Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła bez ogrzewania podłogowego

mack

Recommended Posts

Witajcie

Właśnie zamontowaliśmy (w czwartek) pompę ciepła z bezpośrednim parowaniem.

zasobnik-bufor 500l nagrzewa sie do 50 stopni przez 2,5 godziny. Pompa o mocy 9 kw i świetnie daje sobie radę ze ściennym i podłogówką w kuchni i przedpokojach- po 2 dniach grzania w domu 27 stopni - ładnie co?? Jeśli chodzi o komfort CWU to wanna 325 l napełniona przez 9 minut temperatura wody 41 stopni i pompa sie właczyła i po 25 minutach znów było 50 stopni a ciągle działało centralne ustawione tak żeby było w domu 27 stopni ( na zewnątrz co prawda było 11 ale nic nie poradzę że nie ma mrozu:) )

Jak masz ochotę popatrzeć a widzę że jesteś z Łodzi to zapraszam do mnie na budowę. Jest i GWC i rekuperator Aga GT od Kuleja i ciepłowody i kominek i wentylacja i bloczki Fortis i wszystko działa i jak ktos chce to zapraszam bo zrobiłem w tej chałupie wszystko o czym sie tu na forum pisze. (POZA PELETAMI ) :))

Jasiu

Gość 1950

kaskaa, ścienne nie daje się na ścianach które są naprzeciw okien z bardzo prostego powodu,

ogrzewanie ścienne jest to ogrzewanie w którym prawie cała ilość ciepła jest przekazywana przez promieniowanie. w przypadku gdy ścienne jest naprzeciw okna ciepełko po prostu wypromieniuje przez szyby i będzie grzało to co znajdzie się na jego drodze ale poza domem

Pytanie tylko w jakim czasie niskie koszty eksploatacji przy malutkim domku zrekompensują wysokie nakłady poniesione na pompę?

Macie jakieś wyliczenia?

Obliczenia mają to do siebie, że dość łatwo je spreparować w taki sposób aby wyszło, że warto ponieść wysokie nakłady..

Zapomniałem dopisać, że odwrotnie też bardzo łatwo jest spreparować obliczenia.

Co do ogrzewania ściennego to radzę uważać, bo niejest to popularny sposób na ogrzewanie. Kiedyś byłem napalony na ciepłowody a okazały się wyjątkowo kiepskim pomysłem.

Jezier po prostu lubi ogrzewanie piecami akumulacyjnymi i wszystko inne sie nie zwróci i wogle ludzie to same naiwniaki.

Nowy samochód po roku traci wiecej na wartości niż kosztuje pompa ciepła i nikt nie pisze że nie kupować nowych aut bo sie traci i nigdy sie nie zwróci i .....

Dzis mnie stać i dlatego że nie mam gazu załozyłem pompę by kiedyś płacić mało.

Co do kosztów to jak wrócę z roboty.

Trzeba kiedyś zarobić na pompę

Jasiu

kaskaa, ścienne nie daje się na ścianach które są naprzeciw okien z bardzo prostego powodu,

ogrzewanie ścienne jest to ogrzewanie w którym prawie cała ilość ciepła jest przekazywana przez promieniowanie. w przypadku gdy ścienne jest naprzeciw okna ciepełko po prostu wypromieniuje przez szyby i będzie grzało to co znajdzie się na jego drodze ale poza domem

ales mnie rozbawil ;)

Jasiu, aleś wyjechał.

Co do zwracania to może wyciągniesz z lamusa wątek o kosztach nośników ciepła w "Napiszcie w Muratorze".

Z tego co się orientuję to ostatnio ciągnęły go do góry jeno dwa osiołki "Jezier" (z bardzo konkretnym wkładem) i kroyena (z bardzo wyciągajacym wkładem).

Poczytasz zobaszysz, że efekt mogóby być słuszny.

Chodzi o to by Muratorek zamiast odgrzewać stare blubry (po poznańsku "pierdoły") zaczął drukować serię w miarę statystycznych możliwości do zachowań się cen nośników energii na rynku.

Wtedy może zrozumiesz, że Jezier pewne rzeczy podbudowuje dość rzeczową analizą kosztów.

Jezier po prostu lubi ogrzewanie piecami akumulacyjnymi i wszystko inne sie nie zwróci i wogle ludzie to same naiwniaki.

Co jak co ale akumulacyjnych to ja bardzo nie lubię. No i do tego też się nie zwracają.

Nowy samochód po roku traci wiecej na wartości niż kosztuje pompa ciepła i nikt nie pisze że nie kupować nowych aut bo sie traci i nigdy sie nie zwróci i .....

Brawo Jasiu. Kup samochód i zamknij go w kotłowni. Zapewniam się, że każdy będzie cię przekonywał, że to niedobra decyzja.

:) Czesc.

Czy ktos z Was slyszal o ukladaniu rurek do pompy ciepla w petle, a nie w prostej linii ? Slyszalam, ze wydajniej jest jesli ta rure uklada sie wlasnie w petle. To jest ciekawe rowniez o tyle, ze wtedy nie trzeba az tak duzej powierzchni dzialki

Pozdrawiam.

Czy slyszeliscie o sterowaniu pompa ciepla na odleglosc, np. za pomoca internetu? Podobno sa takie oferty zagranica.

To jest tylko kwestia przekaźnika radiowego podłączonego do komputera, który przezkazuje sygnały na sterownik pompy.