Woyciech555 08.09.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 WitamChciałbym poprawić hydraulicznie istniejacy system ogrzewania po deweloperze.Dom 106m2plus garaz 16m2 dobrze ocieplony,kocioł gazowy immergas victrix tera 24 2f,podłogowka w dwóch łazienkach z drabinkami,salon z kuchnią podłogówka,cztery pokoje i garaz razem 5 grzejnikow. Oryginalnie były 4 termostaty (łazienka na dole i do góry,salon i pokój na pietrze) termostaty w łazienkach odłaczyłem i zamiast głowic termostatycznych na grzejnikach załozyłem siłownik termoelektryczny(taki jak na rozdzielaczu podłogowym) i spiołem je do listwy pod jeden termostat pokojowy.Dodatkowo grzeje jeszcze kominkiem w salonie(zwykły powietrzny z DGP) i klimatyzacja 5,5kw pradem z PV.Problem mam taki ze gdy grzeje klima albo kominkiem to w okresach przejsciowych podłoga sie całkowicie wychładza i nie ma komfortu i wiekszosc sezonu grzejniki sa wyłaczone bo klima daje rade ogrzac przez to chce ogrzewac dwie łazienki podłogowka ale mam wrażenie że mój rozdzielacz słabo funkcjonuje przez głowice z kapilara.gdy grzejniki sa zamkniete i temp wody zasilajacej jest wyzsza od temp ustawionej na rozdzielaczu to piec szybko zaczyna taktowac z braku przepływu.Chciał bym poprawic te rzeczy.Myślałem żeby podłączyć rozdzielacz bezpośrednio do kotła tak jak zaznaczyłem ale zostawiajac obecny układ kapilary,dodałbym tylko trójnik i zawory do odcinania żeby można było grzać przez kapilare albo bez niej.Jak myślicie co można tu usprawnić? Dodam ze piec wisi w łazience a rozdzielacz jest w garażu.Dodam jeszcze ze mam zwykle termostaty najprostsze i mysle zeby w salonie zalozyc termostat z czujnikiem podłogi i ustawianiem temp dzień i noc ,a w pokoju u góry z funkcją dzień noc. Myslalem nad takim bo juz używam w domu zigbeehttps://allegro.pl/oferta/termostat-do-ogrzewania-podlogowego-tuya-5a-zigbee-11422171560 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts