IP 23.10.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 witam. już od jakiegoś czasu śledzę ten wątek, gdyż bardzo podoba mi się projekt domku.. na razie mam upatrzoną działkę ale gmina ma zrobić przetarg dopiero na wiosnę 2006. Jednak z chęcię bym obejrzała choć mury.. Rom, budujesz się w okolicy Poznania, może byś zdradził w jakim mieście mozna zobaczyć Zręcznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 24.10.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 witam. już od jakiegoś czasu śledzę ten wątek, gdyż bardzo podoba mi się projekt domku.. na razie mam upatrzoną działkę ale gmina ma zrobić przetarg dopiero na wiosnę 2006. Jednak z chęcię bym obejrzała choć mury.. Rom, budujesz się w okolicy Poznania, może byś zdradził w jakim mieście mozna zobaczyć Zręcznego Witam W tym roku murów jescze nie mam, zobaczyć można co najwyżej fundamenty. Jeżeli Cię to interesuje to zapraszam Buduje się w Gołuskach. To taka mała wioska za Plewiskami, koło Palędzia. Jeżeli jesteś zainteresowany to odezwij się na priv. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnal04 24.10.2005 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 WITAM! Czuję się trochę z Wami "spokrewniony" bo wybrałem C115 Skrzata - tego samego autora i nawet Murator pisze, że ta domy są z tej samej bajki. Więc jeżeli pozwolicie będę śledził Wasz wątek i czasem o coś pytał. Bo faktycznie zagadnieni C77a i C115 podobne jest tylko nieco mniejsze http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_330_8.jpeg http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_330_3.jpeg http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=330&action=showProject Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 25.10.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Witaj krasnalu04 Bardzo mi sie podoba domek, który wybrałeś. To rzeczywiście bliźniaczy projekt do C77a. Bardzo mi się w nim podoba rozwiązanie pomieszczenia gospodarczego. Fajne jest to, że można np. z kosiarką wyjść z niego prosto do ogrodu i nie trzeba przechodzić z nia przez dom czy garaż. Napisz na jakim jesteś etapie? Czy już budujesz? Pozdrawiam serdecznie i pisz jak najwięcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnal04 25.10.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Witaj Rom i forumowicze z tego wątku! Ja niestety jestem żółtodziób. Dopiero kupuję projekt.Podoba mi się C77a ale muszę ograniczać do maximum koszty. Stąd mój Skrzat C115. Najgorsze tylko to, że zacząłem się wahać, bo cały czas podoba mi się C115 ale znalazłem C113 - pbardzo podobny ale o tyle wygodniejszy że ma na parterze sypialnię. Oczywiscie za to brak mu innych zalet C115 - i moja decyzja zaczyna sie rozmywać http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=329&action=showProjecthttp://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_329_8.jpeg No i teraz jestem w kropcepozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 26.10.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Witam krasnalu04 Oglądałem właśnie obydwa domy C113 i C115. Wydaje mi się, że C115 będzie tańszy w realizacji. Zwarta bryła, dach kopertowy bez wystającego kawałka nad garażem. A może pomyślisz o C77a?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
velde 26.10.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Kochani, a moze ktos zwas buduje w Małopolskim albo Śląskim i zgodziłby się zeby go odwiedzić ? Bardzo, bardzo proszę, a jeśli nie odwiedzic to może chociaż fotki? Zlitujcie sie nad tymi którzy nie mogą jeszcze zacząć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 27.10.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Najpierw sie przywitam - zamieżamy budować któryś z tych domków w okolicy Łodzi, oba bardzo nam sie podobają i podjęcie decyzji który chyba jest niezmiernie trudne. czy ktoś z was ma wstępne kosztorysy tych domków, ile może kosztować stan surowy tych domków - o ile c115 będzie tańszy od c77a - zastanawiam sie jeśli różnica będzie minimalna to może lepiej budować większy, choć dla naszych potrzeb mniejszy chyba wystarczy - i bądź tu mądry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 27.10.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Witam Gdzieś za tydzień będe wywoływał film ze zdjęciami z realizacji fundamentów to chętnie się nimi podzielę. Niestety nie umiem jeszcze zamieszczać zdjęć na forum więc jeżeli się jescze do tego czasu nie nauczę to chętnie wyślę mailem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnal04 27.10.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 witam, Też bym chętnie poznał porównanie kosztów realnych C115 i C77a. wg kosztorysu stanu zamkniętego z ostatniego żółtego katalogu domów muratora stan surowy zamknięty C77a kosztuje: ok.144tys natomiast w C115 to ok. 95 tys. - więc na starcie widać (dla mnie) istotną różnicę. Z resztą po prostu kazdy metr kosztuje - jezeli C115 ma pow, netto 125m2 a C77a 153m2 -to "pare" metrów wiecej jest. Rom - bardzo, bardzo chętnie bym zobaczył te zdjęcia. Żeby wstawić je na forum - musiałbyś je wcześniej wstawic na jakąś dowolną str www. Potem wstawic znaczek "URL"...tu wkleić link do obrazka...."URL" i gotowe pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 27.10.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Jeżeli znajdę trochę czasu to postaram się coś wykombinować z tymi zdjęciami, choć nic nie obiecuje bo kiepsko u mnie z czasem Myślę że Murator generalnie zawyża te swoje kosztorysy i ceny ale może wypowiedziałby sie ktoś kto jest bardziej zaawansowany w budowie tych domów. Piszcie jak można realnie wycenić koszty budowy. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 28.10.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 kurcze 50 tyś różnicy w kosztorysie stanu surowego to ogromna różnica - aż wydaje mi sie nie prawdopodobna patrząc na oba projekty. Ale może te kosztorysy są mało wiarygodne - ciekawe czy ktoś już zbudował te domki i może podzielić sie informacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wivan 06.11.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Witam !Przymierzam sie własnie do zakupu projektu C77a. Prześledziłem ten watek i mam pytanie do Rom`a - mianowicie - czy mógłbyś zdradzić ile piniążków pochłonęły Twoje fundamenty ? I jesli to mozliwe proszę o przesłanie fotek na maila [email protected]Pozdrawiamwivan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 07.11.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Witam ! Przymierzam sie własnie do zakupu projektu C77a. Prześledziłem ten watek i mam pytanie do Rom`a - mianowicie - czy mógłbyś zdradzić ile piniążków pochłonęły Twoje fundamenty ? I jesli to mozliwe proszę o przesłanie fotek na maila [email protected] Pozdrawiam wivan Witam Jescze nie mam tych fotek ale jak tylko będe je miał to pczywiście prześle Jeżeli chodzi o fundamenty to wydałem na razie około 11tys. Fundamenty są ocieplone i zaizolowane. Musze jeszcze wsypać do srodka parę ładnych ton ziemi. Posadzki juz w tym roku nie będe robił. Myślę, że wydam jescze około tysiąca złotych. W tej kwocie jest tylko około 1000 zł robicizny jednego pomocnika, reszte stanowią materiały. Pewnie można by zrobić to taniej, ja na przykład wyłożyłem cały wykop folią budowlaną co zwiększyło trochę koszty. Wprowadzone przeze mnie zmiany w projekcie powiększyły te fundamenty, doszły 4 narożniki więc myslę, że jak ktoś nie powiększał ich tak jak ja to powinien wydać jakieś 10tys. Może inni budowniczowie tego domku wypowiedzą sie na temat kosztów fundamentów??? Chętnie dowiem się jak u Was to wyszło??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrod-NIK 13.11.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Dawno tutaj nie zaglądałem. Pochłonęło mnie zbieranie funduszy na Zręcznego - do tego stopnia, że wystartuję z domem dopiero na wiosnę. Rom - gratuluję - czuję, że jak ja wystartuję to ty skończysz... pozdrawiam budowniczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 14.11.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Hej W sobotę zasypywałem fundamenty. Weszło jakieś 75 ton. Fakt, że domek mam trochę powiększony więc myślę, że jak nie będziecie robic zmian to wejdzie Wam jakieś 70 ton. Facet woził nam ten piach Kamazem, wysypywał tak, że połowa piachu wpadała do środka a połowa na zewnątrz no a reszte to już musieliśmy robić łopatami. W czwórkę zajęło nam to prawie cały dzień. Robota ciężka ale jak cieszy jak sie już ma zasypane. Jakoś tak mi sie wydaje, że po zasypaniu domek się jakoś zmniejszył ale pewnie jak postawię ściany to znowu mi sie trochę powiększy. Possdzki już w tym roku nie wylewam. Zostawiam ten piach do wiosny, żeby się pożądnie ubił. Na ten rok zakończyłem juz budowę, zakryłem fundament papą i niech sobie czeka do wiosny. Zastanawiam się z czego budować na wiosnę sciany. Siporeks, porotherm?? Jak będzie taniej? Może mi ktoś doradzi?? Tak jak pisałem wcześniej fundament zamknął się kwotą 12 tys. Pozdrawiam wszystkich budowniczych i proszę o większą aktywność na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wivan 14.11.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Witaj Rom !! A może byłbyś tak dobry i przesłał fotki swoich fundamentów ... Ciekaw jestem jak to wyglada na tym etapie Pozdrawiam wivan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 14.11.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Hej Nie mam niestety aparatu cyfrowego tylko taki klasyczny i cały czas film leży i czeka na zaniesienie do wywołania Jak tylko wywołam to prześle obiecane zdjęcia Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaoch 16.11.2005 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Witam. Jestem nowy na tym forum. Ale też interesuje mnie projekt C77a. Zastanawiam się jednak czy skosy na poddaszu nie sa trochę za duże. Czy posiada ktoś może przekrój poprzeczny tego domu. Taki na którym widoczne będą skosy na poddaszu?[/u] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 16.11.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Witam. Jestem nowy na tym forum. Ale też interesuje mnie projekt C77a. Zastanawiam się jednak czy skosy na poddaszu nie sa trochę za duże. Czy posiada ktoś może przekrój poprzeczny tego domu. Taki na którym widoczne będą skosy na poddaszu?[/u] Witam Kąt nachylenia dachu wynosi w tym domu 38 stopni co powoduje, że na poddaszu uzyskuje się 40m2 powierzchni użytkowej (powyżej 1,9m). Jeżeli komuś to za mało to nie widzę problemu, żeby podnieśc ścianę kolankową i przez to uzyskać większą powierzchnię poddasza. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts