robikon70 25.08.2022 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Witam.Zanim napisałem ten temat przejrzałem forum, a mój problem (niepokój) budzi fakt, że po kupnie 3 lata temu domu który został zbudowany w 2009 dokręcałem pierwszy raz wszystkie (ile się udało) połączenia śrubowe na murłacie, krokwiach i jętkach. W tym roku z ciekawości losowo sprawdziłem raz jeszcze stan połączeń i znowu dokręciłem ok. 1/6 obrotu nakrętki na niektórych połączeniach (nie chciało mi się sprawdzać wszystkich).W innych wątkach wyjaśniono, że może to być skutkiem wysychania drzewa i OK rozumiem, ale czy drzewo może schnąć tak długo (12 lat?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.08.2022 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Witam. Zanim napisałem ten temat przejrzałem forum, a mój problem (niepokój) budzi fakt, że po kupnie 3 lata temu domu który został zbudowany w 2009 dokręcałem pierwszy raz wszystkie (ile się udało) połączenia śrubowe na murłacie, krokwiach i jętkach. W tym roku z ciekawości losowo sprawdziłem raz jeszcze stan połączeń i znowu dokręciłem ok. 1/6 obrotu nakrętki na niektórych połączeniach (nie chciało mi się sprawdzać wszystkich). W innych wątkach wyjaśniono, że może to być skutkiem wysychania drzewa i OK rozumiem, ale czy drzewo może schnąć tak długo (12 lat?). Drewno pracuje cały czas. Proponuję dołożyć przeciwnakrętki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.08.2022 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2022 Drewno schnie i się kurczy więc dokręcenie nakrętek do wyczuwalnego oporu jest konieczne. Natomiast stosowanie nakrętek samohamownych bądź kontr nie ma sensu bo tu nie ma drgań i nakrętki się nie odkręcają. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts