lukaszo11 13.09.2022 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Cześć, moja instalacja to stary 10 letni dospel luna 200. Centralka dokładnie czyszczona teraz - ale słychać ,że wentylator od nawiewu do pokojów nie jest już w idealnym stanie i go już nieco słychać. Instalacja ma bardzo krótkie kanały wywiewne - od puszki rozdzielczej do kuchni lecą 3 nitki pe-flex fi75 - każda maks 3,5 - 4m , do łazienki jest jeszcze krócej bo to 3 nitki po maks 2m. - dopiero do wiatrołapu jest dalej bo ok 6 metrów dwie nitki. Do pokojów wcale nie jest dalej - bo mam dwa anemostaty w salonie - do każdego po 3 nitki maks 3 metrowe / sztuka . Do pokoju mam dwie nitki ok 5m. Do sypialni jedna nitka ale dłuższa ok 8m. Kanały główne także b. krótkie-czerpnia ok 2,5m termoflex , - wyrzutnia - 1m sztywny.- termoflexy główne do puszek rozdzielczych nawiew / wywiew ok 4m. Problem taki ,że bez tłumika akustycznego - mega słychać wentylator i taki huk z instalacji , po zastosowaniu tłumika fi 150 90 cm - okrągły na rurze spiro - jest dużo dużo ciszej - jednak teraz wieczór / cisza - jednak słychać nieco w sypialni. Czy można zastosować drugi filtr akustyczny koło pierwszego ( jest zamontowany 1 m od rekuperatora na kanale głównym nawiewnym ) ?Chyb ,że problem jest z wywiewem i to niesie ? Pewnie zmiana centralki załatwiłaby problem bo luna z natury jest głośna - ale póki co nie mam na to funduszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 14.09.2022 03:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 wymień łożyska w wentylatorach. Koszt to pewnie ok 5zł za sztukę. Powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 14.09.2022 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 wymień łożyska w wentylatorach. Koszt to pewnie ok 5zł za sztukę. Powinno pomóc tak - też o tym pomyślałem - ale szczerze nie chce mi się już tego rozbrajać - gdyż chce wymienić tą stara lunę na coś nowszego opartego na ERV wymienniku - na wiosnę. Myślę zatem jak tanim kosztem "zaleczyć" sprawe na jesien i zimę - stąd pomyślałem o drugim tłumiku - tylko pytanie czy można szeregowo zastosować dwa tłumiki akustyczne na nawiewie - czy to nie bedzie wiązało się ze spadkami itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 14.09.2022 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 i jeszcze małe pytanie - czy hałas z części wywiewnej z domu - może się przełożyć na hałas na nawiewie do pokoi ?tz. krótkie przewody z łazienki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 14.09.2022 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Można stosować tłumiki szeregowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 13.11.2022 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 a gdzie najlepiej go umieścić ? Zaraz za reku czy może zaraz przed skrzynką rozdzielczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.11.2022 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Jak najbliżej źródła hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts