Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogowe - co i jak?

KazekPL

Recommended Posts

Cześć!

Mam problem organizacyjny.

Kupiłem niedawno 80 metrowy dom po starszych ludziach. Nieocieplony, nieszczelne okna, instalacje z lat 80'.

Wymienilem wszystko do zera, instalacje, okna, ocieplenie, wszystko jest zrobione.

Zdecydowałem się na ogrzewanie podłogowe.

Anegdotycznie słyszałem, że to fajne, podłoga ciepła, kaloryfery nie zagracają przestrzeni, dobrze rozprowadza ciepło, oszczędne, itp.

Mój instalator wzruszył ramionami i ok, ponoć już nieraz robił podłogowe, dali 10 cm styropianu pod rurki, pętle <60 m itp.

Niestety pod koniec odechciało mu się pracować i musiał dokanczac to ktoś inny. I właściwie jest dobrze zrobione, wszystko działa, nie cieknie, podłoga grzeje i tylko problem w tym, że nikt do końca nie wytłumaczył mi jak to działa, jak zrobić, żeby było dobrze, jak tym operować i jak poustawiać.

Mam więc 70 metrów powierzchni, 6 pętli, 4 pomieszczenia i 0 pojęcia.

Na rozdzielaczu mam jakieś szklane zaworki, gałkę jak od termostatu, widzę, że jest pompa, ale niepodłączona.. Na piecu mogę sobie ustawić 40 stopni, to się niby podgrzeje, podłoga robi się ciepła ale co z tego?

Jak to ustawić, żeby mieć w domu cieplo przy -10?

Czytam obecnie, że najlepiej mieć czujnik pogodowy na zewnątrz, ale żaden z dwóch instalatorów nie był łaskaw mi opowiedzieć o tym. Czytam o jakiś krzywych grzejnych i ok, ale też nikt mi nie powiedział jak to ustawić i co z tym zrobić. Wszyscy mówili, żeby nie ruszać, nastawia się jo jakoś tam na 40 stopni I będzie dobrze. No i ja się zastanawiam czy faktycznie będzie dobrze.

Czy rozdzielacz wymaga jeszcze jakiś regulacji?

Czytałem, że te szklane zaworki powinny opadać w momencie kiedy jest przepływ przez rozdzielacz. Ale nie opadają nic a nic, nawet jak włączę piec na grzanie. Czy je należy dokręcić do oporu? Były lekko odkręcone.

Mam piec Vitodens 100 w, jednofunkcyjny.

Do tego sterownik Bsop.

Czy da się taki zestaw ustawić żeby mieć w domu ciepło w zimie?

W tych szklankach jak to nazwałeś są takie czerwone malutkie talerzyki to one pokazują jaki jest przepływ na każdej pętli a jak chcesz nimi regulować to zdejmujesz do góry tą jak by podstawkę tej :D szklanki i kręcisz tym w lewo lub prawo zależy co chcesz osiagnąć patrzeć przy tym na ten talerzyk czerwony :D co on tam wyprawia

Podłączę się do pytania, sam tez nic nie wiem, dlaczego mimo tego, ze woda z pieca idzie 50 stopni na wskaźnikach przy pompie podłogówki mam ciagle tyle co na fotce ? Ok 26-28 stopni na wskaźniku przy czerwonych pętlach i ok 22-24 przy niebieskich [ATTACH=CONFIG]460795[/ATTACH]

To twoje zdjęcie ? to widzisz na nim jak byk że masz pompę i zawór mieszający i to on miesza zimną z ciepłą wodą aby było tyle ile trzeba .

• Like 1

To twoje zdjęcie ? to widzisz na nim jak byk że masz pompę i zawór mieszający i to on miesza zimną z ciepłą wodą aby było tyle ile trzeba .
Się tak nie rozpędzaj :
"Natomiast z tym konkretnym regulatorem jest problem . Jeżeli faktycznie steruje pompą przy rozdzielaczu to ma za dużą temperaturę załączenia bo aż 35 stopni.

A przecież na ogrzewaniu podłogowym jest to temperatura osiągana w większe mrozy . " Hmm, na piętrze mam grzejniki w pokojach, rozumiem, że na podłogówkę powinno być nawet mniej niż 35, a z drugiej strony na grzejniki nawet 80, w moim układzie nie da się tego pogodzić, woda na podłogówkę i grzejniki pójdzie w tej samej temperaturze ok 35 stopni..

"maksymalne temperatury mogą osiągać wartości:

29ºC dla stref przebywania ludzi (przy temperaturze powietrza tp = 20ºC),

33ºC dla stref łazienek (tp = 24ºC),

35ºC dla stref brzegowych (tp = 20ºC).

Ogrzewanie konwekcyjne grzejnikowe z reguły jest zasilane wodą o znacznie wyższej temperaturze – na poziomie 60–80°C. Takie wartości nie są jednak odpowiednie dla ogrzewania podłogowego, ponieważ mogą spowodować nadmierny wzrost temperatury podłogi"

Co by jaka szkoda z tego nie powstałą.

Ładnie to napisał - ma zegary na belka a na kotle - co - i się zastanawia dlaczego podłoga temperatury nie nabiera - a co - jak podłogę ma nakrytą grubym dywanem wełnianym i do tego na podłodze mebli masa.