Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siłownia w piwnicy, a wentylacja

Recommended Posts

Witam,

Rok temu zrobiłem w piwnicy siłownię. Pomieszczenie 4,5x4,5m 2,1m wysokie.

Przed siłownią w pomieszczeniu trzymaliśmy ziemniaki i przetwory. Na ziemi były widoczne plamy jakby z wilgoci, ale nigdy żeby stała tam woda lub była widoczna woda.

Całą posadzkę wyczyściłem, na to poszło kilka warstw Ceresit CR65 do wysokości 20cm od podłogi na ścianach. Na tak zrobione podłoże poszła warstwa posadzki Baumit 10-100mm. Podłoga zabezpieczona jest gumowymi puzzlami SBR o grubości 15mm.

Zimą temperatura w pomieszczeniu wynosiła 16' więc przed ćwiczeniami dogrzewałem ją kaloryferem elektrycznym przez ok 2h. Temperatura podnosiła się z 16' do ok 21'.

Po każdym treningu otwierałem okna i wietrzyłem pomieszczenie ponieważ w rogach luster(zawieszonych przeciwległych na ścianach) zaczynała zbierać się para. Wilgotność w ciągu doby oscyluje na poziomie ok 75-85%. Po treningu 85-95%.

Problem zaczął się po urlopie gdy na 3tyg zamknąłem okna. Niestety na niektórych rzeczach pojawił się biały nalot...czyli pleśń.

Wpadł pomysł przekucia otworu do szybu wentylacyjnego i w zimę ustawić okna na mikrowentylację tylko czy to coś pomoże? Może zakupić wentylator do otworu w szybie wentylacyjnym? Ewentualnie zakupić elektryczny pochłaniacz wilgoci.

Otwór byłby mniej więcej na przeciw okien na ich wysokości, tylko jakiej średnicy? Jeśli wentylator to jaki?

W pomieszczeniu mam trochę elektroniki-TV, wieżę, jakieś sprzęty do naprawy elektroniki i nie chciałbym aby uległy uszkodzeniu...

Aktualnie w pomieszczeniu otwarte jest okno na oścież i włączony stojący na podłodze wentylator. Wilgotność 78% i temperatura 21'

Dzień dobry,

przeczytałem pana komentarz i proponuje panu rozwiązanie problemu. Napisał pan o robieniu dziury w ścianie a tak się składa że są urządzenia które w taki sposób się montuje i likwidują problem z powstawaniem wilgoci. W moim rodzinnym domu też jest siłownia i też jest zlokalizowana w piwnicy. Problem z wilgocią występował ale udało się go naprawić montując rekuperator ścienny. Takie urządzenie nie tylko osusza powietrze ale również odzyskuje ciepło ze starego wyrzucanego powietrza i przekazuje świeżemu które wpada do pomieszczenia. Urządzenie jest sterowane przez aplikacje na telefonie i jest wyposażone w 10 biegów. Trzeba tylko podać grubość ściany a firma dostosowywuje rekuperator. Montaż jest prosty ale wymaga użycia otwornicy dlatego można zakupić rekuperator od razu z montażem. Cena takiego urządzenia zaczyna się od 2904 zł. Eksploatacja nie jest problematyczna bo wystarczy raz na pół roku śrubokrętem zdjąć przednią pokrywe i przetrzeć go w środku. Mówię dokładnie o rekuperatorach firmy Prana. Na rynku jest wiele różnych firm oferujących to rozwiąnie i ich ceny są wiele niższe ale odbija się to na jakości. Rekuperator firmy CLIMTEC RD-100BASE (1150,00 zł) jest znacznie tańszy ale jego maksymalna moc to 40 m3 powietrza na godzinę przy czym rekuperator Prana 150 standard osiąga wydajność do 100 m3 powietrza na godzinę. Rekuperator ścienny firmy HRU-WALL 100-25 (1 239,00 zł) osiąga wydajność na poziome 25 m3 powietrza na godzinę. Przy wyborze takich urządzeń ważne jest też by zwrócić uwagę na głośność. W przypadku dwóch modeli które wymieniłem, pierwszy z nich pracuje przy 38 dB a drugi od 28 dB do 32 dB. Prana 150 24H standard na najniższym biegu pracuje generując niesłyszalny szum 14dB. Na najwyższym biegu 52 dB przy czym jest to tryb intensywnego wietrzenia i uruchamia się go wtedy gdy jest na to wyczuwalna potrzeba. Jeżeli będzie się pan zastanawiał nad zakupem takiego urządzenia to warto też wspomnieć żeby zwracać uwagę na wydajność. Jest ona zmienna w zależności od tego na którym biegu pracuje rekuperator. Na najwyższych biegach wydajność jest najniższa ze względu na to że urządzenie traci wtedy najwięcej ciepła w wyniku działania wentylatorów ale zazwyczaj poleca się rekuperatory zostawiać na 1 biegu bo są wtedy najbardziej wydajne. Zakup takiego urządzenia na pewno by rozwiązało pana problem a na siłowni nie da się ćwiczyć jeżeli nie ma się dostępu do świeżego powietrza. Polecam sprawdzić stornę https://ecoventeam.com/ oraz https://minirekuperatory.pl/. Polecam kontakt 733 600 724 z przedstawicielem firmy. Udzieli panu informacji bezinteresownie.

Pozdrawiam