Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od kwietnia śledzimy to forum, bo jesteśmy posiadaczami projektu 77b.

Na dniach rozpoczynamy budowę pod Zieloną Górą. Czy ktoś wybudował domek z rodziny c77 w naszej okolicy?

Zastanawiamy się nad wysunięciem kuchni do przodu i odgrodzeniem jej od salonu, gdyż jest za bardzo "otwarta" (po co pokazywać "brudne gary"). Domek bardzo nam się podoba. Mamy 2 chłopaków, więc ich "wygonimy" na górę, a dół będzie NASZ! Zamiast WC chcemy wygospodarować garderobę, gdzie schowamy odkurzacz, buty i inne podręczne rzeczy. Łazienkę powiększymy kosztem pokoju, w którym planujemy gabinet (nie musi być duży). Kominek przenosimy na przeciwną ścianę po skosie, gdzie rezygnujemy z pojedynczych drzwi. Prosimy o sprawdzony rozkład mebli w kuchni. Prosimy o wszelkie fotki z budowy i po jej zakończeniu!!!

Szkrabie ponieważ schody w tym projekcie są ździebko za krótkie to radziłbym Ci wysunąć trochę ściankę oddzielającą schody od kuchni. Wówczas przejście pomiędzy salonem a kuchnią wygląda prawie jakby kuchnia była zamknięta. Postaram się w tym tygodniu wlkeić zdjęcie to będzie mógł zobaczyć o co mi chodzi. Łazienka na dole jest dosyc duża więc myślę, że toaleta spokojnie się w niej zmieści a przy okazji wyjzie fajna garderoba :D

Kiedy rozpoczynacie budowe??

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękujemy za odpowiedź. Właśnie przy tej ściance zaczęliśmy kombinować. Nawet wejście do kuchni zrobiliśmy po skosie... Jednak na papierze trudno projektować. Dlatego chętnie ujrzymy twoje propozycje. Czekamy na zdjęcia.

Jeszcze w tym miesiącu ma wejść ekipa na budowę. Działka nasza znajduje się w drugim szeregu zabudowy, z wejściem od strony południowej. Chcemy ogrzewać gazem (choć to ryzykowny pomysł w obecnych czasach), ale nasz tryb życia wymusił taki wybór. Zastanawiamy się nad rozłożeniem okien dachowych w pokojach, łazience i garderobie. Może też warto doświetlić schody? Prosimy o wszelkie uwagi i porady. To nasza pierwsza budowa!

Dziękujemy za odpowiedź. Właśnie przy tej ściance zaczęliśmy kombinować. Nawet wejście do kuchni zrobiliśmy po skosie... Jednak na papierze trudno projektować. Dlatego chętnie ujrzymy twoje propozycje. Czekamy na zdjęcia.

Jeszcze w tym miesiącu ma wejść ekipa na budowę. Działka nasza znajduje się w drugim szeregu zabudowy, z wejściem od strony południowej. Chcemy ogrzewać gazem (choć to ryzykowny pomysł w obecnych czasach), ale nasz tryb życia wymusił taki wybór. Zastanawiamy się nad rozłożeniem okien dachowych w pokojach, łazience i garderobie. Może też warto doświetlić schody? Prosimy o wszelkie uwagi i porady. To nasza pierwsza budowa!

Okno nad schodami nie wejdzie, tak twierdzi ekipa, która dzisiaj zaczyna u mnie montaż więźby. Też myślałem nad tym pomysłem, ale skutecznie mnie do tego zniechęcili :( :( Przy schodach na górze znajduje się ścianka o grubości 24 cm. która podtrzymuje dach i trzebaby okno dać ponad nią, a w tym miejscu dach schodzi się w kierunku kalenicy i nie ma miejsca na okno.

Pozdrawiam

Witam !

Wreszcie po 3 miesiacach oczekiwania dostałem decyzje o warunkach zabudowy co pozwala mi przejsc do kolejnego etapu papierkologii. Mam nadzieje że uda mi sie w tym roku chociaż fundamenty wylac.

Dzięki zyczliwoœci Kuby udało mi sie zwiedzic prawie wykonczony C77a (za co publicznie bardzo mu dziękuje). Zastanawiałem sie nad wyborem projektu między wersja a i b, jednak po tym co zobaczyłem uważam, że wersja "a" bedzie wystarczajšca dla mojej rodzinki. Widzialem że wprowadził kilka zmian w projekcie - m.in. œwietlik nad klatkš schodowš - uważam że wystarczajaca doœwietla on schody. oraz okienko w garderobie - co również pozytywnie wpłynęło na jej doœwietlenie. Plecam takie rozwišzania innym budujšcym.

Mam pytanie do Rom'a - sledze cały czas etapy Twojej budowy - czy możesz mi podać jakieœ przyblizone iloœci i gruboœci prętów zbrojeniowych potrzebnych przy wylewaniu fundamentów w projekcie 77a ?

Pozdrawiam

wivan

Drogi Wivanie!

Ja jeszcze nie mam pozwolenia na budowę, czekam jeszcze na przepisanie warunków zabudowy z poprzedniego właściciela, ale WPROWADZĘ się jeszcze w tym roku. Choćby nie wiem co!

Co do prętów, wykowawca będzie stosował "12" zamiast "10", ilości nie znam.

Wivanie fundamenty robiłem we wrześniu zeszłego roku i ciężko mi tak na gorąco podać ilości prętów. Ale oczywiście prowadzę całą historię wydatków i jak tylko odnajdę tę pozycję to Ci napiszę. Jako główne pręty były zastosowane pręty fi12 a na strzemiona fi6. [/b]

Dziękujemy za fotki. Chyba zdecydujemy się wysunąć kuchnię. Już nawet zaczęliśmy przesuwać ściany. Oto nasz projekt po zmianach, a objęły one: wysunięcie schodów (i spiżarni), ściankę między pokojem i kuchnią, wyjście (drugie) z pokoju na taras. Czekamy na opinie!

http://img56.imageshack.us/img56/8252/pierwszy2sz.jpg

Witam i pozdrawiam wszystkich budujących i interesujących się C77-ą. Jestem na etapie początkowym. Wybraliśmy z żoną działkę i podpisaliśmy umowę przedwstępną. Po przeglądaniu wielu projektów domów zdecydowaliśmy się właśnie na C77. Bez garażu ponieważ chciałbym wybudować obok warsztat razem z garażem. Chetnie posłucham podpowiedzi i na bieżąco postaram się śledzić "nasze" forum. Jęśli jest ktoś kto wybudował już w okolicach Łodzi chętnie bym obejrzał na żywo.Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich!!!

Ścianka została narysowana na linii oddzielającej kuchnię od salonu, więc nie zabiera jego poierzchni. Teraz tak myslę, że ta ścianka może mieć wysokość około 160 cm, zakończona drewnianym dlatem. Chyba ładnie wyglądałaby z poustawianymi kwiatami czy też innymi ozdobami. Co o tym myślisz?

Ścianka została narysowana na linii oddzielającej kuchnię od salonu, więc nie zabiera jego poierzchni. Teraz tak myslę, że ta ścianka może mieć wysokość około 160 cm, zakończona drewnianym dlatem. Chyba ładnie wyglądałaby z poustawianymi kwiatami czy też innymi ozdobami. Co o tym myślisz?

Super :D

Wtedy kuchnia nie byłaby do końca zamknięta ale wyraźnie oddzielona by była od salonu.

No właśnie, a dodatkowo skorzystamy ze światła. Mamy działkę w wejściem od strony południowej i każde okno polepszy doświetlenie salonu. Stąd też pomysł z wybudowaniem drugiego tarasu (nawet niepoddaszonego) z lewej strony domu i wstawienie na tej stronie drzwi balkonowych (w miejscu kominka). Wtedy z kuchni nie trzeba przechodzić przez cały salon aby znaleźć się na dworze, no i biegające dzieci będą miały swobodny szlak "podwórko-wc"

Dzisiaj zaczęli karczować naszą działkę, po południu zamieszczę fotki.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...