Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł węglowy z buforem

zbyster

Recommended Posts

Witam, mam bufor ciepła i chccę go połączyć ze zbiornikiem cwu oraz z kotłem co-bezklasowym ,bez automatyki.- jest jakiś schemat?

Aktualnie moja instalacja wygląda podobnie jak w załączniku, ale bufor nie grzeje mi cwu po wygaszeniu kotła

A ta pompa przed zasobnikiem CWU się wyłącza jak piec nie działa?

Witam, mam bufor ciepła i chccę go połączyć ze zbiornikiem cwu oraz z kotłem co-bezklasowym ,bez automatyki.- jest jakiś schemat?

Czy połączyć kocioł ze zbiornikiem cwu a potem z buforem?-czy w takiej konfiguracji cwu bedzie ładowane najpierw z kotła a jak się nagrzeje bufor i wygasi w kotle cwu bedzei ładowane z bufora?- pompę dać na zasilaniu i powrocie?

Aktualnie moja instalacja wygląda podobnie jak w załączniku, ale bufor nie grzeje mi cwu po wygaszeniu kotła

Rozmowy nie jesteś a z tego co napisałeś wnioskować można różnie – do tego co na schemacie i o co pytasz – temat śliski – może napisz co i jak po kolei – tak by było wiadomo : co masz zrobione i co chcesz zrobić oraz co Ci nie działa.

Pompki jak pracować nie będą, to i układ nie będzie działać.

Pompki mają to do siebie, że nie używane lub nowo-instalowane po podaniu napięcia mogą nie uruchomić się i trzeba je ręcznie ruszyć.

Pompka jak prawidłowo pracuje, to słychać i jak się rękę przyłoży, to wyczuć można.

Schemat – schematem ale schemat pokazuje co z czym i jak ma być połączone, bo z tego się bierze zasada działanie - co jak gdzie w kotłowni jest ustawione, to drugorzędna sprawa.

Schemat z tej strony https://www.teklakotly.pl/pl/produkt/draco-d-bio-lux może bardziej czytelny będzie, do tego jest przy tym informacji trochę :

Przykładowy schemat instalacji z buforem. Schemat dedykowany pod sterownik Touch/Slim

1 - Kocioł, 2 - Sterownik kotła, 3 - Zbiornik c.w.u., 4 - Naczynie wzbiorcze zamknięte, 5 - Bufor, 6 - Zawór mieszający trzydrogowy z siłownikiem, 7 - Zawór DBV, 8 - Zawór bezpieczeństwa 1,5 bar,

9 - Ogrzewanie c.o. 2, 10 - Zawór zwrotny, 11 – Pompa ładująca, 12 -Pompa c.o., 13 - Filtr, 14 - Zawór, 15 - Czujnik pokojowy, 16 - Ogrzewanie c.o. 1, 17 - Odpowietrznik automatyczny, 18 - Manometr,

19 -Zawór termostatyczny lub siłownikowy tylko z Touch + moduł mini, T1 - Czujnik temp. powrotu, T2 - Czujnik temp. bufora (góra) T3 - Czujnik temp. bufora (dół) T4 - Czujnik temp. c.w.u,

T5 - Czujnik temp.zewnętrznej, T6 - Czujnik temp. c.o. 1, T7 - Czujnik temp. c.o. 2, T8 - Czujnik temp. kotła,

Chciałem to wkleić ale się nie dało.

Edytowane przez samsu

Tu masz podobną sprawę ale o co w tym chodzi, to nie na głowę moją :

Tym razem ja poprosze o ocenę. Trzeba zamontować kocioł MPM 14 kw do drewna i tak złozyć zabawki coby za jakiś czas i bufor i pompe ciepła podłączyć.

Zrobiłem schemat i prosze o wskazanie ewentualnych błędów lub może lepszych rozwiązań.

Instalacja jest grzejnikowa grawitacyjna i raczej tak zanim dojdzie bufor będzie pracować.

Mozliwe jednak że zanim ten bufor nastanie zrobi sie bypas w jego miejscu i wtedy dom ogrzejemy przy pomocy pompki i zaworu 3D zamykając zawór grawitacji na kotle. Na szkicu nie ma rury bezpieczeństwa wznośnej ale oczywiście trzeba będzie ją dać i to na powrocie. Jest pytanie czy po zamknięciu obiegu grawitacyjnego i pracy z bypasem zamiast bufora kocioł sterowany samym miarkownikiem utrzyma swoją moc w ryzach.

[ATTACH=CONFIG]459374[/ATTACH]

Czy i gdzie są zawory zwrotne ? Bo nie bardzo widać . Istnieje ryzyko że pompa Cwu zaciąga wodę z powrotu kotła i bufora. Co miałaby dać ta rurka i trójnik ?

Rozrysuj lub zamieść foto jak faktycznie wygląda ochrona powrotu kotła czy jest zawór zwrotny i jak umieszczony.

Trójnik raczej zdałby sie po drugiej stronie i czerpanie z bufora tam gdzie czerpie CO a tylko na wypadek pracy bez bufora otwieranie krótkiego obiegu prosto z kotła .

obejście.jpg

Edytowane przez Chris Zielonka

Jest jeszcze jedna zaleta takiej zmiany - możesz zagrzać dom bez użycia bufora - jednak aby go całkiem móc pomijać musiałbyś podobne obejście zrobić na jego powrocie. Bez tego woda powracająca z CO musi przepływać przez bufor i będzie w nim zostawiać trochę ciepła niepotrzebnie ale nawet wtedy uważam że warto ten bypas na górze zrobić.

Idzie to jak krew z nosa – nikt tu Ci nic nie wymyśli jeśli jak należy nie zaczniesz pisać o tym – za język na siłę też ciągnąć nikt Cię nie będzie!

Jeśli chcesz grzać bufor i CWU, to obie pompki muszą być włączone a jeśli chcesz grzać tylko bufor, to tylko pompka na powrocie ma być włączona!

Jaki masz kocioł : górnego czy dolnego spalania ?

Po co zakładałeś bufor i teraz go chcesz bajpasować ?

Z tego zdjęcia z buforem nie wiele wynika – narysuj na kartce jak to masz połączone i załaduj foto z tego!

Co Ci nie pasuje w ochronie powrotu kotła – chyba to zrobiłeś tak jak ma być i co ten zawór termostatyczny ma do tych 50*C na buforze – no chyba wiesz co montowałeś i po co oraz jak ten zawór działa?

Jeśli masz jakieś wątpliwości, to na filmie sobie popatrz : W jaki sposób ochronić kocioł na paliwo stałe przed korozją. Zawór temperaturowy ATV. AFRISOpl

.

EDIT.

Instalacja kotła c.o. z buforem ciepła

Edytowane przez samsu

No wreszcie : skoro masz Ds-a, to tu sobie poczytaj : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=8149961&viewfull=1#post8149961 jak palnik do niego dorobić – dzięki temu efektywność spalania poprawisz skutkiem czego sprawność jego podniesiesz a tym samy z paliwa więcej energii cieplnej otrzymasz – do tego mniej roboty z ogrzewaniem mieć będziesz.

Zacznijmy od tego co Ci działa a co nie i tak po kolei dojdziemy do tego co chcesz, bo jak już Ci pisałem o tym : powinno działać a nie chce – tu nikt szklanej kuli niem i skąd komu to wiedzieć co się gdzieś i jak spierdzieliło, że jest z tym problem.

Daruj nam i sobie te 50*C na buforze jak i te 55*C na ATV – na buforze masz trzy zegary więc widzisz i wiesz jakie temperatury mają warstwy wody w buforze oraz co się dzieje z tymi temperaturami jak z bufora bojler zaczynasz ładować.

Na kotle też termometr musisz mieć przecie i widzisz co się dzieje jak kocioł nie pracuje, bo ciepło instalacja z bufora bierze – to samo się tyczy grzania CWU z bufora.

Te Twoje mniej więcej, że tak u Ciebie jak na tym schemacie instalacja wygląda, to dla mnie i jak zakładam dla innych tyle co : „jak się przyłoży dwa palce do nosa, to jeden palec wejdzie mnie a więcej drugi”.

Między innymi dostałeś ostatnio dwa filmy : jeden o ochronie powrotu a drugi o buforze - skoro Ci tego mało, to masz jeszcze : Bufor ciepła - wygodne ogrzewanie tanimi paliwami https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/.

Nic dalej nie wiadomo co jak i z czym masz połączone a to że na schemacie, to już pisałem Ci o tym – tak w schematach się lubujesz, to masz do tego co już dostałeś jeden jeszcze : Pellet + bufor ciepła. Prośba o dobór kotła https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/35744-pellet-bufor-ciep%C5%82a-pro%C5%9Bba-o-dob%C3%B3r-kot%C5%82a/

651282292_Schematpelletbuforfotowoltaika.thumb.jpg.34c1c781c1e6995f75297e1ed8dfafc6.jpg

O matko bosko a wystarczy po prostu zrobić jak narysowałem i pobierać gorące z tego samego ujęcia co CO. Nie da się czy jaki grzyb ?

To do kogo i o co w tym chodzi?

Jak tam napisałem – na co Ci na kotle dwa zawory różnicowe i dwie pompy cyrkulacyjne – skoro układ na wypadek „W” szykujesz to skąd pompka cyrkulacyjna w zasilaniu zbiornika CWU a obecnie rury bezpieczeństwa nie masz?

A co do schematu MOJEGO to powstał on dla już istniejącej kotłowni i tam po prostu nie ma ( wtej chwili ) rury wznośnej ale konstrukcja instalacji jest taka że rura dwucalowa z kotła maszeruje pionowo aż na strych do naczynia wzbiorczego a z niej na poziomach odbierane jest ciepło wszystko to działa grawitacyjnie i nadal tak będzie.

Jest więc jednocześnie potężne odpowietrzanie i zabezpieczenie antygotujące a nawet jak już pozamyka wszystkie odbiory to woda rozszerzy się z wektorem w kierunku powrotu i poprzez grzejniki i tak wyląduje w naczyniu wzbiorczym.

Kolega u którego to zamontowałem ma zalecone przed malowaniem domu wpuścić jednak rurę 3/4 cala na która miejsce wpięcia już zostawiłem w powrocie do kotła :)

Pompa do CWU zasila pionową wężownicę więc tam grawitacja nie podoła.

Od tych rur do naczynka wzbiorczego zacznę, bo kiedyś miałem z tym problem taki, że było podejrzenie, iż coś gdzieś mi mróz złapał a że u mnie nie ma niczego takiego jak rura do naczynka wzbiorczego, to zacząłem się po głowie drapać i za tym patrzeć.

Tak czy inaczej : do pionu zasilającego ma podłączone grzejniki – pion jest przedłużony i jest podłączone do niego naczynko wzbiorcze – na grawitacji mi to bez problemu działa.

Widziałem jeszcze schemat taki, że z zasilania z kotła była poprowadzona rura na dół naczynka wzbiorczego a pod koniec tego naczynka była poprowadzona rura, która była połączona z powrotem kotła – o co w tym chodziło tego nie wiem.

U Ciebie w treści do schematu się spotkałem z rurą wyprowadzoną z powrotu kotła do naczynka wzbiorczego – dla mnie nowość i ciekawostka taka, że niby co i czy tak jest lepiej a co w takim układzie z odpowietrzeniem kotła i instalacji – chyba na kotle i instalacji są w tym układzie odpowietrzniki jakieś.

Pośrednio z tym tematem też temat się wiąże : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379210-Ciep%C5%82o-znika-z-kot%C5%82a-CO – bezpieczeństwo i skuteczność nade wszystko.

Do bojlera masz więc pompkę podłączona tak jak napisałeś o tym a próbowałeś użyć tego bojlera jak bufora. Kotłem grzejesz CWU – jeśli tak to wiesz ile opału skotłować trzeba by bojler nabić, teraz tak jak już przepalać się zaczęło, to jest porównanie.

Na info coś mi się o oczy obiło, że tam sobie niektórzy chłopacy bojlery CWU poprzerabiali na bufory i teraz mają dwa w jednym – jak to działa – nie czytałem o tym ale jak sprawdzę to napiszę.

Z tego jak pojmuję masz zasilanie „górne”

Napiszesz coś jeszcze więcej o swym ogrzewaniu i planach z tym związanych – tak przy okazji na czym Ci ta 14-tka mpm idzie.