Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawiadamiają o sąsiedniej budowie?

MarzannaPG

Recommended Posts

Czy w świetle nowych przepisów urząd ma obowiązek zawiadomić o planowanej inwestycji na sąsiedniej działki, mam na myśli inwestycję indywidualnego inwestora o ile jest to ważne.

Wytłumaczę też dlaczego jest mi to potrzebne. W warunkach zabudowy zapisano, że odległość od garażu do sąsiedniego domu musi wynosić aż 10 m! Jeszcze nie wystąpiliśmy o pozwolenie na budowę garażu, ale mamy go w planie zagospodarowania działki - sęk w tym, że nie ma tam konkretnych wymiarów, jest tylko jego usytuowanie względem budynku, oczywiście odległość od granicy nie może byc mniejsza jak 3 m. Mamy obawy, że jak sąsiad postawi budynek i nie będzie to od naszego na razie wirtualnego garażu te przepisowe 10m, to będziemy mieli w przyszłości problem z postawieniem garażu w wybranym miejscu nie mówiąc o kosztach zmian projektu zagospodarowania. Dlatego chcę za wczasu wglądnąć w plany budowalne sąsiada a nie wiem, czy teraz urzędy zawiadamiają o takich inwestycjach.

:o Marzanna Guzikowska napisała: „W warunkach zabudowy zapisano, że odległość od garażu do sąsiedniego domu musi wynosić aż 10 m!” :o - to jakieś nieporozumienie - taki zapis może być usprawiedliwiony tylko ustaleniami MPZP, ale skoro wydano decyzję o WZ, to znaczy, że planu nie ma, a Gmina winna wykonać analizę urbanistyczną, z której ewentualnie mógłby wynikać taki warunek. Idąc dalej, skoro działka sąsiada jest jeszcze niezabudowana, to odległość garażu od jego domu nie mogła wynikać z analizy. Wygląda mi to na ochronę przyszłych interesów sąsiada. :o Jeżeli decyzja o WZ jest już prawomocna, można jeszcze zwrócić się do urzędu, który ją wydał, z wnioskiem, w trybie art. 113 KPA, o wyjaśnienie wątpliwości co do treści decyzji. :)

:o Co do decyzji dla sąsiada: Gmina powinna przesłać jego sąsiadom, czyli stronom, decyzję o WZ :o Strona może żądać wglądu w akta sprawy :( Pozdrawiam :)

Niestety Marianno taki jest zapis w planie, dla mnie też idiotyczny ale realny, bo nasze działki mają po 3000m2 (szer. ok 50 m), plan miejscowy dotyczy tylko czterech wydzielonych działek a dokładnie zmiana planu robiona za pieniądze właścicieli gruntu (którzy niewiele mieli do powiedzenia w sprawie owych zapisów, tam jest więcej takich "kwiatków") i uchwalany był niecałe dwa lata temu zatem jest aktualny. Nie zamierzamy od nowa przechodzić kosztownej inwestycji, gdzie znów gmina zarząda kolejnych udziwnień tym razem pewnie przyświecać im będzie "zgodność z prawem Unii Europejskie".

Dlatego raczej chodzi mi o to jak się zabezpieczyć przed tymi kruczkami planu. Sąsiad sprzedał swoją działkę, ci nowi ponoć będą się na wiosnę budować zatem pewnie już występują o pozwolenie a mnie dziwi, że nie dostaję zawiadomienia o planowanej obok mnie inwestycji (do wglądu, abym mogła wyrazić swoją opinię i ewentualnie zareagować jak ich budynek będzie za blisko w stosunku do mojego wirtualnego jeszcze garażu). Zaczęłam podejrzewać, że może nowe prawo nie nakłada takiego obowiązku, stąd moje pytanie.

ani nowe prawo budowlane< ani ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym nie zmieniła niczego w zakresie powiadamiania stron< z pewnymi wyjątkami _ ale one dotyczą spraw związanych z nadzorem> O decyzji WZ powinnaś być powiadomiona>

A skoro masz takie dziwne ustalenia w PLANIE _ to pozostaje tylko szybkie zatwierdzenie projektu budowlanego _ przed sąsiadem>

No i jeszcze jedno _ skoro jest ważny MPZP< to sąsiad nie musi występować do GMINY o ustalenie warunków zabudowy tylko występuje do starostwa o pozwolenie na budowę< STAROSTWO SPRAWDZA< czy przedstawiony projekt zagospodarowania terenu i obiekty są zgodne z ustaleniami miejscowego planu> Starostwo powinno zawiadomić sąsiadów o wszczęciu postępowania w sprawie wydania pozwolenia oraz przesłać decyzję do wiadomości stronom czyli sąsiadom

A skoro masz takie dziwne ustalenia w PLANIE _ to pozostaje tylko szybkie zatwierdzenie projektu budowlanego _ przed sąsiadem>

Czy rzeczywiście to muszę zrobić? Przypomnę, że mam wrysowany garaż w projekcie zagospodarowania działki, oczywiście bez wymiarów no ale zakłada się, że te min. 3 metry od granicy musi być, zatem dom sąsiada nie powinen powstać bliżej jak 7 m od niej. Czy ten projekt zagospodarowania nikogo do niczego nie obliguje, to taki sobie papierek, który tylko dużo kosztuje? :(

Czy rzeczywiście to muszę zrobić? Przypomnę, że mam wrysowany garaż w projekcie zagospodarowania działki, oczywiście bez wymiarów no ale zakłada się, że te min. 3 metry od granicy musi być, zatem dom sąsiada nie powinen powstać bliżej jak 7 m od niej. Czy ten projekt zagospodarowania nikogo do niczego nie obliguje, to taki sobie papierek, który tylko dużo kosztuje? :(

:o Wybacz - czegoś nie rozumiem :o

:-? Co to za plan zagospodarowania? :o

:-? Jezeli w projekcie budowlanym - to wymiary - odległości od granicy muszą być wpisane, a prawomocna decyzja o pozwoleniu wiąże i Urząd, który ja wydał i inwestora.

Jeżeli ten "plan zagospodarowania" masz w decyzji o WZ, to dlaczego tę decyzję wydano, skoro jest ważny MPZP :o Niezależnie od wszystkiego, przy ważnym MPZP - kto pierwszy zatwierdzi Projekt budowlany, zgodny z ustaleniami planu - ten zwiąże urząd wydaną decyzją o pozwoleniu na budowę, a następny wnioskodawca będzie musiał dostosować się do wcześniejszych decyzji - no i stety czy niestety to on będzie miał ten kłopot z odległościami :(

A swoją drogą, jak to możliwe, że inwestorzy, dla których dokonano zmiany w planie, przystali na takie warunki? Nie policzyli szerokości działek, nie wnieśli uwag do planu? :o Ciągle jest tak, często to stwierdzam, że MPZP-y są uchwalane bez wnikliwej analizy :o Niedawno miałam do czynienia z zakazem, w MPZP, projektowania antresoli w zabudowie mieszkaniowo-usługowej :evil:

Niestety nie wiem jak mam wytłumaczyć ten plan (projekt?) zagospodarowania działki :( Był to niezbędny aspekt wydania pozwolenia na budowę: miało tam być pokazane usytuowanie budynku, garażu, butli gazowej (jeżeli takowa ma być), szamba itp.

A co do warunków zabudowy to na prawdę niewiele mieliśmy jako inwestorzy do gadania co ma się w nim znaleźć np. nakazano nam zrobienie wewnętrznej mającej 8 metrów mimo, że będzie obsługiwała tylko dwie działki (droga gminna ma tylko 6 metrów!), zakończyć to placykiem o wymiarach 20x20 czyli 400m2. Nasze protesty zostały przez architekta gminnego potraktowane w ten sposób, że albo przystajemy na takie zapisy albo gmina nie wyrazi zgody na zmianę planu (w perspektywie był brak możliwości wybudowania czegokolwiek poza budą dla psa). I to by było na tyle w państwie prawa (urzędniczego)

:o Napisałaś: Niestety nie wiem jak mam wytłumaczyć ten plan (projekt?) zagospodarowania działki Był to niezbędny aspekt wydania pozwolenia na budowę: miało tam być pokazane usytuowanie budynku, garażu, butli gazowej (jeżeli takowa ma być), szamba itp. :o

Czy masz już decyzję o pozwoleniu na budowę?

Jeżeli tak, to dziwne, że nie określono cyfrowo, a nie tylko rysunkowo -odległości od granicy - to błąd urzędu i projektanta. Taka decyzja może sprawić wiele kłopotów w przyszłości :(

odległość od garażu do sąsiedniego domu musi wynosić aż 10 m! (...) Mamy obawy, że jak sąsiad postawi budynek i nie będzie to od naszego na razie wirtualnego garażu te przepisowe 10m, to będziemy mieli w przyszłości problem z postawieniem garażu w wybranym miejscu nie mówiąc o kosztach zmian projektu zagospodarowania. Dlatego chcę za wczasu wglądnąć w plany budowalne sąsiada

A jeśli okaże się, że sąsiad postawi budynek i nie będzie to od Waszego na razie wirtualnego garażu te przepisowe 10m, to co zamierzasz ?

Czy w świetle nowych przepisów urząd ma obowiązek zawiadomić o planowanej inwestycji na sąsiedniej działki, mam na myśli inwestycję indywidualnego inwestora o ile jest to ważne.

Jeśli sąsiad budując dom będzie musiał podłączyć się do któregoś z mediów będącego na Twojej działce to oczywiście zostaniesz powiadomiona jako strona postępowania, jeśli nie to nie dostaniesz zawiadomienia. Stronami są tylko Ci których w jakiś sposób dotyczy dana inwestycja.

Jako przykład mogę dać swoją budowę, mam 5 sąsiadów w koło i tylko dwóch z nich zostało wziętych pod uwagę. U pierwszego było przesunięcie wodociągu, u drugiego włączenie do studzienki kanalizacyjnej.

Drugi przykład to na jesień tego roku wzdłuż granicy mojej działki (w odległości ok. 1m) był budowany gazociąg żadnych zawiadomień nie otrzymałam.

Potwierdzam to, co napisala AnetaS. O decyzji o pozwoleniu na budowe, starostwo powiadamia tylko te strony, ktore dana inwestycja dotyczy w jakis sposob, czyli na przyklad nie sa zachowane odleglosci od granic, itp. U nas nie zawiadamiano zadnego sasiada, bo wszystkie odleglosci sa zachowane.

Inaczej sprawa wyglada w przypadku warunkow zabudowy, tu decyzja powinna byc wyslana do wszystkich sasiadow.

Potwierdzam to, co napisala AnetaS. O decyzji o pozwoleniu na budowe, starostwo powiadamia tylko te strony, ktore dana inwestycja dotyczy w jakis sposob, czyli na przyklad nie sa zachowane odleglosci od granic, itp. U nas nie zawiadamiano zadnego sasiada, bo wszystkie odleglosci sa zachowane.

Inaczej sprawa wyglada w przypadku warunkow zabudowy, tu decyzja powinna byc wyslana do wszystkich sasiadow.

:o wygląda na to, że nie dotyczy to wszystkich Starostw :o

chociaż też znam takie przypadki, ale po zgłoszeniu sąsiada swojego interesu prawnego jako strony - zawsze można coś znaleźć, nie tylko media i odległości - sąsiad został uznany za stronę, postępowanie w sprawie wydania pozwolenia na budowę zostało wznowione :) :(

Sa ludzie i ludziska niestety. Z tego, co pamietam, to w nowym prawie budowlanym wlasnie, wyeliminowano obowiazek powiadamiania wszystkich sasiadow o pozwoleniu na budowe, nalezy brac pod uwage tylko i wylacznie te strony, na ktore dana inwestycja bedzie miala wplyw. Dom jednorodzinny, jesli jest budowany z zachowaniem odleglosci okreslonych w warunkach technicznych, nie ma wplywu na sasiednie nieruchomosci. Ale coz, jak pokazuje zycie, kazdy urzad interpretuje wszystko po swojemu.

W takim układzie co radzicie jeżeli różnie bywa z tym zawiadamianiem? Tylko ratuje mnie budowa garażu? To nie dobrze, bo planowaliśmy to za dwa lata jak skończymy dom. Da się sprawdzić, czy ktoś się już zamierza budować po sąsiedzku?

I jeszcze a propos projektu zagospodarowania działki - został dołączony do projektu budowlanego jako wymagany składnik a w pozwoleniu na budowę jest wymieniony jako załącznik. Może wobec powyższego to raczej sąsiad powinien się stosować do zapisu planu (owe 10 m) i do mnie choćby z tego względu że ja na tym terenie jestem przed nim, choć garażu faktycznie jeszcze nie mam.

Ale, ale właśnie natknęłam się na skserowaną mapę do celów projektowych (egzemplarz dla ZUD), którą wykonano do budowy wodociągu i na naszej działce jest zaznaczone wszystko to, co jest w projekcie zagospodarowania działki a zatem i garaż i butla z gazem, których notabene nie ma. Jak to się stało? Ano jakis rok temu wezwał nas gminny geodeta, który robił aktualizację map, ponoć w związku z planowanym podatkiem katastralnym i chociaż mówiliśmy co tam jest aktualnie, wrysował jak widać wszystko jak leci z projektu zagospodarowania działki. Czy zatem jestem uratowana czy jeszcze nie?

• 1 month później...
Jestem uratowana? Nikt nie wie? :(

A jak sprawdzić czy obok będzie realizowana jakaś inwestycja?

:-? Podrzucam odnośne przepisy KPA :-?

:o USTAWA Kodeks postępowania administracyjnego, z dnia 14 czerwca 1960 r. (Tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071) (Zmiany: Dz. U. z 2001 r. Nr 49, poz. 509; z 2002 r. Nr 113, poz. 984; z 2002 r. Nr 153, poz. 1271, Nr 169, poz. 1387; z 2003 r. Nr 130, poz. 1188, Nr 170, poz. 1660 oraz z 2004 r. Nr 162, poz. 1692)

"Rozdział 6 Strona

Art. 28. Stroną jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek."

"Udostępnianie akt

Art. 73. § 1. W każdym stadium postępowania organ administracji publicznej obowiązany jest umożliwić stronie przeglądanie akt sprawy oraz sporządzanie z nich notatek i odpisów.

§ 2. Strona może żądać uwierzytelnienia sporządzonych przez siebie odpisów z akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony."

:-? Masz pole manewru :-? :) Pozdrawiam :)