manipulacją do czynienia mamy - zwłaszcza to będzie wyglądać licho jak ktoś w PGG kupi węgiel.

Bredzisz. Jak dostaniesz dopłatę to dalej na składzie zapłacisz 3000. Lepiej tą kasę (z dopłaty też ) wydać na prąd.

A obliczenia są dla węgla w cenie 3000 a nie z PGG. Czytać nie umiesz?-

Dla mnie ta dystrybucja na ppg to jakaś czarna magia. Nie wiem na jakiej zasadzie działa ten sklep bo próbowałem kupić kilak ton chyba kilkadziesiąt razy i bez rezultatu, odpuściłem szkoda drogiego prądu i po prostu nerwów. Obserwuję sklep z ekogroszkiem sztygar i czekam. Mają surowiec z Kolumbii, USA i nawet Australii, nigdy nie kupowali badziewnego węgla ze wschodu – o niskiej kaloryczności. Dzisiaj sprawdziłem i na stronie sklepu internetowego producenta i w leroy merlin jest, ale cena jest porażająca. Niestety nie utrzymali ceny z czerwca. Pewnie rozejdzie się jak świeże jagodzianki wiec załadowałem koszyk i kupuję. Niestety cena z czerwca prawdopodobnie nie będzie utrzymana. To będzie długa i ciężka zima :sick:

Bredzisz. Jak dostaniesz dopłatę to dalej na składzie zapłacisz 3000. Lepiej tą kasę (z dopłaty też ) wydać na prąd.

A obliczenia są dla węgla w cenie 3000 a nie z PGG. Czytać nie umiesz?-

Do kogo ty to piszesz i z jakiej paki – ujarany byłeś a może rodnikami grzybów zaatakowany jesteś czy że nie w gwarze napisane, to nie pojąłeś w czym rzecz.

@ Cynkus do ciebie ma prawie tyle co splunąć i bardziej on ziom twój niż mój a ty do tego wszystkiego jeszcze go namawiasz do popełnienia przestępstwa – i co jak zrobi tak jak mu radzisz – zakapujesz i wyślesz do paki.

Za debila masz go i se pewnie uważasz jeszcze, że sam sobie nie potrafi policzyć ile wyjdzie 1 kWh z węgla kupionego z dopłatą lub w PGG za 1200 zł/t a może jak węgiel kupi, to zabronisz mu z dopłaty skorzystać.

Nie pyta o zmianę sposobu ogrzewania więc syfu nie rób w temacie i się nie ciskaj.

Dla mnie ta dystrybucja na ppg to jakaś czarna magia.
W PGG zaś zmienili sposób sprzedaży i jak do koszyka wrzucisz, to kiedy bądź operację skończyć możesz. W Tauronie za węglem patrzyłeś, to prawie to samo co PGG. Z kopalni też bezpośrednio węgiel można kupić.

Ślązacy narzekają a co mają powiedzieć ci w głębi lub na krańcach kraju. Nikt np. nie jest w stanie z kopalni węgla kupić, bo i niby jak ma pod tą kopalnią swoje odkoczować i później z 5-cioma tonami się tłuc przez Polskę całą.

Kup kilka klimatyzatorów - cena jednej o mocy około 2,5 kW nie powinna przekroczyć z montażem 2,5-3,0 tys. złotych. Jeśli nie padnie energetyka to w miarę komfortowo ogrzejesz dom.

po prostu nerwów

Fakt.

Obserwuję sklep z ekogroszkiem sztygar i czekam. Mają surowiec z Kolumbii, USA i nawet Australii, nigdy nie kupowali badziewnego węgla ze wschodu – o niskiej kaloryczności.

Dochodzą do mnie sygnały że ten węgiel to badziew niesamowity a po sezonie można będzie wyłożyć oczko wodne kamieniami.

I jeszcze ta cena 3998 zł. we wspomnianym przez Ciebie sklepie. Ja bym poczekać lub kupił jakąś nagrzewnicę.

Edytowane przez DUNIA.MD

Do kogo ty to piszesz i z jakiej paki – ujarany byłeś a może rodnikami grzybów zaatakowany jesteś czy że nie w gwarze napisane, to nie pojąłeś w czym rzecz.

@ Cynkus do ciebie ma prawie tyle co splunąć i bardziej on ziom twój niż mój a ty do tego wszystkiego jeszcze go namawiasz do popełnienia przestępstwa – i co jak zrobi tak jak mu radzisz – zakapujesz i wyślesz do paki.

Za debila masz go i se pewnie uważasz jeszcze, że sam sobie nie potrafi policzyć ile wyjdzie 1 kWh z węgla kupionego z dopłatą lub w PGG za 1200 zł/t a może jak węgiel kupi, to zabronisz mu z dopłaty skorzystać.

Nie pyta o zmianę sposobu ogrzewania więc syfu nie rób w temacie i się nie ciskaj.

???

Nie wiedziałem, że w Tworkach pacjenci mają internet. No no..

Panowie bez nerwów tylko brać się za montaż pomp ciepła zrobionych z klimatyzatorów a jak ktoś nie potrafi to się pomoże lub kupi już taką zrobioną bo nie wykończy finansowo i dla świętego spokoju a to tylko jakieś 8.5 tys zł i ebać ten węgiel
https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378731-Ogrzewanie-w%C4%99glem-do-kiedy&p=8148982&viewfull=1#post8148982 teraz do tego jeszcze o klimie pisać zaczynasz a są dostępne czy z nimi jak z PC : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378976-szybki-monta%C5%BC-pompy-ciep%C5%82a.

???

Nie wiedziałem, że w Tworkach pacjenci mają internet. No no..

A ty smarku jeden na co sobie pozwalasz i do kogo to właściwie piszesz w sytuacji takiej :
Czy to normalne, że na pompę ciepła musiałbym czekać 3-4 miesiące? Tłumaczą się że zerwany łańcuch dostaw, że ogromny popyt? Jak to właściwie jest? :rolleyes:
Mając na względzie #7 nie wyłączając z tego ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377787-Zakup-w%C4%99gla-w-PGG-czytaj-sklepie&p=8148862&viewfull=1#post8148862, bo tu jest wyraźnie napisane : WNIOSEK O WYPŁATĘ DODATKU WĘGLOWEGO

UWAGA!

Informacje przedstawione we wniosku o wypłatę dodatku węglowego składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń – zgodnie z art. 3 ust. 4 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym (Dz. U. Poz. 1692), więc co - z racji tego dalej uważasz, że możesz zioma swego do popełnienia przestępstwa nakłaniać jak i innych którzy z tym się zetkną :

Lepiej tą kasę (z dopłaty też ) wydać na prąd.
Ale szambo ale syf - szkoda pawia nawet na to !!!
Edytowane przez samsu

Na pompy ciepła czekają ci co korzystają z tzw dopłat i ich pompy kosztują 50 tys a jak się sprawa przeciągnie o 6 miesięcy to nawet zapłaci 70 tys a nas takie pompy nie interesują bo to zwykły bezczelny chwyt i ekonomicznie bez sensu i logiki , pompa ciepła ma być tania więc w grę wchodzi tani monoblok którego normalny facet sam podłączy bo to dwie rurki kabelek w uproszczeniu i tyle ale jak ktoś ma jako taką żyłkę majsterkowicza to z klimy zrobić lub iść na łatwiznę i zamontować multisplit i też będzie tanie ciepło co najmniej ze dwa trzy razy bo węgiel czy my chcemy czy nie dla nas jest skreślony bo nie po to jakieś fit for 55 czytaj dekarbonizacja wprowadzają a i myślą o skróceniu grzania węglem o kilka lat w pierwotnej wersji w miastach miałobyć do 2030 na wsiach do 2040 roku a teraz myślą zjechać do 2028 i koniec więc im szybciej sami skończymy tym mniej wkurwiać się będziemy .

Kup kilka klimatyzatorów - cena jednej o mocy około 2,5 kW nie powinna przekroczyć z montażem 2,5-3,0 tys. złotych. Jeśli nie padnie energetyka to w miarę komfortowo ogrzejesz dom.

Po kiego mu kilka klim ? przecież wystarczy jedna z kilkoma w środku a nazywa się to multisplit .

A ty smarku jeden na co sobie pozwalasz i do kogo to właściwie piszesz(...)

Do ciebie, nie inaczej, bo zachowujesz się jak byś był rezydentem wcześniej przeze mnie wskazanego przybytku.

w sytuacji takiej :

Napisał Cynkus

Czy to normalne, że na pompę ciepła musiałbym czekać 3-4 miesiące? Tłumaczą się że zerwany łańcuch dostaw, że ogromny popyt? Jak to właściwie jest?

Ja nie pisałem o pompie ciepła tyklo o grzałce w rurze. Trzeba umieć czytać...

Mając na względzie #7 nie wyłączając z tego ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377787-Zakup-w%C4%99gla-w-PGG-czytaj-sklepie&p=8148862&viewfull=1#post8148862, bo tu jest wyraźnie napisane : WNIOSEK O WYPŁATĘ DODATKU WĘGLOWEGO

UWAGA!

Informacje przedstawione we wniosku o wypłatę dodatku węglowego składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń – zgodnie z art. 3 ust. 4 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym (Dz. U. Poz. 1692),

No i w czym problem? Zgodnie z prawdą i pod rygorem odpowiedzialności karnej delikwent deklaruje, że głównym żródłem ciepła jest kocioł na węgiel. Grzałka w rurze jest jako wspomaganie i rezerwa.

więc co - z racji tego dalej uważasz, że możesz zioma swego do popełnienia przestępstwa nakłaniać jak i innych którzy z tym się zetkną :

Leszczu, tu nie ma mowy o żadnym przestępstwie, każdy robi co chce i co mu się bardziej opłaca i robi to zgodnie z prawem.

Warto pamiętać, że dodatek węglowy nie jest żadnym bonem, ani talonem na węgiel. Nie trzeba go realizować w żadnym punkcie handlowym czy składzie węgla. Do ręki wnioskodawcy pieniądze trafiają bezpośrednio w postaci transferu gotówkowego. Oznacza to, że środki można wydać na dowolny cel, zarówno zakup węgla, powetowanie sobie strat za zakupiony już węgiel lub inne wydatki.

Link->>

Więc nie mąć i nie wprowadzaj ludzi w błąd jak ktoś dobrze radzi.

Do ciebie, nie inaczej, bo zachowujesz się jak byś był rezydentem wcześniej przeze mnie wskazanego przybytku.

Ja nie pisałem o pompie ciepła tyklo o grzałce w rurze. Trzeba umieć czytać...

No i w czym problem? Zgodnie z prawdą i pod rygorem odpowiedzialności karnej delikwent deklaruje, że głównym żródłem ciepła jest kocioł na węgiel. Grzałka w rurze jest jako wspomaganie i rezerwa.

Leszczu, tu nie ma mowy o żadnym przestępstwie, każdy robi co chce i co mu się bardziej opłaca i robi to zgodnie z prawem.

Więc nie mąć i nie wprowadzaj ludzi w błąd jak ktoś dobrze radzi.

No i dobra - niech ci i wam będzie, że @ Cynkus nie musi żadnego węgla kupować by wniosek o dopłatę złożyć i 3000 zł. otrzymać.

Ma swój rozm i może ciebie posłuchać i te pieniądze zainwestować w kocioł elektryczny (rure z grzałką), który będzie jako wspomaganie i rezerwa lub też może te pieniądze przeznaczyć na PC tudzież klimatyzatory - na co tylko chce.

Teraz dalej - niech za tym co tu utrzymujesz i zaistniało, pójdą inni nawet ci co węgiel kupili w PGG i Tauronie w kwocie ok. 900 zł/t i niech wnioski o dopłaty składają oraz niech im na konta po 3000 zł przelewają.

Niech to info w Polskę ruszy tak by wszyscy z tego skorzystali i mogli tym torem podążać, bo „@” Tom1000k i FM jest tego gwarantem.

Ty może dla mnie dalej idiotę z siebie robić i wypisywać te brednie dlaczego na to policzyłeś a na to nie lub że pisałeś o tym a o tamtym nie, że do mnie nie dociera to co jest napisane, bo ty masz wizję taką swoją i tak a nie inaczej ci się chce, bo tak napisałeś se.

Chcąc się z tego procederu wypisać, w nawiązaniu do powyższego, to pozostawiam jeszcze :

Dodatek węglowy – czym jest?

Dodatek węglowy to nic innego jak bezzwrotne wsparcie finansowe dla gospodarstw domowych, aby wspomóc je podczas nadchodzącej zimy w zakupie opału. Według wstępnych założeń rządu wsparcie miało polegać na ustaleniu gwarantowanej ceny za tonę węgla. W sytuacji, kiedy okazało się to niewykonalne, zdecydowano się na jednorazowe dopłaty w postaci dodatku węglowego.

https://cdn.files.smcloud.net/t/aktualny-wniosek-o-dodatek-weglowy.pdf

– zasilane paliwami stałymi9), zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561 i 1576) 10)

7) Dotyczy wyłącznie tych wnioskodawców, których gospodarstwo domowe wykorzystuje urządzenia grzewcze określone wyżej jako główne źródło ogrzewania oraz pod warunkiem, że to źródło ogrzewania zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków.

CZĘŚĆ II

OŚWIADCZENIA

Oświadczam, że:

– osoby wymienione w części I w pkt 2 wniosku są członkami mojego gospodarstwa domowego,

– wszystkie podane we wniosku dane są zgodne z prawdą,

– gospodarstwo domowe nie korzystało i nie korzysta z paliwa stałego zakupionego po cenie i od przedsiębiorcy, o którym mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców niektórych paliw stałych w związku z sytuacją na rynku

tych paliw (Dz. U. poz. 1477 i 1692) 12)

12) Przez przedsiębiorcę rozumie się przedsiębiorcę wykonującego działalność gospodarczą w zakresie wprowadzania do obrotu paliw, wpisanego do Centralnego Rejestru Podmiotów Akcyzowych w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 5a ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2022 r. poz. 143, 1137 i 1488'), który sprzedawał paliwa stałe dla gospodarstw domowych prowadzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, po cenie nie wyższej niż 996,60 zł brutto za tonę, w celu wykorzystania na potrzeby własne tych gospodarstw domowych.

Edytowane przez samsu