Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Zręczniaki,

kolejne pytanie :)

monotuby (do kolumn betonowych) - jakiej mieliście średnicy, gdzie i jakiej firmy kupowaliście?

pzdr

Habier

O kurcze nie wiedziałem że to sie nazywa monotuba :o

Ale nie mam pojęcia jakiej średnicy i za ile ją kupiłem. Pamiętam tylko że w Castoramie. Sprawdzę w domu i napiszę jutro :D

jeszcze jedna wątpliwość - jak rozwiązaliście sprawy z poziomami podłóg w domu i garażu? Czy są na tej samej wysokości? Kurcze, coraz więcej pytań mi się pojawia

pzdr

Habier

Jeszcze nie mamy posadzki w garażu(tylko chudziak), ale wolałbym chyba, żeby był niżej od reszty domu. A jak wyjdzie? Nie wiem. :cry:

Ja właśnie zrobiłem na równym poziomie i w sumie to tego żałuję.

Specjalnie tak zrobiłem bo w garażu jest o połowę mniej styropianu niż w pozostałych pomieszczeniach i tak sobie myślałem, że dam więcej betonu bo w końcu samochód trochę waży. No i tak jak chciałem to mi zrobili. A teraz sobie myślę, że mogłem jednak dać trochę mniej tego betonu, bo jak np wywali mi piec , pęknie rura to woda mi sie rozleje na cały dom, a jakby bylo niżej to by została w garażu :D

Tak więc dajcie trochę mniej :D

Ja właśnie zrobiłem na równym poziomie i w sumie to tego żałuję.

Specjalnie tak zrobiłem bo w garażu jest o połowę mniej styropianu niż w pozostałych pomieszczeniach i tak sobie myślałem, że dam więcej betonu bo w końcu samochód trochę waży. No i tak jak chciałem to mi zrobili. A teraz sobie myślę, że mogłem jednak dać trochę mniej tego betonu, bo jak np wywali mi piec , pęknie rura to woda mi sie rozleje na cały dom, a jakby bylo niżej to by została w garażu :D

Tak więc dajcie trochę mniej :D

Z tym zalaniem, to masz rację. Ale może nie jest jeszcze tak źle.

Masz dwa rozwiązania:

1.

Można płytki podłogowe położyć z lekkim spadem w kierunku garażu, wtedy ocalisz resztę domu.

2.

Budowlańcy kiedyś wspominali o kratce ściekowej w garażu. Ja wolałbym coś takiego:

http://my.yellowpages.pl/products/img/99298/1165488958_1_000348a0.jpg

Rynnę montuje się zaraz za bramą garażową, Może, przed położeniem płytek w pom.gosp. wykuć dziurę pod kratkę ściekową i połączyć ją z tą rynną? Nawet ładne kratki z chromowanym deklem widziałem w Castoramie.

Jestem właśnie przed wylaniem posadzki w garażu, i też nie mam płytek w pom. gosp. Może to drugie rozwiązanie byłoby najlepsze? Chodzę i myślę....

No i ja sam nie wiem, jak to rozwiązać.

[...]Powiedzcie jakie ogrzewanie wybraliście? Już się pogubiłam :)

Kocioł gazowy Ulrich Wandich Futura+24kW+zasobnik

Przy zakupie udało Ci się wynegocjować jakiś rabat? Czy cena = cenie z netu?

pzdr

Ja kupiłem ten zestaw za 4400 netto :D

Kurcze to nieźle! Jak dawno temu to było? Szkrabusiu to jest kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem o ile się nie mylę. Brałeś wcześniej pod uwagę kocioł jednofunkcyjny lub kondensacyjny?

Tak, masz rację Habier. Nie dosyć, że podrożały to jeszcze ciężko je dostać.

Facet z hurtowni powiedział, że mieliśmy niesamowite szczęście,że zdążyliśmy postawić dom jeszcze w grudniu. Ja jestem na etapie kładzenia tynków wewnętrznych. Znaleźć firmę z wolnym terminem to cud.... no i samych tynków gipsowych nie ma w hurtowniach...

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...