Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przegladlem troche forum w kwiestii skrzypiacych drewnianych schodow chce miec takowe w domu mym (znaczy nie skrzypiace :D) ale przeraza mnie wlasnie taka perspektywa .Korzystalem znaczy chodzilem po takich schodach niejadenrazi zawsze skrzypialy po pewnym czasie uzytkowania ,podejrzewam ze przyczyna moze byc to iz schody te byly juz wiekowe i pewnie technologia d tamtego czasu technika wykonywania poszla juz do przodu.Zapytanie do UZYTKOWNIKOW ! CZY skrzypia ! i czy macie stopnie z pelnego drzewa, fornirowane ,oklejane czy jeszcze jakies inne wynalazki.

Zauwazylem ze czesto jest tak ze na forum pisza ludzie ktorzy wlasnie buduja a jak juz zbuduja i mieszkaja uzytkujac juz rozne fajne :D rzeczy to poza nielicznymi wyjatkami juz sie tutaj nie pokazuja.A wydaje mi sie ze wlasnie ich doswiadczenia sa najbardziej cenne , chociaz wskazowki udzielane na biezaca wynikajace z wlasnych doswiadczen tez sie bardzo przydaja.

https://forum.murator.pl/topic/27012-schody-drewniane/

Moje jeszcze nie skrzypią - były montowane tydzień temu :lol: , więc z doświadczenia niczego ciekawego nie rzeknę.

Natomiast pytałam pana, który mi te schody robił (ażurek dębowy, lita decha, bez żadnych oklein) czy bedą skrzypiały. Pan odpowiedział, że schody skrzypią jak schną. Czyli trepy sobie schną, to coś, do czego są przykręcone trepy też sobie schnie i po pewnym czasie powstają szczeliny. I to właśnie jest powód skrzypienia schodów. Dlatego on daje silikon w te miejsca, nie wiem czy jakieś podkładki, czy "żywym" silikonem to traktuje.

Pożyjemy - zobaczymy :D

https://forum.murator.pl/topic/27012-schody-drewniane/#findComment-495665

Moje schody mają... może 5 lat, i nie skrzypią. Sam je wymyśliłem i zrobiłem. Zabiegowe są one. Dolna część zrobiona jest jako konstrukcja z desek 4x10 obłożona płetą wiórową. Stopnie też z płyty, na wierzchu wykładzina a na krawędzi stopnia profilowana listwa dębowa. Górna część biegu to deski 4x20 z powycinanymi miejscami na stopnie a ponieważ to co zostało po wycięciu było niepokojąco cienkie, to wszystkie trzy deski ( boczne i środkowa ) wzmocniłem kątownikami 40. Na wierzchu wiór plus wykładzina, a pod spodem panele MDF. Wygląda nienajgorzej... Tak mi się przynajmniej wydaje... MOJEJ MARZONCE SIĘ PODOBA i to najważniejsze jest!!!
https://forum.murator.pl/topic/27012-schody-drewniane/#findComment-495861

Mam schody dębowe zrobione w lutym tgo roku. deska jest klejona z mniejszych desek w obu płaszczyznach od spodu jest doklejona deska sosnowa ale to wynikało z konieczności wyrównania stopni i jakis tam spraw montażowych . Oglądałm stopień przed montażem to od spodu miał ponacinane wzdłuż rowki nie wnikałem do czego to ale Pan który to robił zrobił juz nie jedne schody i użtkownicy są zadowoleni. Schody montowane każdy stopień klejony do podłoża i pod to pianka z boku przez całą długośc deska. I jak mi tłumaczył wykonawca jest to miejsce gdzie może wystąpić skrzypienie schodów. ale sprawę załatwiia olej jadalny. Trochę się z tego śmiałem ale po zamontowanie było słychać na 2 stopniach niewielkie skrzypienie ale kilka kropli oleju załatwiło sprawę do dzisiaj jest OK. W ramach reklamy firmy fachowiec dorzucił litr płynu do "nieskrzypienia" schodów (słonecznikoweg)
https://forum.murator.pl/topic/27012-schody-drewniane/#findComment-495887