kogu 24.08.2022 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Cześć,Jestem na etapie montażu dachu i okien na jesieni.Nie do końca mam rozwiązanie w kwestii ogrzewania tego domu. Przygotowany jestem na różne rozwiązania. W kuchnio salonie zaprojektowano kominek, będzie też klimatyzator ande z opcją grzania.W garażu przygotowany mam klasyczny komin. (ale to w razie jeszcze bardziej chorych czasów), jaki komin ze stalową wkładką pod gaz.Co do kotłowni, zastanawiam się nad ogrzewaniem kotłem kondensacyjnym, lub pompą ciepła powietrzną.W rodzinnym domu jest kocioł kondensacyjny.https://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/kotly-i-piece/kotly-c-o-gazowe/kociol-kondensacyjny-style-basic-25s-sylber,p435365,l1017.htmlpołączony z grzaniem podłogowym na dole i grzejnikami na górze. Podobno jest to nie zalecane (utrata sprawności na piecu) Piec radzi sobie ze względu na zawór mieszający dla ogrzewania podłogowego. Odpukać ten układ działa od lat.Co z pompą ciepła na taki dom? Co do sposobu oddawania ciepła. cały dół (oprócz garażu) planujemy ogrzewanie podłogowe. Co z piętrem? Robić jak w domu czy dokładać grzanie podłogi?Co do cen za energię w tym momencie ciężko zdecydować. Ale co spisze się mniej awaryjnie? Pompy obawiam się ze względu na awaryjność. Piec na gaz z butli, więc dochodzi koszt instalacji, zobaczę jak wyceni dostawca z domu rodzinnego. Ewentualnie gazociąg ale jest on w budowie. I nie wiem czy do mnie dotrze. Edytowane 25 Sierpnia 2022 przez kogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts