Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tłumik akustyczny - czy można zastosować dwa obok siebie ?

Recommended Posts

Cześć,

moja instalacja to stary 10 letni dospel luna 200. Centralka dokładnie czyszczona teraz - ale słychać ,że wentylator od nawiewu do pokojów nie jest już w idealnym stanie i go już nieco słychać.

Instalacja ma bardzo krótkie kanały wywiewne - od puszki rozdzielczej do kuchni lecą 3 nitki pe-flex fi75 - każda maks 3,5 - 4m , do łazienki jest jeszcze krócej bo to 3 nitki po maks 2m. - dopiero do wiatrołapu jest dalej bo ok 6 metrów dwie nitki.

Do pokojów wcale nie jest dalej - bo mam dwa anemostaty w salonie - do każdego po 3 nitki maks 3 metrowe / sztuka . Do pokoju mam dwie nitki ok 5m. Do sypialni jedna nitka ale dłuższa ok 8m.

Kanały główne także b. krótkie

-czerpnia ok 2,5m termoflex ,

- wyrzutnia - 1m sztywny.

- termoflexy główne do puszek rozdzielczych nawiew / wywiew ok 4m.

Problem taki ,że bez tłumika akustycznego - mega słychać wentylator i taki huk z instalacji , po zastosowaniu tłumika fi 150 90 cm - okrągły na rurze spiro - jest dużo dużo ciszej - jednak teraz wieczór / cisza - jednak słychać nieco w sypialni.

Czy można zastosować drugi filtr akustyczny koło pierwszego ( jest zamontowany 1 m od rekuperatora na kanale głównym nawiewnym ) ?

Chyb ,że problem jest z wywiewem i to niesie ? Pewnie zmiana centralki załatwiłaby problem bo luna z natury jest głośna - ale póki co nie mam na to funduszy.

wymień łożyska w wentylatorach. Koszt to pewnie ok 5zł za sztukę. Powinno pomóc

tak - też o tym pomyślałem - ale szczerze nie chce mi się już tego rozbrajać - gdyż chce wymienić tą stara lunę na coś nowszego opartego na ERV wymienniku - na wiosnę.

Myślę zatem jak tanim kosztem "zaleczyć" sprawe na jesien i zimę - stąd pomyślałem o drugim tłumiku - tylko pytanie czy można szeregowo zastosować dwa tłumiki akustyczne na nawiewie - czy to nie bedzie wiązało się ze spadkami itd ?

• 1 month później...