zbyster 31.08.2022 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Witam, mam bufor ciepła i chccę go połączyć ze zbiornikiem cwu oraz z kotłem co-bezklasowym ,bez automatyki.- jest jakiś schemat? Czy połączyć kocioł ze zbiornikiem cwu a potem z buforem?-czy w takiej konfiguracji cwu bedzie ładowane najpierw z kotła a jak się nagrzeje bufor i wygasi w kotle cwu bedzei ładowane z bufora?- pompę dać na zasilaniu i powrocie? Aktualnie moja instalacja wygląda podobnie jak w załączniku, ale bufor nie grzeje mi cwu po wygaszeniu kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 01.09.2022 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 Trochę dziwnie to napisałeś. Patrząc na schemat powinno działać a nie działa – tylko że co – pompka nie pracuje i obiegu nie ma czy zimną wodę z kotła ciągnie ? Pompkę zawsze lepiej dać na powrocie – czy pcha czy ciągnie – to tak samo działa – na powrocie temperatura niższa – żywotność pompki dłuższa. W międzyczasie popatrz sobie za tym tutaj : Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a – możesz też z okna wyszukiwarki skorzystać : na górze z prawej strony. Bufory to raczej w dziale „Ogrzewanie”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts