markus3163 30.08.2022 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Panowie proszę o poradę, chcę odrestaurować dach na której są panele fotowoltaiczne. Jestem zmuszony do demontażu wlasnymi siłami i tutaj robi się problem. W jakiej kolejności mam odłączyć całą instalacje? Na innym forum wyczytałem że wystarczy wyłączyć inwerter i zabezpieczenia po stronie AC i można demontować panele, kto inny pisze że tam nadal będzie napięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 31.08.2022 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Jakieś napięcie będzie zawsze, chyba że na moduły nie będzie padało żadne światło (np. nocą).Pojedynczy moduł to ok.40V i takie napięcie na biegunach będzie, rozłączenie izolowanych wtyczek jest bezpieczne po wcześniejszym całkowitym rozłączeniu przewodów od inwertera np. rozłącznikiem DC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus3163 31.08.2022 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Czyli odlaczam zabezpieczenie od strony DC i to wszystko? I mogę to zrobić nawet w słoneczny dzien czy zaczekać aż promienie słoneczne przestaną padać na panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 31.08.2022 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Czyli odłączasz od strony falownika przewody biegnące od modułów, jeżeli masz rozłączniki z zabezpieczeniami to je otwierasz jak nie ma takich rozłączników to przekręcasz wyłącznik DC zintegrowany z falownikiem który to jest montowany w prawie każdym współczesnym falowniku.Oczywiste że na tych przewodach będzie napięcie rzędu 40V x ilość modułów więc tak pewnie min. 300V ale to tylko między przewodami czyli między plus a minus, przy nieuszkodzonych przewodach i modułach między tymi przewodami a ziemią żadnego napięcia być nie powinno, po drugie nie masz potrzeby dotykać nieizolowanych przewodów, wtyczki mc-4 mają izolacje i rozłączanie ich nie stwarza niebezpieczeństwa, tak że można to robić nawet w słoneczny dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.09.2022 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Zaczynasz od odłączenia napięcia po stronie AC. Później po stronie DC. Nigdy odwrotnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts