Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja ścian domu letniskowego z bala 65mm

marek8a

Recommended Posts

Szanowni forumowicze

Chcę ocieplić dom letniskowy z bali 65 mm. Ocieplenie chcę wykonać od zewnątrz.

Znalazłem różne sposoby w internecie. Generalnie są podobne, jedyne co, to kwestia folii paroizolacyjnej, która czasem pojawia się od razu na ścianie a czasem dopiero po pierwszej warstwie wełny, czasem z dylatacją czasem bez. Nie umiem tego rozstrzygnąć.

Druga kwestia to jak zamontować łaty pionowe do drugiej warstwy wełny (pionowej) w narożniku ściany. Jeśli dam przy samej ścianie, to się robią mostki, a poza tym najbardziej wrażliwe miejsce jest izolowane tylko jedną warstwą wełny.

Przeczytałem cały ten wątek, ale nie znalazłem wszystkich odpowiedzi i zostało trochę niejasności.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?332726-Pytanie-o-izolacj%C4%99-%C5%9Bcian/page3&highlight=Ocieplenie+domu+bali

A Ściana obecna - belki łączone na pióro-wpust 65mm

B Wełna 75mm - warstwa pozioma

C Folia paroizolacyjna

D Wełna 75mm - warstwa pionowa

E Folia wiatroizolacyjna

F Dylatacja 25mm

G Deska elewacyjna łączona na pióro-wpust 20mm

Na zdjęciach (nie umiem ich umieścić w tekście) widać jak wygląda narożnik i schemat ocieplenia.

A, i jeszcze kwestia parapetu, bo powstanie 20cm parapet. Z czego go zrobić, żeby zachować estetykę drewnianej elewacji a jednocześnie zachować izolację od wody. Okno jest pod 1m okapem, więc nic tam praktycznie nie pada na nie.

Screenshot 2022-09-11 164257.jpg

Screenshot 2022-09-11 163905.jpg

Edytowane przez marek8a