paccco 27.12.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 Witam!Od jakiegoś czasu przymierzam się do samodzielnej budowy schodów.Maja to być schody,których konstrukcja nośna wykonana będzie ze stali, a stopnie będą drewniane.Czy ktoś samodzielnie wykonał coś takiego, gdzie szukać szczegłowych materiałów na ten temat ,może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami.Proszę o pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 28.12.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Jeśłi konstrukcja nośna ze stali, to musisz być spawaczem, a tym samym już wiesz jak robić. Jak nie jesteś, to i tak sam nie zrobisz, więc niech się martwi fachowiec. Jeśłi myślisz o skręcaniu elementów na śruby a nie spawanie, to przestań myśleć o schodach albo kup wiertarkę stołową, bo ręczną w życiu nie utrafisz precyzyjnie z otworami. O giętarce nie wspominam ani o wycinaniu z 4-5 mm stali elementów pod stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 29.12.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Bard, 100% poparcie dla Twojej wypowiedzi. Utrafiłeś w sedno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 07.01.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 jeśli nie umiesz spawać to niech zrobi to ktoś to się na tym zna - z resztą napewno sobie poradzisz, do cięcia metalu wystarczy Ci zwykła szlifierka kątowa z supermarketu za 50 zl. a i zwykła wiertarką tez można dokładnie wiercić trzeba tylko np na metalu punktakiem zrobić punkty w ktorych chce się wiercić. Ja zamierzam zrobić takie same schody na okres wprowadzenia się do nowego domku a może za rok, dwa zrobię całe zdrewna ale juz nie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Paccomam schody stalowo drewniane, stal jest konstrukcją nośną jedynie dla fragmentu biegu znajdujacego się bezposrednio pod spocznikiemramki z katownika 35x35x5 wypełnione i obudowane drewnem o ile bedziesz zainteresowany - szczegóły na priw pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 26.01.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Obecnie mam samonośne drewniane ale miałem konstrukcje stalową - były to gotowe elementy wkładane jeden w drugi i skręcane śrubami ze sobą a pierwszy dodatkowo przymocowany do podłogi (parter - śruby przechodzace przez cały strop i zalane betonem) a ostatni do czoła sufitu (I piętro - kołki rozporowe) i w kilku miejscach przymocowane do ścian. Na każdym takim schodku położyłem deski (meblowe aby wyglądało ładniej) i miałem schody, które ostatecznie po zakończeniu prac wykończeniowych zamieniłem na prawdziwe - drewniane. Fachowcy od schodów mówili, że takie konstrukcje można bez problemu kupić w marketach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 26.01.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Obecnie mam samonośne drewniane ale miałem konstrukcje stalową - były to gotowe elementy wkładane jeden w drugi i skręcane śrubami ze sobą a pierwszy dodatkowo przymocowany do podłogi (parter - śruby przechodzace przez cały strop i zalane betonem) a ostatni do czoła sufitu (I piętro - kołki rozporowe) i w kilku miejscach przymocowane do ścian. Na każdym takim schodku położyłem deski (meblowe aby wyglądało ładniej) i miałem schody, które ostatecznie po zakończeniu prac wykończeniowych zamieniłem na prawdziwe - drewniane. Fachowcy od schodów mówili, że takie konstrukcje można bez problemu kupić w marketach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts