Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeżeli mozan to wtrace swoje trzy grosze:

moim zdaniem w przypadku Juarsza problemem nie jest brak nawiwu poprzez okna czy zetke w kotłowni, tylko usytuowanie domu wzgledem innych budynków (albo zbocza pagórka) oraz silnych wiatrów.

Na miejscu Jurasza zastosowałbym kratki wentylacyjne z zastawkami uniemożliwiajace wsteczny ciag.

pozdrawiam,

Thjazi

Jakie cisnienie daje ciag kominowy? 2 a moze 5 Pa?

Jaki napor daje wiatr?

Naiwetrzaki testuje sie do 100 Pa.

Skala tych zjawisk jest tak rozna ze trudno wymagac by komin zapychany wiatrem dobrze dzialal.

Dlatego wiele osob ma kominy otwarte z boku, ale na przestrzal!

Kanały wenty;acyjne są wykonane z pustaka ceramicznego (okrągły w środku) i nie są ocieplone. Otwory w kominie są otwarte na boki z obu stron, czyli niby na przestrzał. Z tym że zastosowałem na nich kratki wnetylacyjne z siateczką, aby nie wlatywały tamtędy owady.

Nie wykonywałem pomiarów ciągu, ale w warunkach umiarkowanego wiatru wydaje się działać prawidłowo.

Kanały wenty;acyjne są wykonane z pustaka ceramicznego (okrągły w środku) i nie są ocieplone. Otwory w kominie są otwarte na boki z obu stron, czyli niby na przestrzał. Z tym że zastosowałem na nich kratki wnetylacyjne z siateczką, aby nie wlatywały tamtędy owady.

Nie wykonywałem pomiarów ciągu, ale w warunkach umiarkowanego wiatru wydaje się działać prawidłowo.

Z to siateczką to baaaardzo kiepsko, przez jedną dobę przez tą siateczkę przepływają setki metrów sześciennych powietrza a przez jeden tydzień tysiące, w każdym metrze zużytego powietrza jest znikoma ilość kurzu i innych zanieczyszczeń, po kilku miesiącach takie siatki są równo zalepione kurzem do tego stopnia że w pewnym momencie przewód wentylacyjny staje i całkowicie przestaje pracować.

Kominiarz.

Kurcze, u mnie też wieje przez kratki - szczególnie w garderobie :evil: Tam nie ma okna, za to drzwi mam z takim otworem na dole (typu łazienkowego). Zeszłej zimy to wręcz zasłoniłam tę kratkę poduszką bo i zima była ostrzejsza i wejście, prosto z ciepłego łóżeczka, do lodowatej garderoby to był horror! Druga sprawa - wieje z okapu nad kuchenką. Szczególnie w bardziej wietrzne dni to jest fatalnie. I tu niestety poduszeczką nie da rady.... :roll: Aha, okna mam za poradą Pchełka i specjalisty z Aereco z nawiewnikami, tak więc nic więcej w kwesti wentylacji wymyśleć nie potrafię. Czy tak już musi zostać ???? :roll:
...Aha, okna mam za poradą Pchełka i specjalisty z Aereco z nawiewnikami, tak więc nic więcej w kwesti wentylacji wymyśleć nie potrafię. Czy tak już musi zostać ???? :roll:

Luśka

to ciagle za mały nawiew ...

okna sa nazbyt szczelne

o ile kratki wentylacyjne maja usuwac zużyte powietrze - musza wczesniej miec dostarczone świerze ... :(

pzdr

Juz prawie przekonany bylem, ze higrosterowanie to jest to.

Ale po tych postach widze, ze nalezy laskawszym okiem popatrzec na

sterowanie cisnieniowe (przeplyw powietrza ograniczony do pewnej wartosci bez wzgledu na wiatr ciag etc)

Tylko te sensowne nawietrzaki nawet niedrogie ale wszybowe (zamiast fragmentu szyby) bo powierzchnia otworu musi byc duza by predkosci nie byly wieksze niz 1 m/s i dostepne wszedzie ale nie w polsce np buva.nl

Petereke i Rav będę szczery - też chodziłem do szkoły. Staram się jednak nie wtrącać do wątków tylko po to żeby się tym pochwalić.

Pytanie zadałem dlatego bo chcę wyjaśnić dlaczego czasem fakty nie zgadzją się teorią.

A teraz na temat:

Zaczynam się zastanawiać czy w trakcie wykańczania nie podprowadzić przewodów do wentylacji mechanicznej i z czasem zrezygnować z grawitacyjnej. Można wtedy w pełni kontrolować przebieg wentylacji w pomieszczeniach.

Czy ktoś może wykorzystał istniejące ciągi wentylacyjne do zasilania Reku ?

Krzysztof

Karp zapytaj Juras XR4Ti - on na poczatku nie myslal o reku i jak wiem swoja wentylacje dopiero pozniej do reku dostosowal lub uczynil to w trakcie budowy - juz nie pamietam dokladnie kiedy

Problem o ktorym tu wspominacie jest i jakby zawsze bedzie. By cos uleciec moglo kominem to w to miejsce MUSI pojawic sie nowe - bilans musi wyjsc na zero - niestety. Ja mialem podobne klopoty i poradzilem sobie w sposob najprostszy choc moze niezbyt dobry. Po prostu kratki wentylacyjne zamienilem na regulowane az do calkowitego ich zamkniecia. U mnie z brakiem powietrza nie bylo az takiego problemu gdyz oboje z "byla" lubilismy swierze powietrze i czesto bylo wietrzone a mimo to wsteczny ciag mial miejsce zanim nie zdlawilem lub wrecz nie odlaczylem kanalow wentylacyjnych

Zamieszkałem wreszcie w moim domku. Jest ciepło i przyjemnie, dopóki nie pojawi się mocny wiatr. Moje usytuowanie geograficzne powoduje że jak już wieje to bardzo mocno. Problem w tym że dom wydaje się zbyt szybko wyziębiać przez kanały wentylacyjne. Pod niektórymi kratkami wentylacyjnymi wyczuwalne są podmuchy zimnego powietrza.

Założenie "rotowentów" na kominie byłoby trudne, bo kanały wentylacyjne wychodzą na boki komina (tam też mam założone kratki wentylacyjne dla ochrony przed ptakami i insektami).

Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to kratki z żaluzjami, które mógłbym zamykać podczas wietrznej pogody. Czy ktoś może mi podsunąć coś jeszcze?

Pozdrawiam

Piotr

Padło tutaj nazwisko Daniela Bernoulliego. Postaram się wytłumaczyć o co z tymi kratkami i wstecznym ciągiem chodzi.

Tak po chłopsku zasada Bernoulliego brzmi: w strumieniu płynu ciśnienie jest większe, jeżeli prędkość mniejsza, mniejsze natomiast, jeśli prędkość większa.

Jurasz pisze: podczas dużego wiatru następuje wdmuchiwanie powietrza przez kratki.

Budynek jest owiewany przez strugę powietrza z dużą prędkością. Ciśnienie więc przy ścianach budynku maleje. Przez wszelkie nieszczelności z budynku jest wysysane powietrze. Tworzy się podciśnienie w środku budynku. Dlatego wtedy komin pracuje jak nawiew.

Gdyby jak piszecie budynek był hermetyczny, nie powstałoby to podciśnienie i nie wpadałoby powietrze do środka przez komin.

Wyjściem jest własnie albo doszczelnić okna, drzwi łącznie z murami (co jest raczej niewykonalne), albo zamknąć szczelnie wylot kratki wentylacyjnej.

Zauważcie. Nawet niech wiatr wdmuchuje powietrze. Ile go może wdmuchać( 10m3)? Tyle, aż wyrównają się ciśnienia. Jednak one nie wyrównują się, bo powietrze chociażby przez mur ucieka.

I to byłoby na tyle :)

Nie śmiem polemizować, ale o ile pamiętam to wsteczny ciąg ma sporo wspólnego nie tylko z przeszczelnieniem, ale zależy też od wysokości komina (zarówno całościowej, jak i tej ponad dach i względem kalenicy), i od różnicy temperatur między ośrodkami (lato/zima różnie).

W każdym razie mam zanotowane w pamięci, że im wyższy komin i im większa jego część w cieple bryły budynku, tym lepsza wentylacja wnętrz.

A co do halnego, hm. To prawda, że zerwane dachy, to na skutek poddciśnienia, które nad nimi powstaje, zwłaszcza jeśli dachy są niezbyt strome. Z drugiej strony ciśnienie powietrza uderzającego w ścianę rośnie miejscowo; tylko nie pamiętam czy bardziej od nawietrznej gdzie się spiętrza, czy wręcz przeciwnie za przeszkodą, tam gdzie "dusi" w dół. :roll:

W każdym razie to chyba nie takie proste z tymi kierunkami wyrównywania i wydaje mi się, że lokalne warunki dla konkretnego komina mogą sporo zmieniać.

Zawsze podczas wiatru około 50% ścian budynku jest owiewanych przez wiatr. Tzn. na 50% panuje podciśnienie ( wysysanie powietrza z domu), a na 50% nadciśninie, czyli wpychanie powietrza do środka. Dlatego nawet podczas niewielkich chłodów, ale silnym wietrze w domu mamy zimniej, niż przy silnych mrozach, ale zerowym lub b. małym wietrze.

Oczywiście usytuowanie wylotów komina, ich kształt też ma tutaj znaczenie, ale mówienie o szczelności okien itp. jest nieporozumieniem.

Czy ze szczelnego zbiornika coś wypuścimy lub napełnimy go?

Żeby wpuścić powietrze (zimne), musimy wypuścić ciepłe. Musi być ruch powietrza. Przy szczelnych oknach jest on ograniczony, ten ruch. Jeżeli jednak jest i to na tyle intensywny, że czujemy zmianę temperatury na własnej skórze, to muszą być gdzieś dziury. Chociażby takie jak w starej dędce. Niby szczelna, ale powietrze uchodzi.

Jeżeli nawiew będziemy mieli do domu przez nieszczelności okien, drzwi, kratki nawiewne, to mozemy zapobiec wdmuchiwaniu powietrza przez kratki wentylacyjne. Będą one nam powietrze wyciągały, ale i tak wymiana powietrza może być na tyle intensywna, że w domu będzie chłodno. Musi być więc jakaś możliwość regulacji tego nawiewanego-wywiewanego powietrza. Muszą być jednym słowem jakieś żaluzje na otworach wywiewno-nawiewnych.

Dziękuję za odpowiedzi. Decyzja już zapadła. Chcę tak przygotować budynek, żeby w niedalekiej przyszłości bez rewolty podłączyć rekuperator, rezygnując jednocześnie w wentylacji grawitacyjnej. W tej chwili mogę jeszcze zaplanować przebieg przewodów wentylacyjnych, nie mam jeszcze wylewek i tynków. Ocieplam poddasze i kładę instalację elektryczną. Ciekaw jestem czy przewody nawiewów z rekuperatora można rozprowadzić pod wylewką ? Mam tu na myśli posadzkę na stropie między piwnicą a parterem (8 cm styropianu) i na piętrze 5 cm.

Krzysztof

• 2 months później...
Czy ktoś ma doświadczenie z systemami rekuperacji. Jaki może być koszt takiej instalacji oraz jakie oszczędności z zainstalowania takiego systemu. Czy możecie polecić jakieś firmy.

Jest dużo racji w tym co pisze Ariette, ale proste stosowanie prawa Bernoulliego nie wszystko tutaj tłumaczy. Przy stałym równym przepływie problemu by nie było. Ale wiatr nie chce wiać równo. Jest zwykle porywisty i właśnie gdy gwałtownie ustaje to ciśnienie stytyczne na zewnątrtz gwałtownie rośnie i jest zasysane do domu.

Prawo Bernulliego stosuje się do przepływu laminarnego (ciągłego), dlatego zaburzenie przepływu drzewa, krzewy, ekrany, z-tki łągodzą to zjawisko.

Między innymi podobno górale dlatego robią bardzo strome dachy aby wywołać turbulencje. Chociaż pewnie chodzi bardziej o to by im dachu nie porwało, ale może i ciągi w kominie są wtedy bardziej zrównoważone.