hosearkadio25 11.12.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Witam serdecznie budowniczych Zręcznego. Śledzę Was od dłuższego czasu, ale dzisiaj postanowiłam napisać. Chciałam serdecznie podziekować za wasze wypowiedzi, ponieważ dostarczyły mi one wielu ważnych informacji, które wykorzystalismy w naszym projekcie. Domki są cudne i życzę wszystkim pomyślnego zakończenia tego zyciowego przedsięwzięcia. Mam nadzieję, że nam pójdzie równie fajnie. Mam dodatkowo jedno pytanie związane z kosztami budowy: ile kosztowało Was wykopanie i zalanie fundamentów - oczywiście bez robocizny - mam na myśli tylko materiały. Licze na pomoc i serdecznie pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 12.12.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Witam serdecznie budowniczych Zręcznego. Śledzę Was od dłuższego czasu, ale dzisiaj postanowiłam napisać. Chciałam serdecznie podziekować za wasze wypowiedzi, ponieważ dostarczyły mi one wielu ważnych informacji, które wykorzystalismy w naszym projekcie. Domki są cudne i życzę wszystkim pomyślnego zakończenia tego zyciowego przedsięwzięcia. Mam nadzieję, że nam pójdzie równie fajnie. Mam dodatkowo jedno pytanie związane z kosztami budowy: ile kosztowało Was wykopanie i zalanie fundamentów - oczywiście bez robocizny - mam na myśli tylko materiały. Licze na pomoc i serdecznie pozdrawiam. Witaj hosearkadio25 (uff co za skomplikowany nick ). Jeżeli chodzi o koszty fundamentów to koszt wykopu to dwa dni pracy i pare piwek a koszty materiałów na fundamenty razem z zasypaniem to w moim przypadku 12 tys. Czy juz masz projekt wybrany??? Pozdrawiam Rom-ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hosearkadio25 12.12.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Co do kopania fundamentów mam dokladnie takie samo zdanie - własnymi siłami, a co do projektu to jestem posiadaczem zręczny - wariant I, oczywiście z małymi przeróbkami po wcześniejszym śledzeniu tego forum tj. wysunięcie ściany kuchni i sypialni, bo były za małe, a tak jest wszystko ok. Dziekuje za informacje. Fajne fotki zamieszczacie na forum. Dzieki temu mniej wiecej mogę sobie to wszystko wyobrazić co mnie czeka w przyszłym roku. Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janson 13.12.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Zaczalem przygotowywac wstepny kosztorys BARWNEGO - domu podobnego do C77I to mi wyszlo: CO WY NA TO? Czy mi sie uda? Projekt i adaptacja: 3 800,00 zł Przyłacza (studnia 15m, prad przy dzialce) 4 500,00 zł Kibelek, bud gospodarczy z drewna 400,00 zł Kierownik budowy 2 500,00 zł SUMA 11 200,00 zł Fundamenty 16 000,00 zł Ściany i strop 34 000,00 zł Dach 26 000,00 zł Okna, drzwi zewnetrzne, brama gara 13 000,00 zł Robota stan surowy zamknięty 32 000,00 zł SUMA surowy zamkniety 121 000,00 zł Instalacje 27 000,00 zł Zabudowa wnętrz, posadzki 35 000,00 zł Elewacja 11 000,00 zł Wykończeie wnętrz (panele, drzwi, glazura, terakota) 21 000,00 zł Łazienki (2 muszle, kraniki, wanna, umywalki) 5 000,00 zł SUMA 99 000,00 zł SUMA całości: 231 200 zł brutto Szaucje przy załozeniach: - buduje system gospodarczym - piec na drewno + bojler - po kosztach produkcji - oczyszczlania, rury wod-kan - mam po cenach producenta - elektryka - robiona przez ojca:) - panele podlogowe i drobny montaz - moja praca Realne? Szczerze liczylem ze koszt bedzie o ok 15 tys. nizszy:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 14.12.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Jansonie na dach liczysz 26 tys, napisz coś więcej z czego ma być ten dach???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janson 14.12.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Co do dachu to blacha dachowa. Realne te moje cale wyliczenia czy mam jednak zaczac szuakc mniejszego projektu? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 14.12.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Jansonie myslę, że Twój kosztorys jest jak najbardziej realny. Tylko musiałbyś z 10% w razie czego doliczyć. Zawsze są jakieś nieprzewidziane wydatki, jakieś ceny wzrosną, trzeba być na to przygotowanym. Mam tylko pytanie : co rozumiesz pod pojęciem "Zabudowa wnętrz, posadzki 35 000,00 zł "?? Chodzxi mi o "zabudowę wnętrz", co w to wliczasz? Meble?Poza tym mysle ze oki. Wiadomo że wszystko zalezy od standardu, który się przyjmie, mozna miec okna za10tys lub za 50tys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janson 14.12.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Zabudowa wnetrz - chopdzi mi o "tynki" na scianach i podlogach wewnatrz domu, ocieplenie dachu welna + karton gips na poddaszu, - generalnie stan, ktory umozlwiaia kladzenie plytek, paneli, malowanie scian Cos czuje ze zrezygnujemy z zona z Barwnego na rzecz Skrzata... wole jednak cos tanszego w budowie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 14.12.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Zabudowa wnetrz - chopdzi mi o "tynki" na scianach i podlogach wewnatrz domu, ocieplenie dachu welna + karton gips na poddaszu, - generalnie stan, ktory umozlwiaia kladzenie plytek, paneli, malowanie scian Cos czuje ze zrezygnujemy z zona z Barwnego na rzecz Skrzata... wole jednak cos tanszego w budowie.... Skrzat to też piekny domek A na ile wyceniasz jego budowę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 14.12.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Zabudowa wnetrz - chopdzi mi o "tynki" na scianach i podlogach wewnatrz domu, ocieplenie dachu welna + karton gips na poddaszu, - generalnie stan, ktory umozlwiaia kladzenie plytek, paneli, malowanie scian Cos czuje ze zrezygnujemy z zona z Barwnego na rzecz Skrzata... wole jednak cos tanszego w budowie.... No to jest nas dwoje Witaj w klubie Janson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janson 14.12.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Mysle ze na Skrzacie zaoszczedze moze ze 20 tys na calosci... ale nie wiecej... Niuedlugo planuje wizyte w hurtowni - chce sie dowiedziec na ile oni wyceniaja koszt materialow zakaldajac zaopatrzenie i tranpsort u nich - licze na rabat. Z ekipami zaczne rozmawaic w styczniu. Dzisiaj postaram sie zrobic wstepny kosztorys - tak dla siebie - budowy Skrzata. Chce wykorzytac baze Secocenbud + doswiadczenie i ceny ludzi z forum muraotra + ceny podane przez samego muratora (ceny przy projekcie) + moje odczucia (doswaidczenie) = orientaycjny koszt:) Jak skoncze - pochwale sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 14.12.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Jansonie jak będziesz coś wiedział to sie pochwal Jestem ciekaw jak to wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 14.12.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Jansonie, gdzieś, chyba na forum, ktoś powiedział: "Chcesz mieć zrobione dorze? Zrób sam!" A ja dopowiadam: "I będzie taniej". W końcu nie święci garnki lepią. Skoro podjąłeś decyzję o budowie, to już kupuj materiały. Ceny szaleją! Ja też sam robię wykończeniówkę. Oto kolejny przedmiot, podest pod umywalkę: http://img334.imageshack.us/img334/5781/umywalkaly2.jpg A takie płytki będą w łazience na górze: http://img478.imageshack.us/img478/5597/plytkiwq4.jpg PS Właśnie oglądaliśmy projekt Skrzata. To układ, który powstał u nas po zmianach, tyle że, z dodatkowym pokojem na dole! A my tak kombinowaliśmy! Trzeba było wziąć Skrzata i go rozciągnąć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 15.12.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Szkrabie czy Twoja konstrukcja pod zlew będzie jakoś przytwierdzona do ściany żeby sie nie rylała (to po poznańsku RYLAĆ = kolebać się ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziniaki 15.12.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 witam wszystkich serdecznie! jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami projektu c77a (w fazie adaptacji) i mamy nadzieję ruszyć z budową na wiosnę bo przed nami jeszcze trochę papierologii bardzo się cieszę, że takie forum istnieje i mam nadzieję, że wspomożecie nas dobrymi radami w ciężkich chwilach, których zapewne przed nami wiele serdecznie pozdrawiamy wszystkich szczęśliwców zamieszkujących "Zręczne" domki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 15.12.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Szkrabie czy Twoja konstrukcja pod zlew będzie jakoś przytwierdzona do ściany żeby sie nie rylała (to po poznańsku RYLAĆ = kolebać się ) Konstukcja jest najbardziej przymocowana,a w dodatku podparta na stabilnych nogach (też przymocowanych)! W końcu to łazienka dla dzieci, więc dla ich bezpieczeństwa wybrałem to rozwiązanie. Umywalka Cersanit Libra naszafkowa. Jednak jej boki są równe i dzięki temu można ją traktować jak nablatową. Cena w Castoramie 167zł, to o 100 mniej od dowolnej umywalki nablatowej, a efekt taki sam. W łazience na dole skopiujemy to roziązanie, zrobimy tylko szerszy podest. Witam aziniaki Możecie na nas liczyć, przecież każdy z tutaj obecnych zapisał się na forum, żeby czegoś się więcej dowiedzieć i uzyskać od innych pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 16.12.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Szkrabie niezły pomysł z tą zamianą zlewów aziniaki możesz na nas liczyć Razem damy jakoś radę zbudować wasz domek Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 19.12.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Wreszcie pomalowałem salon Przedstawiam Wam jego zdjęcie Meble oprócz biblioteczki oraz lampa są tymczasowe http://img380.imageshack.us/img380/3034/1eu2.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 19.12.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Bardzo nam podoba się ten salon! Cóż więcej można powiedzieć... TEŻ TAK CHCEMY ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 19.12.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Bardzo nam podoba się ten salon! Cóż więcej można powiedzieć... TEŻ TAK CHCEMY ! Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts