Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O bardzo mi miło poznać w końcu szczęśliwego pana młodego wraz z cudną żoneczką... :) :) :)

A domek prześliczny, może jakieś nowe fotki z wnętrz...

Pozdrawiam kasia

Wreszcie się ujawnił nie??? :D :D Dom w środku nie jest wykończony oprócz sypialni :oops: :oops: no ale w końcu jesteśmy młodym małżeństwem wiec chyba wystarczy nie?? :D :D Porobie zdjęcia i wkleje :D

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Domek c77 bardzo nam sie podoba. Ma "to cos". Zamierzamy rozpoczac budowe w przyszlym roku, bez wiekszych zmian w projekcie. Nie jestesmy przekonani jedynie co do sypialni na dole. Gorne pokoje maja byc ( w przyszlosci :wink: ) dla dzieci. Sa jakies za i przeciw spania na dole?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow

Waleriano dziękuję za gratulację i z niecierpliwością czekam na Twoją wersję projektu.

Groszku dolna sypialnia będzie wspaniała na starość. Nie wyobrażam sobie ciągłe wchodzenie i schodzenie po tych wąskich schodach. A góra niech będzie dla dzieci. Nie będę sie do niej za bardzo wtrącał. Od dwóch miesięcy śpię na dole i podoba mi się :D

Szkrabie jak tam idzie budowanie?? Kibicuję Ci i jestem ciekaw jak idzie???

witam jestesmy tu nowi wiec na wstępie się przedstawimy.Sebastian i Renia ze Szczecina pozdrowionka dla wszystkich.myslimy o budowie zręcznego .jestesmy na etapie szukania dzialki.czy mógłby ktos podac czy kwota ok 240000 starczy nam na zamieszkanie w naszym domku bez ceny dzialki oczywiscie.dziekujemy za odpowiedzi i pomoc pozdrowionka

witam jestesmy tu nowi wiec na wstępie się przedstawimy.Sebastian i Renia ze Szczecina pozdrowionka dla wszystkich.myslimy o budowie zręcznego .jestesmy na etapie szukania dzialki.czy mógłby ktos podac czy kwota ok 240000 starczy nam na zamieszkanie w naszym domku bez ceny dzialki oczywiscie.dziekujemy za odpowiedzi i pomoc pozdrowionka

Witam nowych miłościków zręcznego :D :D

Co do kwoty - oczywiście że Wam starczy, tak więc zabierajcie się do budowy :D

Pozdrawiam

Romie, okno w kuchni wygląda na małe. Jaki to rozmiar, czy jest to wymiar orginalny jak w projekcie?

Okno w kuchni wcale nie jest takie małe. Jest ono podwyższone w stosunku do inych okien, żeby wszedł pod nie zlewozmywak i żeby bateria nie przeszkadzała w otwieraniu okna. Sprawdze dzisiaj wieczorem jakie ma ono wymiary i dam znać.

Romie, okno w kuchni wygląda na małe. Jaki to rozmiar, czy jest to wymiar orginalny jak w projekcie?

Zmierzyłem wczoraj wieczorkiem okno kuchenne. Więc ma ono szerokość 125cm a wysokość 115cm. Okno zaczyna się na wysokości 115cm tak żeby weszły pod nie szafki kuchenne i bateria zlewozmywaka. wszystkie okna zostały zmniejszone na wysokości w stosunku do otworu okiennego o chyba 15cm tak, żeby weszła nad nimi żaluzja.

Przyzwyczaiłam się do okna które teraz mam w kuchni 150 x 170 cm dlatego to wydało mi się małe.

Sprawdzę w naszym projekcie jakie mamy okna, chociaż podejrzewam że w obu wariantach projektu - C77 A i B orginalnie w kuchni umieszczony był ten sam rozmiar okna.

Nie widzę problemu, żebyś dała takie okn ajak chcesz

A nasze okno kuchenne tak się prezentuje:

http://img426.imageshack.us/img426/8716/im000598amw8.jpg

Nie zmienialiśmy jego wymiarów (180x130), a jedynie podnieśliśmy nadproże o wysokość skrzynki rolety. Zresztą tak postąpiliśmy przy wszystkich otworach okiennych.

Od czasu ostatniego postu na domku przybyły okna i ocieplenie (brak jeszcze "struktury"). Środka i dachówek jeszcze nie ruszyliśmy.

Romie, czy nie pogniewasz się, jak i ja dorzucę kamyczek do twojego ogródka?

O ile okno kuchenne nie rzuciło mi się od razu w oczy, to bardzo mnie "kłuje" brama garażowa. Czy celowo tak nisko ją zamontowałeś, a może to jest efekt podnoszenia dachu i okna w kuchni?

Romie, czy nie pogniewasz się, jak i ja dorzucę kamyczek do twojego ogródka?

O ile okno kuchenne nie rzuciło mi się od razu w oczy, to bardzo mnie "kłuje" brama garażowa. Czy celowo tak nisko ją zamontowałeś, a może to jest efekt podnoszenia dachu i okna w kuchni?

Szkrabie przyznaję Ci tytuł Sokolego oka w związku z Twoją spostrzegawczością. Rzeczywiście na tym zdjęciu brama garazowa wygląda na bardzo niską. Powody tego są dwa: po pierwsze : w rzeczywistości otwór bramy garażowej jest wyżej (pod lampę widoczną na zdjęciu) ale ocieplenie na zdjęciu nie jest jeszcze wykończone. Mojemu ojcu i teściowi, którzy wykonywali to ocieplenie tak pasowały kawałki styropianu, wiec w całości go przykleili i zaciągnęli klejem. Trzeba teraz wziąść i go obciąć. Drugi powód jest bardziej niemiły (szlag mnie trafia jak o tym pomyślę) : mianowicie przez rozpoczęciem murowania ścian murarze podnosili fundamenty o jedną warstwę bloczków ale w świetle bramy nie dali tej dodatkowej warstwy żeby można było wyprofilować łagodny wjazd do garażu. No i mierząc następnie wysokość bramy w celu zalania nadproża zapomnieli żeby zwiększyć mierzoną odległość o tę brakującą warstwę bloczków. Tak więc brama garażowa jet niższa o warstwę bloczków+ zaprawa czyli pewnie gdzieś o 15cm. Zorientowalem się o tym jak nadproże było już zalane. Nie chciałem rozwalać gotowego zalanego nadproża, więc powkurzałem się i w końcu odpuściłem. Jakbym kiedyś planował jakiegoś wysokiego jeepa do będę miał problem, ale raczej się nie zapowiada więc za bardzo mi to nie przeszkadza.

Uspokoiłeś mnie Romie z tą bramą :D .

A co do ewentualnego jeepa to wyższa brama owszem pozwoliłaby nim wjechać, ale czy miałbyś tyle miejsca, żeby otworzyć drzwi? :wink:

Chyba na terenówkę garaż jest za mały :(

zartuję z tym jeepem. Garaż oczywiście jest za mały na taki samochód. Ostatnio coraz więcej myślę o tym, że kiedyś będziemy musieli mieć drugi samochód i co wtedy?? Chyba pozostanie dobudowanie jakiejś wiaty z boku domu.

Oto kolejne postępy. W piątek i sobotę stawialiśmy kominy. Dzisiaj zaczęliśmy montaż ścianek na poddaszu. WRESZCIE!

http://img512.imageshack.us/img512/7950/komin1fd6.jpg

Komin w pomieszczeniu gospodarczym, brakuje tylko kawałka ściany na lewo od komina.

http://img212.imageshack.us/img212/3041/komin2xq1.jpg

Komin w salonie

http://img212.imageshack.us/img212/8940/poddasze1ql0.jpg

Poddasze. Dach był zbudowany bez słupów. Teraz dla wzmocnienia, dajemy słupy w ściance pod każdą krokwię. Te ścianki są odsunięte od ścianki kolankowej o 1m. Tutaj widać, jak ciała dali budowlańcy. Ścianki nie są na jednej wysokości. Jutro ich za to zje....

http://img65.imageshack.us/img65/3333/poddasze2xs9.jpg

Słupy dajemy też w ścianach.

Szkrabie jak zobaczyłem Twoje słupy przy ściankach na poddaszu to mi się przypomniało że cieśla też mi o czymś takim mówił, że jak nie dam słupów na środku to będę musiał dać słupy pod krokwiami, przez co ścianki trzebaby dać dalej od ściany kolankowej, co spowodowałoby zmniejszenie poddasza.Moje słupy na środku też wyjdą w ścianach działowych więc nie będę ich oglądał. Za to jeden słup oszlifowałem i chcę specjalnie zostawić go na wierzchu :D

Rzeczywiście te ścianki na poddaszu u Ciebie wyszły coś nierówno, musisz interweniować :evil:

Szkrabie co to za komin na środku poddasza??

Ten komin jest z pomieszczenia gospodarczego (na pierwszym zdjęciu).

Na rysunku poddasza z 20 października jest on widoczy przy sypialni [5].

Postaram się zrobić nowe fotki, ale ściany rosną i trudno objąć aparatem większą powierzchnię.

Dzieki. Teraz już wuem co to za komin :D

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...