Gość 28.12.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 witammam okolo 150 m3 kamienia -jakas taka brazowa skala, twardazastanawiam sie czy nie mozna by tego uzyc na jakies fundamenty , ewentualnie pod wylewki na parterze zamaist ton piasku mial ktos jakies doswiadczenia w tym temacie? druga rzecz mam okolo 100 m3 cegiel z rozbiorki wygladaja zdrowo -maja jakies 30 latmysle zrobic z nich ogromny garaz trzecia rzecz ten caly material jest na razie w postaci domu ( do rozbiorki)problem w tym, ze musialbym mieszkac w tym domu podczas budowyi mysle czy przeszedłby numer , żeby rozebrac strych i pietro i juz wykorzystywac do budowy, a nad parterem plozyc na jakies 2 latka jakąś papę albo cos i w tym parterze mieszkac.... co o tym myślicie? czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.12.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Kiepski pomysł. Leonie, czytam od pewnego czasu Twoje pytania. I jedno mi się nasuwa.Powiedz proszę, ile kasy chcesz przeznaczyć na budowę domu? I co to ma być za dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 28.12.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Jasne, przejdzie każdy numer Możesz mieszkać jak chcesz - w ruinach, w ziemiance, pod mostem, w namiocie... A w ogóle to po co Ci dom ? Z kamienia zbuduj jaskinię... Widzę, że bunkru już nie chcesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchatek 29.12.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Moja znajoma mieszkała z dziećmi w jakiejś rozpadającej się ruderze w czasie gdy jej mąż z niewielką pomocą rodziny robił własnymi rękami dom. Ponieważ to był kanadyjczyk, wprowadzili się tam jak tylko były ściany i dach i przemieszkali pierwszą zimę przy nieobudowanym wkładzie kominkowym. Wcale nie uważam, że jest idiotką, raczej myślę, że jest dzielną dziewczyną. Tysiące ludzi w tym karaju mogłoby mieszkać w swoich domach, albo w lepszych domach gdyby ich tylko było stać na trochę takiej dzielności. W Twoim przypadku to bym się jednak zastanawiał, czy prowizorka nie pochłonie więcej kosztów niż warta jest ta cegła. A swoją drogą strasznie chciałbym mieć 150m3 kamienia na pewno bym go wykorzystał, choćby na fundamenty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 29.12.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Kamien moze sie przydac na fundament - jesli bylby wylewany w gruncie (lub nawet w szalunku) i zbrojony tylko w naroznikach do góry. Po prostu wychodzi mniej betonu bo wrzucasz do niego kamienie (nie wieksze jak 25-30 cm) i dobrze poruszasz łomem. Jakies 25% objetosci betonu mozna zaoszczedzic. Ale to niewielka oszczednosc. Cegly - owszem na garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 oj widze ze niektorzy mnei nie lubią pisze jak jesti powaznie zastanawiam sie nad różnymi opcjamija wiem, że łatwo jest krytykowaćale nie krytyki tu szukam, tylko raczej jakiś doświadczeń acha majka pytała ile zamierzam przeznaczyc i jaki dom....wiec 200 000 i dom jakies 11 na 8 metrow parter i pierwsze pietro pełnowymiarowe a nad tym dach czterospadowy z dachowki nachylenie jakies 50 stopni do tego garaz jakies 7 na 9 metrowzostaje mi trawnik jakies 25 na 16 metrow na cele rekreacyjne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2004 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 acha do przekorka- skad te 25 % ?to jakas wartość z doświadczeń albo jak? acha u mnei nie chodzi wyłącznie o oszednosc ale trez o utylizacje tego kamienia, bo jesli go nie wykorzystam, to bede go musiał wywieżć a to są koszty.... jak mówie jest tego jakies 150 m3 i chce go rówiniez wykorzystac do budowy muru wysokosci jakies 2 metry i grubego na jakies 60 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 29.12.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Żebym ja miał tyle kamienia to bym całą podmurówke z niego zrobił a reszte wepchnął z piachem jako wypełnienie zaniast samego piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 29.12.2004 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Leon jeśli kamień masz ładny to bez problemu go sprzedasz np firmom zajmującym sie urządzaniem ogrodów.Ale ja bym go nie sprzedawał tylko sobie z niego podmórówke zrobił i jakies ogrodzenie wykombinował.(jesli jest oczywiscie na tyle trwały i nadający sie do tego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 a co to jest takiego ta cała podmórówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 30.12.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Do Leona: Te 25% to tak na oko- zdaniem górali, ktorzy budowali dom moich rodzicow. Nie za duzo, zeby jednak te glazy byly dobrze betonem otoczone - zeby zachowac ciąglosc fundamentu i żeby nie robily sie pustki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.12.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Leonie, nie krytykuję, tylko jak pisałam zastanowiły mnie twoje pytania. Zwot "Kiepski pomysł" dotyczyl mieszkania w na wpółrozebranym domu /strop niewiadomo jaki przykryty prowizorycznie papą/. Rozumiem, że teraz ten kamień stanowi budulec starego domu? Jeżeli tak, to nie da się go wykorzystać i jednocześnie mieszkać w starym domu A jak dom rozbierzesz /czyli mieszkasz w czymś innym/ to oczywiście wtedy mozesz go wykorzystać tak jak pisał Przekorek. Nie wiem, czy rozbiórkowy kamień będzie ładny na podmurówkę i mur /zabudzony starym cementem/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 30.12.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 a co to jest takiego ta cała podmórówka? Podmurówka to ta najniższa czesc sciany od ziemi do poziomu podłogi parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 30.12.2004 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 a co to jest takiego ta cała podmórówka? Podmurówka to ta najniższa czesc sciany od ziemi do poziomu podłogi parteru. Właśnie tak, nie zdążyłem odpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 30.12.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 a co to jest takiego ta cała podmórówka? Leon, w profilu masz wpisany zawód: inżynier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 30.12.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Ja kiedy zaleałem fundament pod budynek gospodarczy dawałem kamienia "ile wlezie".Praktycznie wyglądało to tak,że wylewałem beton do wykopu,a następnie wrzucałem kamienie.Żeby jeszcze poprawić efektywność wykorzystania tego "wsadu" to ubijałem go drewnianym drągiem.Efekt był taki ,że zużyłem niecałe 50% wyliczonego betonu.Ostrzegam tylko przed jednym,żeby nie wrzucać kamienia,a dopiero potem wylewać beton,ponieważ pozostaną puste nizapełnione przestrzenie,które na pewno wpłyną negatywnie na właściwości fundamentu.A tak przy okazji Leon widzę,że mam z Tobą wiele wspólnego jeśli chodzi o oszczędzanie.Ja też na każdym kroku kombinuję jak by tu można ciąć koszty.Oczywiście nic na siłę i mądrze,tak żeby poprawianie tych oszczędności nie wyszło drożej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 pod budynek gosopdarczy to bym sie nie zastanawiał i też dawał ile wlezie pytanie jak to bedzie dla normalnego budynku mieszkalnego? sta 28 cos mnei nie lubi kurcze teraz walcze z projektem indywidualnym ceny na razie nie najlepsze okolo 220 m2 uzytku za około 4000 musze jeszcze powęszyć, bo to troche drogo.... a gdzie tu inne papierki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 pod budynek gosopdarczy to bym sie nie zastanawiał i też dawał ile wlezie pytanie jak to bedzie dla normalnego budynku mieszkalnego? ... Leon w ławy fundamentowe (miejsca zbrojone) - kamień odradzam ... w sciany fundamentowe - możesz "do oporu" - zawibrowując jednocześnie beton pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 dzieki brzoza takiej odpowiedzi mi było trzeba, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 dzieki brzoza takiej odpowiedzi mi było trzeba, pozdro Noworoczne :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts