asolt 15.09.2022 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 ..... O wiele łatwiej oszacować zapotrzebowanie na podstawie ilości zużywanego wcześniej opału. .... Jak sie okresla temperaturę biwalentną pompy na podstawie zuzycia opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 15.09.2022 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Z pc to ja bym się wstrzymał. Niech żyje demagogia ..... nie wiadomo kompletnie nic o szczegółach (oprócz tego że kaczor powiedział co myślał, albo odwrotnie) ale tubery (ci od budowy napięcia przy smarowaniu kromki chleba masłem) już wiedzą że jest mega kara i w giga przechlapane i że nic nie będzie ....... 'Wszczymał' bym się z emisją CO2 ale biologia nie pozwala bo i oddychać trzeba i bąka czasami się zdarza puścić. Do meritum , pewnym rozwiązaniem jest 1 (jeden) klocek dębowy najgubszy dostępny i piła moja/twoja - jak zimno to idziemy popiłować i od razu się robi ciepło. Tajemnica długiego odczuwania ciepła i taniości tkwi w cięciu bardzo cienkich plasterków tego dęba, takie podkładki pod drinki trza robić max 2-3 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sicio 15.09.2022 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Nie wyczułem oferty:D Ok wybacznie, do wyliczeń z CW podszedłem bardzo wnikliwie, ale też nie znam w 100% materiałów z jakich jest wykonany. Na koniec sprawdziłem jaki dobrało mi piec na ekogroszek (9kw) - mam 10kw z Ogniwo Eko Plus. Spalanie wg CW bez CWU to ok 3t przy sprawności 80%. Od kwietnia do września wodę grzeję solarami, więc przyjąłem że wyliczenia są w miarę dokładne. Wg stastystyk pieca: 3t - 3.5t ale to ja im bardziej bawię się ustawieniami tym bardziej nie potrafię pieca ustawić Ostatnie 2 lata zacząłem bardziej go zapuszczać i już nie czyszczę tak często w sezonie zimowym jak kiedyś... A tu statystyki mocy na przestrzeni 4 lat: Najgorzej nie mam dokładnych wykresów z temperatury, wtedy byłoby łatwiej ustalić temperaturę biwalentną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sicio 18.09.2022 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2022 (edytowane) Marco36 widziałem wrzucałęś gdzieś wykresy mocy do temperatury zewnętrznej. Masz może do LG Therma V 9kw, Panasonic HP 9kw, Samsung ehs 9kw i stiebel eltron 8kw?Ktoś ma jakieś opinie o tych sprzętach, bo wydaje mi się że to najsensowniejszy wybór? Edytowane 18 Września 2022 przez sicio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.09.2022 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Jeśli na grzejnikach starcza podana temp. 28-35*C, to bym tak zostawił i nie rozgrzebywał. Zakładając, że obliczenia są poprawne OZC=9 kW, to T-Cap 9 kW do IV strefy klimatycznej -22*C będzie najbezpieczniejszym wyborem. [ATTACH=CONFIG]460801[/ATTACH] sicio T-Cap 9 kW - będzie najlepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.09.2022 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 sicio T-Cap 9 kW - będzie najlepszym wyborem. Najlepszym i najdroższym, poniekąd niedostępnym a jak jest to kosztuje 53000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sicio 19.09.2022 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 sicio T-Cap 9 kW - będzie najlepszym wyborem. Właśnie 1 rzeczy nie rozumiem. Z tego co przestudiowałem dobory PC. To nie robimy tak żeby moc pompy wystarczyła mi na całą zimię. Jak mi sie załączy grzałka w temp -15 lub niżej to tę stratę za prąd nadrobię w temperaturach 0 ++. Czy nie tak to powinno być? Rozumiem że potrzebuję ok 6,5kW przy -12 Jeżeli chcę by pompa ogarniała przy -15 to: Panasonic T-Cap 9kw Mitsubishi 8kw Daikin Altherma 8kw aż ponadto (6kw wygląda jakby jeszcze mieściła się) LG 9kw Panasonic HP 9kw 3f Tutaj słabsze pompy: Panasonic SDC J 9kw Toshiba/Rotenso 10kW Zakładając błąd pomiarowy to jak wezmę którąkolwiek z pomp co ogarnia -15 nie powinienem się bać, ale co w cieplejsze dni? czy nie lepiej taką Panasonic SDC J 9kw lub Daikin Altherma 6kw i co wypale w grzałkę to zwróci się w ciepłe dni? Tabelki znalazłem tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi&p=8050092&viewfull=1#post8050092 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.09.2022 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 (edytowane) J Odnośnie limitu na zużycie to mam PV 8 kW jeszcze na starych zasadach, wiem że bedzie jeszcze mało... Przy zapotrzebowaniu rzędu 18 000 kWh przez budynek ; - pompa zużyje ok; 18000/3,5 = 5150 kWh na CO + CWU, Ok;3000 kWh będzie na pozostałe zużycie teoretycznie ; - bo z magazynu energii możesz otrzymać 80%, - w zimie PV - dają mało mocy, "Zakładając błąd pomiarowy to jak wezmę którąkolwiek z pomp co ogarnia -15 nie powinienem się bać, ale co w cieplejsze dni? - czy nie lepiej taką Panasonic SDC J 9kw lub Daikin Altherma 6kw i co wypale w grzałkę to zwróci się w ciepłe dni? -PC wg; mnie co ogarniają -15 C bez grzałki to ; Panasonic 9kW/TCap ; Panasonic 9kW/3f ; Mitsubichi 8 kW ; LG9, Nic się nie zwróci w ciepłe dni ; - masz w większości podłogówkę i grzejniki z Tz=35C, - to taktowania nie będziesz miał, - mocniejsza PC ; to więcej energii w II taryfie ; szybciej nagrzejesz CWU Edytowane 19 Września 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sicio 23.09.2022 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2022 Przy zapotrzebowaniu rzędu 18 000 kWh przez budynek ; - pompa zużyje ok; 18000/3,5 = 5150 kWh na CO + CWU, Ok;3000 kWh będzie na pozostałe zużycie teoretycznie ; - bo z magazynu energii możesz otrzymać 80%, - w zimie PV - dają mało mocy, "Zakładając błąd pomiarowy to jak wezmę którąkolwiek z pomp co ogarnia -15 nie powinienem się bać, ale co w cieplejsze dni? - czy nie lepiej taką Panasonic SDC J 9kw lub Daikin Altherma 6kw i co wypale w grzałkę to zwróci się w ciepłe dni? -PC wg; mnie co ogarniają -15 C bez grzałki to ; Panasonic 9kW/TCap ; Panasonic 9kW/3f ; Mitsubichi 8 kW ; LG9, Nic się nie zwróci w ciepłe dni ; - masz w większości podłogówkę i grzejniki z Tz=35C, - to taktowania nie będziesz miał, - mocniejsza PC ; to więcej energii w II taryfie ; szybciej nagrzejesz CWU A Ty którą byś wybrał? Jeszcze widzę teraz sporo ofert na Stiebel Eltron HPA-O 8 CS Plus oraz Atlantic, ale już chyba sobie daruję, bo im więcej czytam tym mniej wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts