KrzysiekMarusza 28.12.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Stwierdziłem z lekka poniewczasie że w wiatrołapie (w którym jest ciemno dopóki nie zaświeci się światła, po długotrwałym poszukiwaniu wyłącznika) przydałaby mi się lampa z czujnikiem ruchu, ale taka na sufit - widział ktoś gdzieś ? O ile wiem Steinel robi coś takiego i nawet widziałem oferty w sklepach internetowych, ale ceny zupełnie z kosmosu: 400 - 500 zł. Widział ktos takie automatyczne plafony i za ile ? pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 28.12.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 A może po prostu normalna lampa + oddzielny czyjnik ruchu? Tylko nie może to być taki od alarmu z dwu powodów:1) Te od alarmu są na 12 V a tu najlepszy byłby na 220 V2) Te od alarmu mają lepszą logikę aby nie wywoływały fałszywych alarmów ale dlatego reagują o ułamek sekundy później niż takie do lamp (da się zauważyć ten czas) Nie wiem gdzie w tej chwili można takie czujniki oddzielne dostać - ale ja rok temu kupiłem w Obi. A może jeszcze inne rozwiązanie - połączeć z alarmem tak że otwarcie drzwi włącza na jakiś czas światło w wiatrołapie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 28.12.2004 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Dzieki _bogus_ - a te które ty qpiłeś, były na 220 V (no, ew. 230 ) ? Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 28.12.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Heeej mozna zastosować takie czujki jak tu: http://www.e-system.com.pl/o3,czujniki,ruchu,230v.php lub jak _bogus_ prawi wykorzystac alarm do tego czujka ruchu od alarmu bądż kontaktron od drzwi sterowanie przez centralkę alarmową + przekaznik i światełko w wiatrołapie świeci najtanszy z czujników ruchu na 230V na w/w stronie www to LX16C - Czujnik ruchu PIR 180° za 55 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 28.12.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Dzieki _bogus_ - a te które ty qpiłeś, były na 220 V (no, ew. 230 ) ? Krzysiek Dokładnie - kupowałem do oświetlenia i dlatego kupiłem na 220 V. Wszystkie te lampy z czujnikiem ruchu mają właśnie takie czujniki (na 220 V). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.12.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Widziałem gdzieś na www (strona jednego z bardziej znanych producentów osprzętu -może to był Legrand) czujki ruchu osadzane w typowych puszkach - wymiary zwykłego włącznika klawiszowego, nie wystające ze ściany. Tylko nie wiem ile kosztuje ani jak to się sprawdza w działaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 28.12.2004 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Dzięki wszystkim - jak nie znajdę całego plafonu z czujnikiem to pewnie skorzystam z propozycji pirata ... (jestem leniwy i w drutach grzebać mi się za bardzo nie chce ) Chyba że jeszcze któś-cóś-wie ? pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 28.12.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Widziałem w Catoramie, z lampami i bez, w cenie poniżej 50zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 28.12.2004 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 am00 - a co widziałeś ? Bo czujniki - owszem, ale lamp-plafonów nie mieli ....(przynajmniej w Castoramie w Katowicach)hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 28.12.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Plafony i owszem są np. http://www.langelukaszuk.com.pl/n/produkt_n.asp?idp=1&idt=8 [/url] ich przedstawiciel jest też w Warszawie na Bartyckiej, mają zresztą mapkę z numerami przedsawicieli handlowych na poszczególne regiony. Ale, czy ktoś widział gdzieś lampy wiszące o nowoczesnej stylizacji (halogeniki na jakimś fikuśnym drucie lub coś podobnego) z czujnikiem ruchu ??? Bo czujniki ruchu na 230V są, ale są strasznie paskudne. Ewentualnie poszukuję miniaturowego czujnika ruchu na 230V. Mam ten sam problem co autor postu, a dodatkowo mam bardzo wymagającą żonę oraz dom w nowoczesnej stylizacji do czego zupełnie nie pasuje plafon. Jednocześnie nie mogę zamontować czujki ruchu zamiast wyłącznika (są takie) , bo mam wyłacznik dwubiegunowy, i niestety drugi "przycisk" jest mi potrzebny RATUNKU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 28.12.2004 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Dzięki Kangoo - z żoną mam sprawę podobną jak ty Tylko nie widzę na tej stronce cennika, a właśnie te prezentowane tam lampy gdzie indziej kosztują właśnie tyle, co pisałem poprzednio hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 28.12.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Kangoo - jeśli jedynym problemem jest że masz dwubiegunowy (rozumiem: świecznikowy - czyli do dwu źródeł światła) - włącznik - to może po prostu "rozmnóż" gniaztko? W jednej puszce umieścisz wyłącznik - a w drugiej ten czujnik - jeśli on Ci pasuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 28.12.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Kangoo - jeśli jedynym problemem jest że masz dwubiegunowy (rozumiem: świecznikowy - czyli do dwu źródeł światła) - włącznik - to może po prostu "rozmnóż" gniaztko? W jednej puszce umieścisz wyłącznik - a w drugiej ten czujnik - jeśli on Ci pasuje. Pozdrawiam Jakbym miał miejsce już dawno bym tak zrobił, niestety mam wyłącznik, z jednej strony klawiaturę do alarmu , a z drugiej strony 15 cm luzu i drzwi wejściowe, trochę ciasno się robi jak przymierzam tam wyłącznik i jakoś nieestetycznie (estetyka to raczej domena żony, ale nawet mi się nie podoba). W pionie tez odpada, bo niezgodnie z układem w całym domu. Ot i problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 28.12.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Kangoo - to może przesunąć klawiaturę? Jeśli jest miejsce to nie jest duży problem. Naprawdę. Największy to zaszpachlowanie. Ale przy gipsowym tynku to pikuś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 28.12.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Kangoo - to może przesunąć klawiaturę? Jeśli jest miejsce to nie jest duży problem. Naprawdę. Największy to zaszpachlowanie. Ale przy gipsowym tynku to pikuś. Pozdrawiam Może, pomyślę trochę i coś wykombinuję. Ostatecznie sam zbuduję sobie miniaturową czujkę na ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 28.12.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 am00 - a co widziałeś ? Bo czujniki - owszem, ale lamp-plafonów nie mieli .... (przynajmniej w Castoramie w Katowicach) hej - Krzysiek Osobne czujki i w zestawie z lampami halogenowymi zewnętrznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 28.12.2004 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Am00 - zewnętrzną lampę z czujnikiem to juz mam i działa. Teraz trzeba mi wewnętrzną, typu plafon - na sufit hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.12.2004 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 ... Ewentualnie poszukuję miniaturowego czujnika ruchu na 230V Może cos takiego Ciebie urządza: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/meblowa%20czujka_ruchu.jpg Jest to meblowa czujka ruchu z optyką do okólną (średnica soczewki - około 2 cm). Można ją ładnie zabudować w jakimś elemencie wykończenia wnętrza, suficie podwieszanym, itp. Normalne zastosowanie tej czujki, to szafy i garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 28.12.2004 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 ..... Może cos takiego Ciebie urządza: Jest to meblowa czujka ruchu z optyką do okólną (średnica soczewki - około 2 cm). Można ją ładnie zabudować w jakimś elemencie wykończenia wnętrza, suficie podwieszanym, itp. Normalne zastosowanie tej czujki, to szafy i garderoby. Ale na jaki adres mamy wysłac zamówienie? - czy ten z właściwości obrazka? Napisz _ZBYCH_ jak/gdzie taką czujkę kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.12.2004 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Dla wygodnickich jest jeszcze taka czujka: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Czujka%20ruchu.jpg Montowana jest w tradycyjną puszkę instalacyjną (fi 60) zamiast włącznika. Posiada czujnik ruchu i czujnik dźwięku! Kosztuje około 60 zł . Do nabycia u ZBYCH-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts