Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody wewnętrzne

paccco

Recommended Posts

Witam!

Od jakiegoś czasu przymierzam się do samodzielnej budowy schodów.

Maja to być schody,których konstrukcja nośna wykonana będzie ze stali, a stopnie będą drewniane.

Czy ktoś samodzielnie wykonał coś takiego, gdzie szukać szczegłowych materiałów na ten temat ,może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Jeśłi konstrukcja nośna ze stali, to musisz być spawaczem, a tym samym już wiesz jak robić.

Jak nie jesteś, to i tak sam nie zrobisz, więc niech się martwi fachowiec.

Jeśłi myślisz o skręcaniu elementów na śruby a nie spawanie, to przestań myśleć o schodach albo kup wiertarkę stołową, bo ręczną w życiu nie utrafisz precyzyjnie z otworami.

O giętarce nie wspominam ani o wycinaniu z 4-5 mm stali elementów pod stopnie

• 2 weeks później...

jeśli nie umiesz spawać to niech zrobi to ktoś to się na tym zna - z resztą napewno sobie poradzisz, do cięcia metalu wystarczy Ci zwykła szlifierka kątowa z supermarketu za 50 zl. a i zwykła wiertarką tez można dokładnie wiercić trzeba tylko np na metalu punktakiem zrobić punkty w ktorych chce się wiercić.

Ja zamierzam zrobić takie same schody na okres wprowadzenia się do nowego domku a może za rok, dwa zrobię całe zdrewna ale juz nie sam.

Pacco

mam schody stalowo drewniane,

stal jest konstrukcją nośną jedynie dla fragmentu biegu znajdujacego się bezposrednio pod spocznikiem

ramki z katownika 35x35x5 wypełnione i obudowane drewnem

o ile bedziesz zainteresowany - szczegóły na priw

pzdr

• 3 weeks później...
Obecnie mam samonośne drewniane ale miałem konstrukcje stalową - były to gotowe elementy wkładane jeden w drugi i skręcane śrubami ze sobą a pierwszy dodatkowo przymocowany do podłogi (parter - śruby przechodzace przez cały strop i zalane betonem) a ostatni do czoła sufitu (I piętro - kołki rozporowe) i w kilku miejscach przymocowane do ścian. Na każdym takim schodku położyłem deski (meblowe aby wyglądało ładniej) i miałem schody, które ostatecznie po zakończeniu prac wykończeniowych zamieniłem na prawdziwe - drewniane. Fachowcy od schodów mówili, że takie konstrukcje można bez problemu kupić w marketach budowlanych.

Obecnie mam samonośne drewniane ale miałem konstrukcje stalową - były to gotowe elementy wkładane jeden w drugi i skręcane śrubami ze sobą a pierwszy dodatkowo przymocowany do podłogi (parter - śruby przechodzace przez cały strop i zalane betonem) a ostatni do czoła sufitu (I piętro - kołki rozporowe) i w kilku miejscach przymocowane do ścian. Na każdym takim schodku położyłem deski (meblowe aby wyglądało ładniej) i miałem schody, które ostatecznie po zakończeniu prac wykończeniowych zamieniłem na prawdziwe - drewniane. Fachowcy od schodów mówili, że takie konstrukcje można bez problemu kupić w marketach budowlanych.