Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szkrabie jak tak dalej pójdzie to do jesieni będziesz mieszkał :D

Gratuluję postępów.

Budowniczko dlaczego byś nie miała zdążyć z fundamentami? Na pewno zdążysz. Ja budowałem fundamenty w zeszłym roku w połowie września i do zimy spokojnie zdążyliśmy budując je sami przy pomocy rodziny :D Rozumiem że pisząc o ścianach dwuwarstwowych masz na myśli ścianę nośną + ocieplenie??? Pozdrawiam[/b]

Ja nie moge przebrnac przez FORMALNOSCI :cry: Moj mąż nie ma czasu a ja trace nadzieje,Moglibyscie troche donianczyc tych wszystkich niezaradnych.Bardzo sie ciesze ze u Ciebie Szkrabie rosna mury i murki nie ukrywam ze daje mi to troche takiego pozytywnego kopa do dzialania ,Mam nadzieje od kwietnia-maja ruszac,chciałabym juz tak jak Wy oj chciałabym,

Szlachetny Romie moj problem polega na tym ,ze chciałabym aby wziętopod uwage fakt iz na mojej działce gaz prąd woda juz są podłaczone i ja chcialabym tylko przeciagnac tzw, rurki do nowowybudowanego domu ,nie wiem czy taka wersje '' wydazen'' zaakceptuja stosowne Organy czy to jest mozliwe bo jesli tak to obnizylyby sie zdecydowanie koszty przylaczy.Czy dobrze myśle,DRuga sprawa dotycz VAT-u 22 .Gdzie znalezc wykaz tych materiałow co przeszły na 22 z 7,

Łączę pozdrowienia z podziękowaniami ,

Od Wielkiej Nocy śledzę ten wątek.Ciągle mam dylemat budować się czy nie.W zasadzie to mam gdzie mieszkać mam ładne mieszkanie ale coś mnie ciągnie na ten piękny taras ZRECZNEGO.Chyba na dniach kupię już projekt.

ROM też chcę powiększyć kuchnię i podnieść dach.Czy te zmiany należy zrobić na etapie projektu?

KOELA

KOELA za długo się nie zastanawiaj :D Czym dłużej się myśli, tym większe człowieka nachodzą wątpliwości. Ja po przejrzeniu tysiąca projektów myślałem że mam już wybrany projekt aż nagle....zobaczyłem Zręcznego :D Po dwóch dniach już go kupiłem. I nadal uważam że to była dobra decyzja. Jeżeli chodzi o istotne zmiany w projekcie to musi je nanieść na projekt projektant robiący adaptację projektu.

Witaj KOELA

Jeżeli mogę coś doradzić, to przy wyborze projektu nie należy się kierować rozkładem pomieszczeń.

Zresztą widok zewnętrzny też może ulec zmianie (ty też chcesz wysunąć kuchnię :D )

Dopiero teraz, kiedy budowa jest dosyc zaawansowana doszedłem do wniosku, że wybierając projekt wystarczy kierować się jedynie wymiarami domu.

Choć i te mogą ulec zmianie w trakcie budowy.

W moim przypadku projekt jest bazą do zbudowania domu.

Zmieniać można praktycznie wszystko (oczywiście za wiedzą i zgodą autora)

Są ludzie, którzy budują dom zgodnie z projektem, nie wnosząc żadnych zmian.

Ja do nich nie należę, bo uważam, że wszystko co można poprawić, to trzeba poprawić.

W końcu to ja w nim zamieszkam na resztę życia.

Dlatego też powiększyłem kuchnię, zmieniłem rozkład pomieszczeń i otworów, przeniosłem schody. I to jeszcze nie koniec.

Życzę powodzenia!

I dodam, że miło będzie, jeśli przyłączy się jeszcze jeden ZRĘCZNY do naszego grona. :D

Witam po urlopie,

Wypoczęci, opaleni wracamy do spraw związanych z nowym domem. Szkrabie prosimy o kolejne zdjęcia, na jakim etapie jest budowa, czy już możemy podjechać z odwiedzinami?

Romie, czy możemy prosić o jakieś zdjęcie z poddasza w kolejnym etapie budowy. Zaczynają mnie martwić te pionowe bele (dżwigary?), czy nie będą przeszkadzały w urządzeniu pokoji ???

Jeżeli chodzi o słupy na poddaszu to zamierzam po obu stronach poddasza zrobić dwa pokoje i słupy wyjdą dokładnie w ściance więc nie będą widoczne. Zamierzam ich boki ładnie oszlifować, polakierować i tak obłożyć nidą, żeby było je widać w pokojach. Pierwszy słup od schodów i mały słup w rogu ( przyszła łazienka) całe oszlifowałem i zostana one specjanie zostawione na wierzchu. Bardzo mi się takie słupy podobają.

Zdjęcia poddasza zrobie jak zniknie mi z nigo troche materiału. Stoja tam same kartony, styropian na ocieplenie domu i niewiele tam widać.

Pozdrawiam

Kasiu i Bogusiu na budowę zapraszam po założeniu stropu.

Jutro będą zalewane nadproża, a w przyszłym tygodniu będzie strop.

Wtedy deski znikną z pola widzenia i będzie jasny rozkład pomieszczeń.

http://img135.imageshack.us/img135/9643/304aq3.png

http://img156.imageshack.us/img156/3632/307cq5.png

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...