muratburat 07.09.2022 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Dzień dobry, Będę robił DGP. Czasy takie że chciałbym mieć suche ciepełko z kominka rozporwadzone po kluczowych pomieszczeniach.Uprzejmie proszę o poradę, Dom parterowy, poddasze nieużytkowe, nieogrzewane, 120m2, salon z kominkiem niemal w centralnym punkcie domu. Kominek Maja 8 z kratki.pl. Rury chciałbym doprowadzić do 3 sypialni i łazienki. 1. Którą turbinę z tych 3 wybrać na moje warunki? Interesuje mnie Darco BANAN 1 2 lub 3. Nie wiem który model na moje potrzeby? Wszystkie mają baypass który zakładam że lepiej mieć niż nie mieć?https://sklep.darco.pl/kominki_urzadzenia_grzewcze/dgp/aparaty.html 2. Czy regulator obrotów dać automatyczny czy manualny? https://sklep.darco.pl/automatyczny_regulator_obrotow_aro.htmlhttps://sklep.darco.pl/regulator_obrotow_silnika_mikroprocesorowy_ro_p_podtynkowy.html 3. Będę też remontował i ocieplał strop. Rury do GDP lepiej wpuścić w stropian czy najpierw zrobić strop z wylewką a później rury na spokojnie położyć na stropie? Wydaje mi się że wtedy będę mniejsze ubytki w stropie, strop bardziej jednolity jeśli rury będą na a nie w stropie? (Na to założę chyba też osobny wątek w dziale "izolacje" na forum do dyskusji) 4. Pytanie początkującego ale uprzejmie proszę o odpowiedź: Czy w salonie dalej będzie wiało ciepłe powietrze od kominka? Czy wszystko pójdzie w system i salon będę miał niedogrzany? Nie wiem czy ten system "wciąga" całe ciepło i wtedy w salonie też muszę dać wylot w suficie? To by było trochę bez sensu? 5. Czy w pokoju takim jak sypialnia mogę skręcić amenostat całkowicie tak aby sobie wysterować i nie nawiewać do pokoju w którym śpię? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 07.09.2022 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 1. Zapytaj doradcy technicznego darco 2. Jak wolisz 3. Puść po stropie, tylko okryj rury grubo wełną mineralną, żeby ci się nie wyziębiały i nie robiły się skropliny 4. Salon nagrzewa się głównie przez promieniowanie od gorącej szyby, przepływ ciepłego powietrza nie ma takiego znaczenia, jak ci się wydaje. Jak się mimo wszystko boisz, możesz dać kratkę z żaluzją w obudowie. 5. Oczywiście, do tego służą anemostaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muratburat 08.09.2022 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Dziękuję za informacje: 1. Doradca powiedział do 100m2 banan 1, do 130m2 banan 2. U mnie będą 3 sypialnie i łazienka więc pewnie około 60m2.2. Ale ten automatyczny ma sondę którą trzeba umieścić gdzieś pod czapą kominka, czyli pewnie jak jest awaria trzeba coś wyciąć w obudowie żeby się do niej dostać? tak zakładam?3. Dzięki, dobra rada4. Szczerze to u mnie najwięcej ciepła idzie przez te wąskie przeloty nad kominkiem a nie przez szybę. Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iroman 20.09.2022 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Witam, nie chcąc tworzyć nowego tematu tutaj zapytam w mojej sprawie Do wykonujących DGP, rura rozprowadzająca średnicy wewnętrznej ok 125mm, ale średnica zewnętrzna z ociepleniem to 170mm jakiej średnicy wykonać otwór w stropie (drewnianym) czy na 125mm i rurę na grubości stropu pozbawić izolacji, czy otwór zrobić na 170mm żeby cała rura przeszła ze strychu do pomieszczeń ogrzewanych?. Proszę o poradę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 20.09.2022 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Dziękuję za informacje: 1. Doradca powiedział do 100m2 banan 1, do 130m2 banan 2. U mnie będą 3 sypialnie i łazienka więc pewnie około 60m2. 2. Ale ten automatyczny ma sondę którą trzeba umieścić gdzieś pod czapą kominka, czyli pewnie jak jest awaria trzeba coś wyciąć w obudowie żeby się do niej dostać? tak zakładam? 3. Dzięki, dobra rada 4. Szczerze to u mnie najwięcej ciepła idzie przez te wąskie przeloty nad kominkiem a nie przez szybę. Tak mi się wydaje. 1. No to już wiesz 2. Możliwe, chociaż prawdopodobieństwo uszkodzenia sondy jest raczej niewielkie. A najlepiej i tak zrobić obudowę z rewizją, np. ukrytą we wnęce na drewno. 3. NIe ma za co 4. Dobrze piszesz, wydaje ci się Zrób eksperyment i napal zasłaniając szybę np. płytą krzemianowo-wapniową oklejoną sreberkiem, to zobaczysz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts