Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lampy wewnętrzne z czujnikiem ruchu

Recommended Posts

Stwierdziłem z lekka poniewczasie :) że w wiatrołapie (w którym jest ciemno dopóki nie zaświeci się światła, po długotrwałym poszukiwaniu wyłącznika) przydałaby mi się lampa

z czujnikiem ruchu, ale taka na sufit - widział ktoś gdzieś ?

O ile wiem Steinel robi coś takiego i nawet widziałem oferty w sklepach internetowych,

ale ceny zupełnie z kosmosu: 400 - 500 zł.

Widział ktos takie automatyczne plafony i za ile ?

pozdr - Krzysiek

A może po prostu normalna lampa + oddzielny czyjnik ruchu? Tylko nie może to być taki od alarmu z dwu powodów:

1) Te od alarmu są na 12 V a tu najlepszy byłby na 220 V

2) Te od alarmu mają lepszą logikę aby nie wywoływały fałszywych alarmów ale dlatego reagują o ułamek sekundy później niż takie do lamp (da się zauważyć ten czas)

Nie wiem gdzie w tej chwili można takie czujniki oddzielne dostać - ale ja rok temu kupiłem w Obi.

A może jeszcze inne rozwiązanie - połączeć z alarmem tak że otwarcie drzwi włącza na jakiś czas światło w wiatrołapie?

Pozdrawiam

Heeej

mozna zastosować takie czujki jak tu: http://www.e-system.com.pl/o3,czujniki,ruchu,230v.php

lub jak _bogus_ prawi wykorzystac alarm do tego czujka ruchu od alarmu bądż kontaktron od drzwi sterowanie przez centralkę alarmową + przekaznik i światełko w wiatrołapie świeci

najtanszy z czujników ruchu na 230V na w/w stronie www to LX16C - Czujnik ruchu PIR 180° za 55 PLN

Plafony i owszem są np. http://www.langelukaszuk.com.pl/n/produkt_n.asp?idp=1&idt=8 [/url]

ich przedstawiciel jest też w Warszawie na Bartyckiej, mają zresztą mapkę z numerami przedsawicieli handlowych na poszczególne regiony. Ale, czy ktoś widział gdzieś lampy wiszące o nowoczesnej stylizacji (halogeniki na jakimś fikuśnym drucie lub coś podobnego) z czujnikiem ruchu ??? Bo czujniki ruchu na 230V są, ale są strasznie paskudne. Ewentualnie poszukuję miniaturowego czujnika ruchu na 230V. Mam ten sam problem co autor postu, a dodatkowo mam bardzo wymagającą żonę :wink: oraz dom w nowoczesnej stylizacji do czego zupełnie nie pasuje plafon. Jednocześnie nie mogę zamontować czujki ruchu zamiast wyłącznika (są takie) , bo mam wyłacznik dwubiegunowy, i niestety drugi "przycisk" jest mi potrzebny :cry: RATUNKU...

Kangoo - jeśli jedynym problemem jest że masz dwubiegunowy (rozumiem: świecznikowy - czyli do dwu źródeł światła) - włącznik - to może po prostu "rozmnóż" gniaztko? W jednej puszce umieścisz wyłącznik - a w drugiej ten czujnik - jeśli on Ci pasuje.

Pozdrawiam

Jakbym miał miejsce już dawno bym tak zrobił, niestety mam wyłącznik, z jednej strony klawiaturę do alarmu , a z drugiej strony 15 cm luzu i drzwi wejściowe, trochę ciasno się robi jak przymierzam tam wyłącznik i jakoś nieestetycznie (estetyka to raczej domena żony, ale nawet mi się nie podoba). W pionie tez odpada, bo niezgodnie z układem w całym domu. Ot i problem...

...

Ewentualnie poszukuję miniaturowego czujnika ruchu na 230V

Może cos takiego Ciebie urządza:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/meblowa%20czujka_ruchu.jpg

Jest to meblowa czujka ruchu z optyką do okólną (średnica soczewki - około 2 cm). Można ją ładnie zabudować w jakimś elemencie wykończenia wnętrza, suficie podwieszanym, itp. Normalne zastosowanie tej czujki, to szafy i garderoby.

.....

Może cos takiego Ciebie urządza:

Jest to meblowa czujka ruchu z optyką do okólną (średnica soczewki - około 2 cm). Można ją ładnie zabudować w jakimś elemencie wykończenia wnętrza, suficie podwieszanym, itp. Normalne zastosowanie tej czujki, to szafy i garderoby.

Ale na jaki adres mamy wysłac zamówienie? - czy ten z właściwości obrazka? :D :D :D

Napisz _ZBYCH_ jak/gdzie taką czujkę kupić.

Dla wygodnickich jest jeszcze taka czujka:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Czujka%20ruchu.jpg

Montowana jest w tradycyjną puszkę instalacyjną (fi 60) zamiast włącznika. Posiada czujnik ruchu i czujnik dźwięku! Kosztuje około 60 zł :D. Do nabycia u ZBYCH-a :wink: :lol: