Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła bez ogrzewania podłogowego

mack

Recommended Posts

Interesuję się pompą ciepła, ale nie podoba mi się ogrzewanie podłogowe.

Mam taki plan połączenia ogrzewania pompą ciepła, kominkiem i wentylacji:

1. Świeże powietrze jest pobierane z zewnątrz,

2. przechodzi przez rekuperator, wstępnie się nagrzewa a następnie jest ogrzewane przez pompę ciepła:

a) wężownica w jakimś pudle lub

b) powietrze ogrzewa się od zbiornika ciepłej wody użytkowej, które jest ogrzane wężownicą pompy ciepła.

3. Następnie obieg powietrza przechodzi przez kominek, którym można by dogrzewać w szczególnie zimne dni

4. Potem następuje rozprowadzenie powietrza po pomieszczeniach

5. Zużyte powietrze jest odprowadzane przez rekuperator na zewnątrz.

Czy taki system się sprawdzi? Pompa ciepła nie daje dużo ciepła, ale wymuszony obieg powietrza i ciągły napływ ciepłego powietrza chyba byłby w stanie ogrzać dom. Dużą zaletą jest system wentylacji, gdyż obecnie dużą wagę przykłada się do izolacji i szczelności, zaniedbując wentylację

ale żeś zakombinował, chyba nie spodziewasz się że ktoś CI odpowie : tak sprawdzi się, montuj ? :) Mało prawdopodobne aby ktos cos podobnego juz miał i praktycznie sa żadne szanse, że jakaś firma podejmie sie realizacji Twojego pomysłu. Wiem, że istnieją pompy ciepła typu Powietrze- Powietrze, to jest coś a'la taki klimatyzator. Poszperaj po necie, powinieneś znaleźć

MACK - możesz wyjaśnić co rozumiesz pod pojęciem "pompa ciepła daje mało ciepła"? Jest to dość kuriozalne stwierdzenie. Sam mam zainstalowaną pompę ciepła i od dwóch miesięcy, mimo że dom nie jest jeszcze wykończony wewnątrz i zamieszkany, jest cały ten czas ogrzewany bez żadnego wspomagania.

Twój pomysł na ogrzewanie domu ma trzy istotne wady:

1) jest zbyt skomplikowany;

2) jest zbędnie kosztowny

3) cudem będzie znalezienie jednego wykonawcy potrafiącego spiąć to wszystko ze sobą, trzy kolejne firmy tylko spieprzą.

pod pojęciem mało ciepła rozumiem ogrzewanie niskotemperaturowe.

Chciałbym uniknąć ogrzewania podłogowego. Czy ktoś stosuje pompę ciepła bez ogrzewania podłogowego?

TAK, mój sąsiad. Ma podłogę drewnianą na legarach, dlatego poszedł w grzejniki. Wiąże się to jednak z ich znacznym przewymiarowaniem.

• 4 months później...
System możliwy w działaniu, ale bardzo drogi, i wymaga sensownego projektu!!! Rekuperator musi mieć dużą wydajność aby podołać wymiennikowi PC, przydałby sie też GWC. Grzejniki muszą być niestety przewymiarowane do parametrów 50/40/20. W cenie takiego ogrzewania robisz dwa domy na kondensacie i to full wypas!!! Przemyśl sprawe, bo może warto kondensat, a jak problem z gazem ziemnym to LPG.

A może pomyślisz o ogrzewaniu ściennym?

To system rur takich samych jak z ogrzewania podłogowego, tylko rozłożony na ścianach tych, na których są okna.

Przy moim domku, będzie on miał około 123 metrów powierzchni użytkowej (148 podłóg) koszt inwestycji z montażem wykonywanym przez krakowską firmę to około 18 tys złotych (ścienne w pokojach i kuchni, podłogówka w dwóch łazienkach i korytarzu).

Popma ciepła w zupełności sobie z takim ogrzewaniem poradzi.

Ja ciągle mam dylemat - podłogówka jest ciut tańsza, zwłaszcza, że można rozłożyć ją samemu.

W przypadku ściennego - trudno zrobić to samemu i tynki musze być chyba grubsze, ale myślę, że gra jest warta świeczki

Pomysł karkołomny i fizycznie nie refermowalny . Owszem coś tam będzie chodziło ,ale tylko dziełem kunsztu instalatora. Może być ścienne ,podłogowe ,a i tak to wszystko trafi jak się sąsiadowi drzewo na linię zwali i będzie 3 ,4 dni bez prądu to jak przyjdą mrozy to zostawić do wiosny ,aż odtaje i zrobić instalację jeszcze raz

Ja też podobnie myślę. Zaplanowałem zastosować pompę ciepła powietre woda. Oprócz ogrzewania budynku, będę miał jeszcze cwu. W zależności od pompy i producenta będzie to zbiornik od 150-300l. Można założyć jescze kolektor słoneczny na dachu i oczywiście dodatkowa wężownica w zbiorniku. Stiebel robi takie pompy z LWZ303SOL, to pompa z rekuperatorem.

Napisz na priv to prześlę Ci pdf o niej. Zapraszam na stronki firmy Rotal, to moja ulubiona stronka, można tu podyskutować.

Mnie niedawno obliczono potrzeby cieplne w domku ok 120m2 bolczki Fortis, podłoga 20cm styrop., stropodach 30cm styrop przy -5oC na zewnątrz moc źródła ciepła 3KW.

Nie wiem czy tak będzie naprawdę, ale watro wybudować iepły dom, żeby później mieć oszczędności.

A może pomyślisz o ogrzewaniu ściennym?

To system rur takich samych jak z ogrzewania podłogowego, tylko rozłożony na ścianach tych, na których są okna.

Dlaczego tylko na "tych ścianach, na których są okna"? Wystarczy tej powierzchni??

Podłogówkę układa się na całej powierzchni podłogi w pomieszczeniu ( i jeszcze trzeba pamiętać, żeby jej nie zasłonić meblami - tzn. meble muszą być na nóżkach). Sądzę, że ogrzewanie ścienne trzeba zainstalować na podobnej powierzchni i w dodatku nie zastawiać szafami

Martka, cena pomp ciepła powietrze-woda nie jest taka wygórowana, od 10.000zł brutto do kilkunastu. Ale ja nie mam szans na gaz, bo daleko i drogo. dlatego zdecydowałem się na domek energooszczędny. według opinii fachowców z Rotala http://www.rotal.pl moc kotła w moim domku przy -5oC wynosi 5KW. Zastanawiające to, ale póki nie sprawdzę to nie uwierzę.

zygmor

moc kotla to zagadnienie troche skomplikowane

bo np na ogrzewanie domu wystarczy mi wedlug moich obliczen okolo 3 kW

natomiast zeby zagrzac ciepla wode to wiesz....

okolo 20 kW potrzeba zeby miec jako taki komfort w lazience.....

Zygmor - ja też się powoli decyduję. Z tym, że wg moich fachowców (mój domek to 123 metry uzytkowe) potrzebne jest 9 kW.

Poza tym lepiej zebyś spytał o koszty dodatkowe instalacji. Ja biore pod uwagę pompę (nie wiem jak się fachowo nazywa) taką, że sie zakopuje rury z glikolem w ziemii. Koszt pompy, to faktycznie 10-15 tys, ale cała obróbka plus instalacja grzewcza sprawia, że inwestycja na pewno przekroczy 30 tys.

Szkoda, że na tych 10 się nie kończy, ale taka niestety jest naga prawda: śrubki, srubunki, rurki, rureczki.

Jesli masz info o czymś, co się zamknie w 20 z instalacją - chętnie posłucham, ale czas mnie nagli