marek8a 11.09.2022 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 (edytowane) Szanowni forumowicze Chcę ocieplić dom letniskowy z bali 65 mm. Ocieplenie chcę wykonać od zewnątrz. Znalazłem różne sposoby w internecie. Generalnie są podobne, jedyne co, to kwestia folii paroizolacyjnej, która czasem pojawia się od razu na ścianie a czasem dopiero po pierwszej warstwie wełny, czasem z dylatacją czasem bez. Nie umiem tego rozstrzygnąć. Druga kwestia to jak zamontować łaty pionowe do drugiej warstwy wełny (pionowej) w narożniku ściany. Jeśli dam przy samej ścianie, to się robią mostki, a poza tym najbardziej wrażliwe miejsce jest izolowane tylko jedną warstwą wełny. Przeczytałem cały ten wątek, ale nie znalazłem wszystkich odpowiedzi i zostało trochę niejasności. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?332726-Pytanie-o-izolacj%C4%99-%C5%9Bcian/page3&highlight=Ocieplenie+domu+bali A Ściana obecna - belki łączone na pióro-wpust 65mm B Wełna 75mm - warstwa pozioma C Folia paroizolacyjna D Wełna 75mm - warstwa pionowa E Folia wiatroizolacyjna F Dylatacja 25mm G Deska elewacyjna łączona na pióro-wpust 20mm Na zdjęciach (nie umiem ich umieścić w tekście) widać jak wygląda narożnik i schemat ocieplenia. A, i jeszcze kwestia parapetu, bo powstanie 20cm parapet. Z czego go zrobić, żeby zachować estetykę drewnianej elewacji a jednocześnie zachować izolację od wody. Okno jest pod 1m okapem, więc nic tam praktycznie nie pada na nie. Edytowane 11 Września 2022 przez marek8a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts