emlem 13.09.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Dzień dobry, W końcu skompletowałem graty do montażu wentylacji w istniejącym domu szkieletowym. Jednostka izzy 302 erv + kanały peflex. Instalacje chcę wykonać sam. W załączniku przesyłam rzut pomieszczenia - dom parterowy 90m2 - poddasze nieużytkowe, nieocieplone. Mam kilka pytań: 1. Czy odpowiednio rozplanowałem kanały nawiewne (zielone) i wywiewne (czerwone)? 2. W sypialni jak widać jest zaplanowana garderoba, na razie jest jednym pomieszczeniem z sypialnią, ale powstanie ścianka działowa. Czy w takim wypadku w garderobie należy zrobić nawiew, wywiew, czy też nie trzeba nic? 3. Czy w wiatrołapie należy zrobić kanał nawiewny, wywiewny, czy też nic? 4. W całym domu mam obniżony sufit na wys. 2,60m. Salon i kuchnia ma sufit na wysokości 3,00m. Czy dobrym pomysłem byłoby poprowadzenie kanałów i anemostatów w tych wyższych pomieszczeniach nie w suficie, a w ścianie od strony niższych pomieszczeń? Jeśli tak to jakiego rodzaju anemostaty użyć? Zwykłe, czy też liniowe (kratki nawiewne)? 5. Czy mogę poprowadzić kanały czerpni i wyrzutni rurą elastyczną sonodec na poddaszu nieużytkowym aż do przejścia przez ścianę na zewnątrz? Czy trzeba taką rurę dodatkowo ocieplić? 6. Bardzo ważne dla mnie - jak widać mam bardzo krótkie odległości od reku do kuchni i pom. gospodarczego. Czy w takim wypadku można poprowadzić kanały peflex "po prostej" w najkrótszych odcinkach, czy trzeba robić zawijasy, żeby wydłużyć te kanały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts