Renia33 29.08.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Witam!!! Znajomy budowlaniec oglądając projekt zastanawiał się na czym opiera się dach i stwierdził że kalenica najprawdopodobniej opiera się na scianie działowej na poddaszu. Ale nie był do końca pewien.Mówił że musiałby się dokładnie przyjrzeć projektowi. Może ktoś powie na ten temat coś więcej???? Jak to w końcu jest z tym dachem??? Czy to jest trudne do wykonania?? Pozdrawiam Witam! Wiesz co , u mnie nie było problemu z dachem. Cieśle zrobili w ciągu dwóch dni wieźbe dachową. Na górze sa dwa słupy, które podtrzymują dach. Podmurowane są tez ściany szczytowe, ale to wszystko zgodnie z projektem. Aha, dach jest podniesiony o 5stopni, czyli jest na 35 stopni i to wszystko. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 29.08.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 UfffA juz sie bałem ze ten dach jest jakis nietypowy. Czy te słupy wychodzą w miejscu ścianek działowych na górze?Mam jeszcze jedno pytanie: czy na ścianie kolankowej znajduje sie drugi wieniec? Czy też jest tylko jeden wieniec stropowy?? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia33 29.08.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Ufff A juz sie bałem ze ten dach jest jakis nietypowy. Czy te słupy wychodzą w miejscu ścianek działowych na górze? Mam jeszcze jedno pytanie: czy na ścianie kolankowej znajduje sie drugi wieniec? Czy też jest tylko jeden wieniec stropowy?? Pozdro No, cóż do najprostszych nie należy. U mnie jeden słup idealnie wchodzi w sciankę działową, drugi natomiast jest na środku przedpokoju. Mamy zamiar go zlikfidowac całkowicie, tzn zrobić tak żeby opierał się na śianach. Maja zrobić tak żeby było dobrze, tzn bez słupa na srodku. Jesli chodzi o wieniec, to wstępniemiały być też dwa, ale wystarczył jeden. U mnie zamiast drewnianych belek jest betonowy podciąg i kolumny odlewane. Zrezygnowaliśmy z drewnianych słupów. Uważam ,że jest tak lepiej. pozdrawiam RP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 29.08.2005 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Tak sobie właśnie patrze w projekt i zastanawiam sie w którym miejscu wyszły Ci te słupy?? Bo jeżeli są w rogach kalenicy to powinny wyjść obydwa w miejscu ścianek działowych. Ale może się mylę??? Kiedy zamierzacie zamieszkać w Waszym domku?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia33 30.08.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Tak sobie właśnie patrze w projekt i zastanawiam sie w którym miejscu wyszły Ci te słupy?? Bo jeżeli są w rogach kalenicy to powinny wyjść obydwa w miejscu ścianek działowych. Ale może się mylę??? Kiedy zamierzacie zamieszkać w Waszym domku?? Pozdrawiam Witam! Na górze u mnie jest roche inaczej niż w projkekcie. Pokoje są na jednym poziomie i są takiej samej wielkości. Zrobiliśmy je bez tych małych garderob. Tam gdzie jest garderoba duża wstawiliśmy okno i w ten sposób mamy doświetloną klakę schodową. Pomiędzy łazienką a pokojem zrobiliśmy garderobę. Wygląda to dobrze i jest funkcjonalnie. Na górze jest duży hol, dwa pokoje,łazienka i garderoba. Moze dlatego słup wyszedł właśnie na holu. pozdr. RP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia33 30.08.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Tak sobie właśnie patrze w projekt i zastanawiam sie w którym miejscu wyszły Ci te słupy?? Bo jeżeli są w rogach kalenicy to powinny wyjść obydwa w miejscu ścianek działowych. Ale może się mylę??? Kiedy zamierzacie zamieszkać w Waszym domku?? Pozdrawiam Witam! Na górze u mnie jest troche inaczej niż w projekcie. Pokoje są na jednym poziomie i są takiej samej wielkości. Zrobiliśmy je bez tych małych garderob. Tam gdzie jest garderoba duża wstawiliśmy okno i w ten sposób mamy doświetloną klakę schodową. Pomiędzy łazienką a pokojem zrobiliśmy garderobę. Wygląda to dobrze i jest funkcjonalnie. Na górze jest duży hol, dwa pokoje,łazienka i garderoba. Moze dlatego słup wyszedł właśnie na holu. pozdr. RP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska20 30.08.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 sledze wasze posty i diabli mnie biora,ze mozecie opowiadac co zmieniliscie,ze wasz dom juz stoi.Ja trafilam na architekta,ktory nie ma dla mnie czasu/tak to odbieram/,nie wykorzystalam odpowiedniego momentu i nie zrezygnowalam z niej teraz jest juz za pozno,za duzo kasy juz jej dalam na uzgodnienia.Teraz jeszcze zostal jej wod-kan,ale nie wiem kiedy to zalatwi.Moj blad,ze uzgodnilam na poczatku ze to ona bedzie zalatwiala wszystko/chce dodac ze kobieta prowadzi duza budowe pod Wwai mysle ze w wolnych chwilach zajmuje sie mna. A jeszcze jedno termin mapy juz sie skonczyl. a ona mowi"moze sie nie dopatrza".Jestem juz tak zniechecona do tego budowania, Pozdrawiam,jade na urlop od pon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska20 30.08.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 wlasnie na spacerze z moimi psami dowiedzialam sie ze w moim bloku na 9 pietrze mieszka pani architekt moze byloby lepiej i szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrod-NIK 31.08.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Co do tych słupów wychodzących w środku pomieszczeń. Wczoraj byłem w tej sprawie u architekta który adaptuje mój C77a. I definitywnie stwierdził,że w projekcie muratora na rzucie więżby nie ma żadnych słupów - ani w scianach - ani tym bardziej w srodku pomieszczen. Reniu33 - byc może te slupy u ciebie wstawił konstruktor adaptujący twoj C77a i zmieniajacy kąt dachu? albo ciesle dodali coś "od siebie" przy wykonywaniu wiezby? W kazdym razie moj architekt mnie uspokoił- że dach tzn. więżba w C77a wg projektu muratora jest zaprojektowana bardzo prosto i bez żadnych słupów.pozdrawiam budowniczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 31.08.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 W sobote odebrałem pozwolenie na budowe Teraz juz moge ruszać z moim C77a Ogrod-Niku napisz coś więcej o tym co Ci powiedził ten architekt. Jak ten dach jest w końcu podparty?? Jeżeli nie ma słupów to dach opiera się na ściankach działowych?? Dziwi mnie że Renata miała słupy, ale może to rzeczywiście jakaś zmiana wprowadzona przez wykonawcę? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniafedorek 05.09.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 poprosze jak można o kilka zdjęć tego domu tu na forum lub na maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
velde 16.09.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 ja tez, ja tez! nie badzcie tacy i dajcie troche fotek prosze, prosze, prosze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludź 22.09.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 ja mogę wysłać zdjęcia - ale pustego pola, na którym mój Zręczny stanie. Bardzo ładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia33 24.09.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Witam! Wiem,że ciąge obiecuję,że umieszczę zdjęcia mojego domu w galerii. Może ktoś mi pomoże, bo mi jakoś nie bardzo wychodzi Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniafedorek 24.09.2005 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Reniu prosze odezwij sie na priva. Jestem z Gorzowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrod-NIK 06.10.2005 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Mam projekt w urzędzie i mam też nadzieję lada chwila dostać pozwolenie na budowę. I wtedy... parę tygodni i się wprowadzam trochę mi adrenalina skacze. Może ktoś napisze jak tam budowy. Jakiś reportaż - Zdjęcia ... Domek musi nieżle wyglądać zrealizowany - może ktoś się pochwali? pozdrawiam budowniczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMD 09.10.2005 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Witam serdecznie!.To ja rozpocząłem ten temat i po tak długiej przerwie jestem pod wrażeniem, że jest tyle osób zainteresowanych C77.. Chyba jako pierwszy mam projekt Zręcznego i już jestem na etapie stropu,rozpocząłem budowę w kwietniu, fundamennty(czerwies,lipieec,sierpieeń - przerwa)wrzesień-płyta,pażdziernik- piętro i dach? ,wszystko zależy od aury.Postarom się zaglądać na stronę i porozmawiać o domku-teraz mam dużo pracy i nie zawsze czas i siłę na internet.Hej pozdrawiem wszystkich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 17.10.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Witam Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym budowniczym C77a Zaczął sie dla mnie wspaniały okres ciężkiej pracy (dom jest budowany na razie samodzielnie przeze mnie, mojego ojca, przyszłego teścia i jescze jednego pomocnika). Wydarzenia na budowie mkną szybko jak w kalejdoskopie . Jeden dzień zdjęcie humusu, następnego dnia geodeta wytyczył budynek. W ciągu kolejnych trzech dni wykopaliśmy ręcznie wykop pod fundament, wyłożyliśmy wykop folią, skręciliśmy i włożylismy zbrojenie i zalaliśmy ławy Po tych ciężkich trzech dniach nastąpiły trzy dni przerwy na schnięcie ław, po których zaczęliśmy murować ściany fundamentowe z bloczków betonowych. W tej chwili fundament jest już na ukończeniu Żaden z nas nie jest zawodowym murarzem ale nie jesteśmy też laikami w budowie domu. Jeżeli chodzi o murowanie to poza wyprowadzeniem narożników przebiega bardzo szybko. Naliczyłem, że w wyniku adaptacji dzięki moim pomysłom domkowi przybyły cztery narożniki i zwiększyła się troche powierzchnia fundamentów ale i tak jestem na razie z tych zmian zadowolony. Mam pytanie do wszystkich budujących ten dom: ile kosztowały Was fundamenty???? A wszystkim przymierzającym się do budowy chciałem powiedziec, że budowa to wspaniałe przeżycie. I mimo zmęcznia, bolących rąk i kręgosłupa ( co jest zrozumiałe gdyż na codzień pracuje przy biurku) człowieka ogarnia niesamowita radość kiedy patrzy się na najmniejsze choćby postępy Tak więc zachęcam Was wszystkich do budowania!!! Zakasajcie rękawy i ruszajcie na budowy!!!!! No i przy okazji.......piszcie jak nawięcej na tym naszym forum miłośników C77a Pozdrawiam wszystkich serdecznie i biegnę dalej budować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrod-NIK 21.10.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 pogoda jeszcze idealna do budowania - a mój projekt jeszcze w urzędzie... chciałbym w tym roku postawić fundamenty. Zazdraszczam Ci bardzo Rom - że już Twój Zręczny rośnie. Mam nadzieję że za kilka dni przestanę zazdraszczać a będę budował ( chociaż architekt mi mówił że potem jeszcze 2 tygodnie na uprawomocnienie - i jak zrozumiałem to jeszcze 1 tydzień trzeba czekać chyba po złożeniu poapierów kierownika) A straszą że samowolki słono kosztują. Czuję że jak już będę mógł budować to śnieg spadnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.10.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Witam Dzisiaj skończyliśmy murować ściany fundamentowe Super jak można już zobaczyć zarysy domu. Jeszcze tylko ocieplenie tych ścian, wsypanie do środka piachu i w tym roku koniec. Ogrod-NIKu rzeczywiście po złożeniu do starostwa zawiadomienia o rozpoczęciu robót budowlanych i zawiadomienia o przejęciu przez kierownika Twojej budowy należy poczekać tydzień ale............w praktyce różnie to bywa Mój kierownik powiedział że nie jest to konieczne i że właściwie po złożeniu tych papierów możemy zaczynać. Twierdził, że praktycznie się nie zdaża, żeby w ciągu tego tygodnia przyszłą na budowę kontrola. Tak też zrobiliśmy W piątek składaliśmy papiery do starostwa, we wtorek następnego tygodnia geodeta wymierzył mi dom a w środę zaczynaliśmy kopać fundamenty. Ogrod-Niku na razie pogoda dopisuje więc mam nadzieję że zdążysz z tymi fundamentami. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts