Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy ciepła

sicio

Recommended Posts

Z pc to ja bym się wstrzymał.

Niech żyje demagogia ..... nie wiadomo kompletnie nic o szczegółach (oprócz tego że kaczor powiedział co myślał, albo odwrotnie) ale tubery (ci od budowy napięcia przy smarowaniu kromki chleba masłem) już wiedzą że jest mega kara i w giga przechlapane i że nic nie będzie .......

'Wszczymał' bym się z emisją CO2 ale biologia nie pozwala bo i oddychać trzeba i bąka czasami się zdarza puścić.

Do meritum , pewnym rozwiązaniem jest 1 (jeden) klocek dębowy najgubszy dostępny i piła moja/twoja - jak zimno to idziemy popiłować i od razu się robi ciepło. Tajemnica długiego odczuwania ciepła i taniości tkwi w cięciu bardzo cienkich plasterków tego dęba, takie podkładki pod drinki trza robić max 2-3 mm

Nie wyczułem oferty:D

Ok wybacznie, do wyliczeń z CW podszedłem bardzo wnikliwie, ale też nie znam w 100% materiałów z jakich jest wykonany. Na koniec sprawdziłem jaki dobrało mi piec na ekogroszek (9kw) - mam 10kw z Ogniwo Eko Plus.

Spalanie wg CW bez CWU to ok 3t przy sprawności 80%. Od kwietnia do września wodę grzeję solarami, więc przyjąłem że wyliczenia są w miarę dokładne.

Wg stastystyk pieca:

3t - 3.5t ale to ja im bardziej bawię się ustawieniami tym bardziej nie potrafię pieca ustawić:D

Ostatnie 2 lata zacząłem bardziej go zapuszczać i już nie czyszczę tak często w sezonie zimowym jak kiedyś...

A tu statystyki mocy na przestrzeni 4 lat:

4lata.jpg

Najgorzej nie mam dokładnych wykresów z temperatury, wtedy byłoby łatwiej ustalić temperaturę biwalentną.

Marco36 widziałem wrzucałęś gdzieś wykresy mocy do temperatury zewnętrznej. Masz może do LG Therma V 9kw, Panasonic HP 9kw, Samsung ehs 9kw i stiebel eltron 8kw?

Ktoś ma jakieś opinie o tych sprzętach, bo wydaje mi się że to najsensowniejszy wybór?

Edytowane przez sicio

Jeśli na grzejnikach starcza podana temp. 28-35*C, to bym tak zostawił i nie rozgrzebywał.

Zakładając, że obliczenia są poprawne OZC=9 kW, to T-Cap 9 kW do IV strefy klimatycznej -22*C będzie najbezpieczniejszym wyborem.

[ATTACH=CONFIG]460801[/ATTACH]

sicio

T-Cap 9 kW - będzie najlepszym wyborem.

sicio

T-Cap 9 kW - będzie najlepszym wyborem.

Właśnie 1 rzeczy nie rozumiem. Z tego co przestudiowałem dobory PC. To nie robimy tak żeby moc pompy wystarczyła mi na całą zimię. Jak mi sie załączy grzałka w temp -15 lub niżej to tę stratę za prąd nadrobię w temperaturach 0 ++.

Czy nie tak to powinno być?

Rozumiem że potrzebuję ok 6,5kW przy -12

Jeżeli chcę by pompa ogarniała przy -15 to:

Panasonic T-Cap 9kw

Mitsubishi 8kw

Daikin Altherma 8kw aż ponadto (6kw wygląda jakby jeszcze mieściła się)

LG 9kw

Panasonic HP 9kw 3f

Tutaj słabsze pompy:

Panasonic SDC J 9kw

Toshiba/Rotenso 10kW

Zakładając błąd pomiarowy to jak wezmę którąkolwiek z pomp co ogarnia -15 nie powinienem się bać, ale co w cieplejsze dni?

czy nie lepiej taką Panasonic SDC J 9kw lub Daikin Altherma 6kw i co wypale w grzałkę to zwróci się w ciepłe dni?

Tabelki znalazłem tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi&p=8050092&viewfull=1#post8050092

J

Odnośnie limitu na zużycie to mam PV 8 kW jeszcze na starych zasadach, wiem że bedzie jeszcze mało...

Przy zapotrzebowaniu rzędu 18 000 kWh przez budynek ;

- pompa zużyje ok; 18000/3,5 = 5150 kWh na CO + CWU,

Ok;3000 kWh będzie na pozostałe zużycie teoretycznie ;

- bo z magazynu energii możesz otrzymać 80%,

- w zimie PV - dają mało mocy,

"Zakładając błąd pomiarowy to jak wezmę którąkolwiek z pomp co ogarnia -15 nie powinienem się bać, ale co w cieplejsze dni?

- czy nie lepiej taką Panasonic SDC J 9kw lub Daikin Altherma 6kw i co wypale w grzałkę to zwróci się w ciepłe dni?

-PC wg; mnie co ogarniają -15 C bez grzałki to ; Panasonic 9kW/TCap ; Panasonic 9kW/3f ; Mitsubichi 8 kW ; LG9,

Nic się nie zwróci w ciepłe dni ;

- masz w większości podłogówkę i grzejniki z Tz=35C,

- to taktowania nie będziesz miał,

- mocniejsza PC ; to więcej energii w II taryfie ; szybciej nagrzejesz CWU

Edytowane przez Andrzej5101

Przy zapotrzebowaniu rzędu 18 000 kWh przez budynek ;

- pompa zużyje ok; 18000/3,5 = 5150 kWh na CO + CWU,

Ok;3000 kWh będzie na pozostałe zużycie teoretycznie ;

- bo z magazynu energii możesz otrzymać 80%,

- w zimie PV - dają mało mocy,

"Zakładając błąd pomiarowy to jak wezmę którąkolwiek z pomp co ogarnia -15 nie powinienem się bać, ale co w cieplejsze dni?

- czy nie lepiej taką Panasonic SDC J 9kw lub Daikin Altherma 6kw i co wypale w grzałkę to zwróci się w ciepłe dni?

-PC wg; mnie co ogarniają -15 C bez grzałki to ; Panasonic 9kW/TCap ; Panasonic 9kW/3f ; Mitsubichi 8 kW ; LG9,

Nic się nie zwróci w ciepłe dni ;

- masz w większości podłogówkę i grzejniki z Tz=35C,

- to taktowania nie będziesz miał,

- mocniejsza PC ; to więcej energii w II taryfie ; szybciej nagrzejesz CWU

A Ty którą byś wybrał?

Jeszcze widzę teraz sporo ofert na Stiebel Eltron HPA-O 8 CS Plus oraz Atlantic, ale już chyba sobie daruję, bo im więcej czytam tym mniej wiem.