Wiking 30.08.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Kiedy montować odrzwia wewnętrzne i zewnętrzne w domu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 30.08.2002 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Dołoże, jeśli można ,pytanie czy otwierać drzwi wejściowe na zewnątrz czy do wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiking 30.08.2002 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Jeszcze nie wiem ale raczej do wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.08.2002 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 W projekcie macie wszystko narysowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiking 30.08.2002 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Projekt różni sie bo doszedł ganek a nie wiatrołap. Ale mi głównie chodzi o drzwi wewnętrzne. Czy przed parkietem czy po? Co z progiem bo nie chciałbym go mieć , czy trzeba wycinać framugę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 30.08.2002 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Temat drzwi postawił Wiking, ja sie dołaczyłem z pytaniem jak otwierac drzwi zewnętrzne- trochę mieszam w temacie, ale Winking też nie jest zdecydowany czy do wewnątrz czy na zewnątrz- więc dalej jestem ciekaw jak to mają w projekcie lub w użyciu inni. Ja mam w projekcie na zewnątrz, ale mój projekt ma tyle błędów, że pewne rzeczy chcę uzgodnić.Tu gdzie teraz mieszkam są do wewnątrz.Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 30.08.2002 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Tad - otwieranie drzwi wejściowych.Proponuję do wewnątrz (tak mam też zamontowane w domu). Jest to bardzo istotne podczas dużych wiatrów. Przy drzwiach otwieranych na zewnątrz możesz ich po prostu nie utrzymać. No i zima - przy zawiejach nie otworzysz drzwi, bo po drugiej stronie będzie hałda śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.08.2002 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 A jak do wewnątrz to znów w razie pożaru też możesz nie dać rady otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 30.08.2002 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 A czy podczas pożaru wewnątrz domu nie wytwarza się podciśnienie - powietrze jest potrzebne do spalania? Jeżeli tak to będzie łatwiej je otworzyć do wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 30.08.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Witam. Temat był już obszernie przedyskutowany. Niechciałbym się powtarzać. Kliknijcie na "Szukaj" proszę. Ja montuję otwierane na zewnątrz, bo mi tak wygodnie i zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi. Ponadto woda nie leci między próg a skrzydło, chociaz to w moim przypadku żaden argument. No i nie da się wypchnąć, można za to wyrwać Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 30.08.2002 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Temat drzwi wejściowych:- w domach jednorodzinnych częściej otwierają się do wewnątrz (tak najczęściej montują je wykonawcy, zgodnie z tradycją i "mądrością ludową", którą często warto uszanować)- podobnie otwierają się, o ile wiem, drzwi antywłamaniowe- zawiasy sa wówczas od środka, trudniej dostępne dla zmechanizowanych złodziei, mniej narażone na czynniki atmosferyczne- otwierając drzw nikogo stojącego przed nimi sie nie uderzy ani nie "wygania"ALE:- producenci dla ułatwienia sobie życia proponują otwieranie drzwi na zewnątrz (nazywając to nawet czasami "tradycyjnym" sposobem otwierania), chyba z dwóch powodów: 1. poziom posadzki w domu jest na ogół wyższy niż przed drzwiami, w ten sposób próg może być zrównany z posadzką w przedpokoju, 2. woda, która dostanie się na próg odpływa przed dom po wyprofilowanym progu, a nie do wnętrza.NAJGORSZE w tym wszystkim jest to, że jeżeli w instrukcji stoi napisane, że mają sie otwierać na zewnątrz, a zamontuje sie odwrotnie, to producenci (np. Pol-Skone) nie dają na tak zamontowane drzwi gwarancji!!!Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 30.08.2002 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Rzeczywiście, temat był poruszany we "wczesnym" marcu w wymianie doświadczeń (znaleźć go tam wcale nie było tak łatwo), jak można się spodziewać, konkluzji nie było. Z ciekawych argumentów przeciwko drzwiom otwieranymi na zewnątrz warto wspomnieć wiatr (wyrywa je wraz z klamką z rąk otwierającego - argument skontrowany natychmiast przez osobą mieszkającą w górach). Przeciwko drzwiom do wewnątrz - doświadczenia osoby, której woda stoi na progu i niszczy lakier oraz powoduje "puchnięcie" - czyli to, czego boi się producent i za co nie chce dać gwarancji. No i wpadające do domu zaspy, gdy wejście nie ma zadaszenia - argument w dwie strony, bo drzwi na zewnątrz przy zaspie za to się nie otworzą.pozdrawiam,Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 30.08.2002 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Jestem za otwieranymi do wewnątrz, bo mam przed oczami widok wyrywanych wiatrem drzwi w momencie gdy za nimi stoi najbardziej oczekiwany gość (n.p. Mikołaj z prezentami ) A czy tej wody na progu nie da się choć częściowo wyeliminować spadkiem podestu? W końcu nasz klimat jeszcze się tak nie spaskudził, żeby sążniste ulewy prześladowały nas przez 300 dni w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 30.08.2002 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Ta okropna woda pochodzi najczęściej z kropli spływających po skrzydle, potrafi jej być, niestety, dość dużo. Co do Mikołaja, to on na pewno juz pakuje worek!Trzymajcie się ciepło - bo nie wiadomo jaka będzie zima,Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts