mdzalewscy 28.12.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 .... bo jak ktoś napisał budujesz z materiałów rozbiórkowych i innego złomu. pattaya, ja Cię kiedyś prosiłem nie komentuj mnie bezpośrednio, aby mi tylko dokuczyć, bo mi to wisi, a Ty już na pewno mnie nie ruszasz, wiec po co to, a zaniżasz tylko poziom dyskusji, nie zgadzasz się z czymś to pisz co i jak dlaczego, a nie głupoty o materiałach rozbiórkowych bo to naprawdę za dobrze nie świadczy o Tobie, masz coś prywatnie to wal na piva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.12.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Mam inne zdanie na temat kto tu zaniża poziom.Czy budujesz z silikatów?Nie.No to co możesz o nich powiedzieć?Nic.Trochę teorii z ulotek. ha, ha, ale Wy rzeczy wypisujecie - "niski poziom radiacji", "antygrzybowy". Od grzybów jest odpowiednia izolacja, od oddychania wentylacja, a jak ktoś nie ma silki tylko BK, to czy na pewno umrze na chorobę popromienną Natomiast to jest,Twoim zdaniem przykład wypowiedzi kulturalnej,na wysokim poziomie i na temat.Siła argumentów porażająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 28.12.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 z silikatów nie wybudujesz scian jednowarstwowych, ale jak porządnie ocieplisz to ściana jest OK chyba nie ma większego znaczenia z czego ściana - nie rozumiem dlaczego budowa domu jest utożsamiana z materiałem na ściany. Do mnie akurat przemawiają właściwości cieplne - inercja tego materiału, no to jaki jest ciężki i solidny - wzbudza zaufanie ale równie dobrze mógłby być każdy inny materiał i też byłoby OK. Na ściany - im taniej tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 29.12.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Przy ścianach działowych jest jeszcze jedna ważna cecha - bardzo dobre własności dźwiękoizolacyjne. Tutaj żaden beton komórkowy nie ma szans Poza tym solidny materiał. Do mnie jakoś nie przemawia ściana, w której można zrobić sobie drzwi piłą do drewna. Dom mam zbudowany z Silki i już mieszkam. Ściana 3W z 17 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 29.12.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Przy ścianach działowych jest jeszcze jedna ważna cecha - bardzo dobre własności dźwiękoizolacyjne. Tutaj żaden beton komórkowy nie ma szans Do mnie jakoś nie przemawia ściana, w której można zrobić sobie drzwi piłą do drewna. Zgadza się, właśnie to mnie pociąga w betonie komórkowym. Wycięcie drzwi, czy okna w nowym miejscu to kwestia kilkunastu minut. Tutaj żaden inny materiał nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 29.12.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Zgadza się, właśnie to mnie pociąga w betonie komórkowym. Wycięcie drzwi, czy okna w nowym miejscu to kwestia kilkunastu minut. Tutaj żaden inny materiał nie ma szans. Tia... to moze byc zarowno zaleta jak i wada. Zalezy czy te drzwi wycina wlasciciel domu czy tez nieproszeni goscie pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 30.12.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Śrubokrętów / wkrętaków nie lubię i są nieużyteczne, bo trudno się podrapac i łatwo skaleczyć. Czy czasem czytacie swoje posty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 30.12.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Widziałem kiedyś ścianę z BK po ataku 5-letniego dziecka z łyżką kuchenną w ręce-dziura obok dziury.Widziałem też skutek uderzenia w ścianę ,wnoszonym przez drzwi stołem-odłupany kawał.Nie twierdzę,że BK to zły materiał, o nie!Ale robienie z jego największej słabości (bardzo mała wytrzymałość mechaniczna) zalety (łatwość w obróbce) to lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 30.12.2004 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Jak ścianę się otynkuje, to już to dłubanie łyżeczką nie jest takie łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 30.12.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 odosząc się do tytułu: warto, no bo czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 30.12.2004 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 mnie w BK, przeraza jego wytrzymalosc mechaniczna, a wlasciwie jej brak, oraz to ze chlonie wode jak gabka, a schnie tygodniami, jak nie dluzej tak ze nigdy nic bym z tego nie wybudowal, nawet garazu u siebie uzylem ceramiki poryzowanej, i z po uplywie czasy zdania nie zmienilem, jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 31.12.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Pomija się w reklamie ciężar, brak izolacji cieplnej, duża twardość odczuwalna przy próbie wsadzenia kołka. Ale marketing górą!! Nie tylko Wieneberger wsadza krocie w reklamę... Duży ciężar - wada dla wykonawców brak izolacji - faktycznie wada ale da się łatwo nadrobić przez dodanie 2 cm więcej ocieplenia twardość przy wsadzaniu kołków - zaleta, będzie się w miarę dobrze trzymać, a wiertarką nie ma żadnych problemów, to nie jest żelbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 a co powiecie o kladzeniu tynku?podobno na silikaty nic sie nie chce trzymac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 12.01.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 a co powiecie o kladzeniu tynku? podobno na silikaty nic sie nie chce trzymac... Wrzuciłem ten temat kilka dni temu w wątku Jak budować SILKĄ? Niestety bez odzewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 no a osobiscie masz juz jakies spostrzezenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 12.01.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 no a osobiscie masz juz jakies spostrzezenia? Nie mam - ekipa wchodzi za 2 tygodnie - stąd moje poszukiwania. Wolę dać parę zł za jakiś unigrunt (o ile jest potrzebny) niż potem żałować. Tylko nikt z silikatowców nic nie podpowiedział na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 mam nadzieje ze ty cos podpowiesz jak juz bedzie u ciebie po wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 12.01.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 u mnie tynk się trzyma.w środku gipsowy i było gruntowane, na zewnątrz cem-wap bez gruntowania ale z narzutką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.04.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 http://www.silikaty.com.pl/artykuly.html#art5 Właśnie znalazłam - może komuś pomoże w podjęciu decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian1 04.04.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 U mnie od paxdziernika tyki cementowo-wapienne. O zgrozo ściany przed tynkowaniem nie zostały zagruntowane żadnym preparatem. Panowie od tynków tadycyjnie rzucili cementową szprycę i kolejne warstwy. Jak na razie tyn się trzyma i mam nadzieję że tak już zostanie. A co do wad i zalet silikatów (ściana 3W: 18 cm silikatów + 15 cm ocieplenia + 8 cm ściana osłonowa. Materiał faktycznie zimny - wystarczy nie siadać na nim gołym tyłkiem i dobrze ocieplić, ciężki - solidny funadment, twardy - gwoździa młotkiem nie wbijesz, ale wiertarką otwory wiercisz komfortowo, kołek wbity raz raczej się nie ruszy (mam porównanie bo kawałek ścianki działowej jest z ceramiki kratówki i troszkę się wkurzałem podczas wiercenia i osadzania kołka - trafisz na pustkę i kołek się kręci). Dom jest z silkatów Ludynia - jak u Rydza - dobrze trzyma wymiar co pozwala na stosunkowo cienką warstwę tynku. Potwierdzam dużą akumulacyjność ścian, która uwidoczniła się po 3-4 miesiącach grzania (dom wybudowany w jeden sezon i sadzę ża w domach "sezonowanych" efekt ten wystapi wcześniej). Po nagrzaniu domu do żądanej temperatury 20-22 kocioł - nawet w duże mrozy chodził na nastawach minimalnych tzn. temp wody na wyjściu z kotła przez 16 godz. 36 stopni a przez 8 45st. Wybrałem silikaty i jestem zadowolony. Znam osobiście ludzi którzy mają ceramikę lub BK i też bronią ich zalet jak lwy. Słowem nie ma złych materiałów sa tylko źle uzyte. Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts