Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

już od dawna śledzę ten wątek, gdyż chyba WRESZCIE gmina wystawi w październiku działkę, która mnie interesuje. Czekając na ten moment znalazłam C77 i uznałam,że jest super!!

Funkcjonalny, tani i szybki w budowie a w późniejszym czasie nie powinno być wysokich rachunków za ogrzewanie....

GRATULUJE Rom.. i pytanie do Ciebie... czy dobrze oceniam projet C77 i jego warianty.. oraz co byś zrobił inaczej?

IP dzięki za gratulacje.

Jeżli chodzi o Twoje uwagi....funkcjonalny ten domek jest na pewno, ale myślę że to subiektywne odczycie i każdy będzie to inaczej oceniał. W końcu każdy swoje chwali nie :D Dla mni eto najlepszy ptojekt na świecie i innego bym nie wybrał. Jeżeli chodzi o szybkość w budowie to zależy to głównie od wykonawców, organizacji materiałów no i niestety od pieniążków :cry: Jak jest ich pod dostatkiem to wszystko idzie szybko, jak troche mniej to już jest gorzej. Mi budowa poszła szbko ale jej skutki będę niestety odczuwał przez następne 35 lat :( :(

Co do ogrzewania to nie mam na razie pojęcia. Mam nadzieję że nie będzie zbyt drogie. ale wszystko okaże się po pierwszej zimie.

Kiedy zaczynasz budowe? Który wariant C77 wybrałaś?

Wydałem jakieś 150 tys. Ale w tym jest juz szambo i niektóre elementy wyposażenia jak gresy,parapety,drzwi zewnętrzne i wewnętrzne, materiał do ocieplenie z zewnątrz. Myślę, że możnaby doprowadzić domek do takiego stanu za mniejsze pieniądze. Ale wiadomo, jak się człowiek rozpędzi, coś mu się spodoba to nie ma siły :D Jakby tak każdy element wziąść z trochę niższej półki to wyszłoby duzo taniej. Tak więc głowa do góry :D nie jest tak drogo jak to piszą w Muratorze :D

MMD nie żałuj gniazdek. U mnie są na każdej ścianie w każdym pomiesczeniu. Nigdy nie wiadomo gdzie będzie potrzebny prąd, a po co potem ciągnąć przedużacze, po co kable walające się po podłodze. A jakby się potem chciało dorobić jakieś gniazdko to znowu trzeba kuć i znowu problem. wiem że to kosztuje ale myślę że w tej kwestii nie ma co oszczędzać.

Pozdrawiam

Dziekuje za porade,widze ze brak mi tzw zmyslu przestrzennego.Mysle ze skorzystam jednak z Twojej koncepcji Rom,My przymierzamy sie do C 77 wesja bez garazu.Mamy już jeden dokument i brniemy dalej pełni entuzjazmu oczywiscie,Pozdrowienia dla wszystkich miłośnikow prac budowlanych.Jak coś sie ruszy to powiemy

A tak przy okazji może ktoś buduje ten domek w okolicach Lublina?

Wybrała C77, czyli bez garażu, gdyż:

działka bedzie dość duża ok 1200m2

nasłuchałam się o smrodzie przenikającym drzwi, gdy garaż jest w bryle domu (wprawdzie w domach "kostkach") ale całe życie mieszkam w bloku i nic się nie stanie gdy parę metrów do garażu się przejde po dworze. Dodatkowo.. jak by nie patrzeć.. jest to kubatura, którą trzeba ogrzać a gdy stoi osobno.. można później budować.

podoba mi się, że parter jest jak mieszkanie, czyli można zostawić niewykończone poddasze i niczego nie brakuje( na razie jestem tylko ja i mój facet). Z rozwojem liczby domowników, lub posiadaną ilością kasy poddasze może byś urządzane.

Myślę o tym co zrobił Rom.. czyli "wyciągnę" kuchnię i gabinet w moim przypadku, kosztem ganku, lecz taras zostaję.

Mój Luby zastanawia się czy nie za małę są pomieszczenia W projekcie podobają mi się te wszystkie schowki ( garderoby, spiżarnia itp) mieszkając w bloku brakuje miejsca na potrzebne graty. i dlatego pokoje nie muszą być wcale większe... co wy na to?

IP jeżeli chodzi o spaliny przenikające do domu to myslę że nie będzie z tym aż tak źle, jak wjeżdzasz do garażu to brama jest otwarta a jak wyjeżdzasz to też ją otwierasz :D Nie mam wprawdzie doświadczenia na tym polu (całe życie mieszkałem w bloku) ale mam nadzieję że nie będzie tak źle. Myśląc o tym problemie dałem między garażem a resztą domu masywne drzwi metalowe z uszczelkami, przez które mam nadzieję nic nie przejdzie.

Górę robię dokladnie wg Twojej koncepcji. Na górze wylane są posadzki,rozprowadzone co,cw i kanalizacja, ocieplony wełną został dach i na to przyszła folia..i tak na razie zostanie.Zima długa to pobawię się z nidą :D

Na poddaszu po wydłużeniu ścianek kolankowych, za ściankami które rysowałem trochę wcześniej na czerwono powstały super skrytki :D

Co do spalin, to nie ma się czego obawiać.

Teściowie mieszkają od dwóch lat w nowym domu, z którego jest wejście z garażu do... kuchni. Garaż, owszem pachnie autkiem, ale do kuchni nie przechodzą spaliny. W garażu powiesili przed drzwiami koc. Drzwi są standardowe, PORTA. Ten koc ma zatrzymać chłód z garażu.

Wydałem jakieś 150 tys.

.....

Tak więc głowa do góry :D nie jest tak drogo jak to piszą w Muratorze :D

Rom! Rewelacja! Kwota niesamowicie niska. Czy jestes w stanie podac wiecej info na ten temat (rozbicie na robocizne, materialy, ew. na poszczegolne etapy). Ja sobie zrobilem wstepny kosztorys budowy C77b i wychodzi mi okolo 300k. Mam nadzieje ze mocno "zawyżam" te kwoty.

Ja mam juz prawie działkę (kwestia 2 miesiecy), czekam na warunki zabudowy - potem tylko kupno projektu i na wiosne zaczynam (szukam teraz ekipy do budowania - od fundamentów az po dach)

pzdr

Habier

Witam serdecznie i cieszę się że mogę spotkać tak sporą grupę osób zainteresowanych C 77 mnie również on się podoba i chcę go budować, mam działkę a zdecydowałam się dopiero koniec lipca tego roku. Zaczęłam załatwiać formalności.

Pozdrawiam

Ania

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...