Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jestem nowy na tym forum. Ale też interesuje mnie projekt C77a. Zastanawiam się jednak czy skosy na poddaszu nie sa trochę za duże. Czy posiada ktoś może przekrój poprzeczny tego domu. Taki na którym widoczne będą skosy na poddaszu?[/u]

Witam

Kąt nachylenia dachu wynosi w tym domu 38 stopni co powoduje, że na poddaszu uzyskuje się 40m2 powierzchni użytkowej (powyżej 1,9m). Jeżeli komuś to za mało to nie widzę problemu, żeby podnieśc ścianę kolankową i przez to uzyskać większą powierzchnię poddasza.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

No właśnie bardzo mnie to zdziwiło.

Pamietam, że na stronach muratora było napisane że dom ma 30 stopni. Parę dni temu jak pisałem ostatni post to wyczytałem w projekcie,że dach ma kąt nachylenia 38 stopni. Zaskoczyło mnie to haha. Też byłem przekonany , że ma 30 stopni :D :D

Teraz już sam jestem wygłupiony :) :) Nie wiem czy coś może źle wyczytałem, czy może jest błąd w projekcie?? Sprawdze to jeszcze raz dzisiaj wieczorem i napisze Wam jak najszybciej.

Pozdrawiam

Kwadrans temu skończyłem studiować mój projekt - pod kątem KĄTA nachylenia dachu. Na wszystkich rysunkach jest kąt 30 st. - tak jak podaje murator w katalogu. Długo szukałem tego momentu gdzie jest napisane "38st". Faktycznie znalazłem w jednym miejscu w opisie. Sprawdzałem nawet kątomierzem na rysunkach, żeby upewnić się, że tu przypadkiem nie ma jakiejś podpuchy. Kąt dachu to 30 stopni. Jestem przekonany że jest to czeski błąd tego kto wklepywał opis - i raz wpisał w opisie "8" zamiast "0". Głupi błąd - ale z rysunków jednoznacnie wynika że to 30 st. a w tym jednym miejscu ktoś po prostu "nie trafił w klawisze".

Inna sprawa, że trzeba dać znać projektantowi - bo jest to zmyłka w opisie.

pozdrawiam budowniczych

Przestudiowałem przed chwilą cały projekt i jestem pewien, że nachylenie dachu wynosi 30 stopni. Przepraszam za zamęt, który wcześniej wprowadziłem wpisując 38 stopni ale rzeczywiściw jak napisał wcześniej ogrod-NIK w jednym miejscu projektu, w części opisowej wpisana jest właśnie taka wartość. I to właśnie tym sie zasugerowałem wpisując te nieszczęsne 38 stopni. :D :D

Przestudiowałem cały projekt i w dalszej część opisu występuje już tylko 30 stopni. Na każdym przekroju wpisane jest także 30 stopni.

Tak więc ogrod-NIKu masz rację pisząc, że na pewno jest to pomyłka w projekcie.

Pozdrawiam wszystkich budujących i piszcie jak najwięcej :D

Witam !!

Mam pytanie - co sądzicie o przeniesieniu kominka do przeciwległego rogu ale po skosie i czy to mozliwe ? Dzięki temu możnaby było bez problemu ogrzewać sypalnie za sciana oraz dwa pokoje u góry - przy jednoczesnym małym nakładzie środków na przewody grzewcze (takie ustawienie znacznie ograniczyłoby ich długosc). Jednoczesnie mozna użyc tego samego komina do kominka zewnetrznego, który mógłby stanąć pomiędzy pokojami. W projekcie gotowym jest tam raczej za mało miejsca dlatego naleałoby przesunac bardziej na środek okna pokoju dziennego i sypialni - tak żeby były rozmieszczone symetrycznie.

Co sądzicie o takim układzie ?

Wivan,

Z tym kominkiem - to ktoś już zwracał na to uwagę. W obecnym położeniu kominka: kuchnia/salon - z jednej strony oddziela je trochę od siebie ale może ograniczyć możliwość ustawienia stołu jadalnego. (też myślałem chwilę o barowym blacie)

W przeciwległym rogu - to chyba niezłe miejsce. W dzień patrzysz na ogród w nocy na ogień w kominku.

Z tym że też widzę pewne ale - zależnie od aranżu pokoju (np. tego sugerowanego przez muratora) czy nie będzie tak, że będziesz siedzieć bokiem a nawet tyłem do kominka? Wszystko zależy jak ustawisz meble.

pozdrawiam budowniczych

Witam

Wydaje mi się, że z tym kominem to nie jest taka prosta sprawa ze względu na dach. Jeżeli przeniesiecie w ten sposób komin to znajdzie się on w najniższym miejscu dachu. A jak wiadomo taki komin dymowy musi wystawać na określoną wysokość ponad najwyższy punky dachu. Nie pamiętam ile to było coś mi się kojarzy, że około 30cm. No i spróbujcie sobie wyobrazić taki komin wystający 2 metry ponad dach!! Poza tym musiałby się on o coś opierać żeby się nie przewrócił albo trzebaby zmienić jego konstukcje. Widziałem takie projekty z takimi kominami. Wowczas taki komin jest szeroki u podstawy i zwęża się ku górze. Ale nie jestem fachowcem w tej sprawie i musiałby się tu wypowiedzieć architekt.

Pozdrawiam

Witam forumowicze!

Nareszcie Was znalazłam! c77a to mój przyszły dom!!!! Napiszcie proszę, Ci którzy pobudowali, ile on kosztował w rzeczywistości?

pozdrawiam

Hej

Witam "nową twarz" na naszym forum. NApisz coś o swojej budowie. Na jakim jest etapie?

A wracając do tematu tego komina to widzę, na stronach muratora, że nie wystaje on ponad dach więc może nie bedzie tak źle? Sprawdze to jeszcze w projekcie. Dam znać co i jak.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam

Wydaje mi się, że z tym kominem to nie jest taka prosta sprawa ze względu na dach. Jeżeli przeniesiecie w ten sposób komin to znajdzie się on w najniższym miejscu dachu. A jak wiadomo taki komin dymowy musi wystawać na określoną wysokość ponad najwyższy punky dachu. Nie pamiętam ile to było coś mi się kojarzy, że około 30cm. No i spróbujcie sobie wyobrazić taki komin wystający 2 metry ponad dach!! Poza tym musiałby się on o coś opierać żeby się nie przewrócił albo trzebaby zmienić jego konstukcje. Widziałem takie projekty z takimi kominami. Wowczas taki komin jest szeroki u podstawy i zwęża się ku górze. Ale nie jestem fachowcem w tej sprawie i musiałby się tu wypowiedzieć architekt.

Pozdrawiam

Ten komin ustawiony przy wyjsciu na taras nie tylko nie będzie w najniższym miejscu dachu - a będzie wyżej wychodził z dachu. Sciana taras/salon jest cofnięta do srodka domu - czyli jest wyzsza pod dachem - a więc komin wystrzeli z dachu wyżej (sprawdzałem na przekroju). Więc problem za niskiego komina nie powinien mieć miejsca.

My cały czas jeszcze się zastanawiamy czy zostawic kominek jak jest w projekcie, czy przeniesc go obok drzwi tarasowych.

pozdrawiam budowniczych

Witam

Pozdrawiam

Ten komin ustawiony przy wyjsciu na taras nie tylko nie będzie w najniższym miejscu dachu - a będzie wyżej wychodził z dachu. Sciana taras/salon jest cofnięta do srodka domu - czyli jest wyzsza pod dachem - a więc komin wystrzeli z dachu wyżej (sprawdzałem na przekroju). Więc problem za niskiego komina nie powinien mieć miejsca.

My cały czas jeszcze się zastanawiamy czy zostawic kominek jak jest w projekcie, czy przeniesc go obok drzwi tarasowych.

pozdrawiam budowniczych

Ja tak zrobiłem i jest OK

Zdrówko

mam już projekt!

i co najważniejsze dokumentacja mnie przekonała że jest ok.

Jakies zmiany bede chciał wprowadzić. Chyba trochę spłycę ten frontowy ganek. Tak zeby był ale mninimalny. Chce tym powiekszyć salon. I u góry sypialnie zaczne rowno z linia lazienki - rezygnuje z garderob. wiec bedzie tylko garderoba przy schoadach. poza tym reszte zostawie jak jest - chyba... Co Wy na to?

Siemka!

Rozumiem ze spłycając frontowy ganek chcesz przesunąć kuchnię do przodu, tak? Z tymi garderobami na górze to ja myslę tak- jesli nie masz dzieci to spoko mozesz je likwidowac ale jesli je masz to takie garderoby to super sprawa jesli chodzi o "graciarnię". Ja napewno nie będę ich likwidowac. Aha a co myslisz o tym aby podniesc górę o jakies 60 cm? Bo mi sie wydaje ze tam duze skosy wyjdą.

pozdrawiam pozioma

Siemka!

Rozumiem ze spłycając frontowy ganek chcesz przesunąć kuchnię do przodu, tak? Z tymi garderobami na górze to ja myslę tak- jesli nie masz dzieci to spoko mozesz je likwidowac ale jesli je masz to takie garderoby to super sprawa jesli chodzi o "graciarnię". Ja napewno nie będę ich likwidowac. Aha a co myslisz o tym aby podniesc górę o jakies 60 cm? Bo mi sie wydaje ze tam duze skosy wyjdą.

pozdrawiam pozioma

Witam

Nie zamierzam podnosić góry bo te 40 m mi w zupełności wystarczy ale myśle że jak potrzebujesz to jest dobre rozwiązanie. Pamiętaj, że podnosząc ścianę kolankową będzie trzeba wydłużyć okapy dachu tak, żeby pozostał on na tej samej wysokości.

Pozdrawiam

witam!

Ach te okapy i tak juz są długie! Ten dach ma 222 m2!!!!! Bardzo duzo patrząc na koszty wykonania dachu wogóle. Jak ja te okapy jeszcze wydłużę to mi sie ten dach powiększy !!!!!!!!!!!

A jeszcze wogóle to myslę o tym, żeby zmienic w nim kąt nachylenia na 35 st (ma 30), bo w planie przestrzennym zagospodarowania jest taki wymóg- w mojej gminie oczywiscie. sama nie wiem.............

witam!

Ach te okapy i tak juz są długie! Ten dach ma 222 m2!!!!! Bardzo duzo patrząc na koszty wykonania dachu wogóle. Jak ja te okapy jeszcze wydłużę to mi sie ten dach powiększy !!!!!!!!!!!

A jeszcze wogóle to myslę o tym, żeby zmienic w nim kąt nachylenia na 35 st (ma 30), bo w planie przestrzennym zagospodarowania jest taki wymóg- w mojej gminie oczywiscie. sama nie wiem.............

Witam

Jeżeli podniesiesz ściankę kolankową to musisz wydłużyć okapy dachu. Taki podwyższony parter będzie bardzo nienaturalnie wyglądał. Myśląc o adaptacji projektu też się na tym zastanawiałem i rozmawiałem na ten temat z architektem. Powiedział że należy wydłużyć okapy zeby dach wyglądał naturalnie.

Pozdrawiam

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...