rafal9 28.12.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Zakładając budowę ściany dwuwarstwowej ocieplonej styropianem jakie są zalety, podobieństwa, różnice i wady budowy ściany z: - Porotherm 25- Max 29cm Max wydaje się być droższy w budowie, czy tak jest rzeczywiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 28.12.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 zalety Maxa bo tanszy i bardzo dobry a co do poro to jakos ostatnio n sie strasznie zepsola jakosc no i wg mnie to bezsensu zeby go dawac ze styropianem ,ja bede mial MAX 29+12styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 28.12.2004 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 W projekcie miałem Porotherm 25 + 12 cm wełny. Dom wybudowałem z Maxa 29 ściany zewnętrzne (+12 cm ocieplenia) i U220 wewnętrzne nośne. Cenowo to chyba wychodzi podobnie jeśli buduje się z dobrej jakości Maxa, przy zaprawie cementowej. Jeśli dom ma być ocieplony to nie ma znaczenia czy to będzie Max czy Porotherm, który ma lepsze właściwości cieplne od Maxa. Za to Max jest mocniejszy od Porohtrmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.12.2004 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Piszecie, że ceny Max i Poro są podobne.Natomiast na stronie Wienerberga w kalkulacjach kosztów budowyścian Poro 25 wychodzi ok. 77 zł/m2 natomiast x Max 101 zł/m2. Czy bardzo przekłamali?Z czego mogła wynikać ta różnica? Daroll - dlaczego bez sensu jest dawać Poro ze styropianem? Jakie są różnice w cenach ocieplenia wełną i styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.12.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Max i poro nie są aż tak bardzo podobni!!!, łączy ich wspólny materiał, dzieli technologia wykonania i właściwości PH jest ceramiką poryzwaną, stworzą do tego aby uzyskiwać jak najlepsze właściwości izolacji cieplnej, bez dodatkowego ocieplania, wskutek poprawy właściwości termicznych pogorszyły się właściwości wytrzymałościowe i inne właściwości przypisywane ceramice. Wiec jeśli dajemy ocieplenie (wełna, styropian) to ścianę z pustaka traktujemy jako nośna i tutaj wymagamy jak najlepszych wytrzymałościowych i kumulacyjnych i innych poza termicznymi, gdyż o to dba warstwa ocieplenia, dlatego MAX jest w prawie każdym punkcie lepszy od PH, poza izolacyjnością cieplną. Przy wytrzymałości maxa możemy go dawać wzdłuż, czyli na 19cm i wtedy zużywamy go zdecydowanie mniej na m2 i zyskujemy na powierzchni domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 28.12.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 kolega ci odpowiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 28.12.2004 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Ale wszędzie ostrzegają przed taką oszczędnością traci sie na izolacyjności ściany czy nie lepij murować z pustaka U zamiast maxa w poprzek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.12.2004 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Ale wszędzie ostrzegają przed taką oszczędnością traci sie na izolacyjności ściany czy nie lepij murować z pustaka U zamiast maxa w poprzek? no i wracamy do porządku czy ściana główna ma być tylko ścianą nośną, czy też spełniać właściwości izolacji cieplnej, bo jeśli tak to trzeba murować z PH, i najlepiej ścianę jedno-warstwową z minimum PH44 Przybliżona cena ściany 1m2 (materiały) 1) Pustak MAX (220), kl 15, przy szerokości 29cm = 2.65zł x 21.7szt. = 57.5zł + styropian 11cm (20zł) = 77.5 zł, przy grubości ściany 40cm 2) Pustak MAX (220), kl 15, przy szerokości 19cm = 2,65 x 14.4szt. = 38 zł + styropian 12cm (22zł) = 60zł, przy grubości ściany 31cm !!! 3) Pustak PH25cm, kl15 = 5.1zł x 11szt. = 56zł + styropian 10cm (18zł) = 74zł, przy grubości ściany 35cm 4) Pustak U-220, kl15, przy szerokości 25cm - 2,50zł x 21.7szt. = 54zł + styropian 11cm (20zł) = 74 zł, przy grubości ściany 36cm ceny są orientacyjne i koszt ściany po upustach może wyjść taniej Wniosek do pytania tytułowego:(PH, czy U-220) orientacyjna cena ściany z U-220 i PH25, przy zachowaniu podobnych właściwości termicznych jest zbliżona, natomiast U-220 jest pustakiem znacznie solidniejszym i ma lepiej zaakcentowane zalety ceramiki, dla których właściwie ją kupujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DALAD 29.12.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Witamy poraz pierwszy raz na Forum. Na wiosnę zaczynamy budowę wymarzonego domu.W projekcie mamy budować z MAXa 220 a dziś w hurtowni Pan powiedział, że to już niemodne i tego nie używa się do budowy, proponował w zamian PORO 25. Co możecie nam podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 29.12.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Co możecie nam podpowiedzieć? w zasadzie wszystko już napisano, nawet masz orientacyjny koszt ściany, Max jest "zimny", ale mocny, PH jest "cieplejszy", ale mniej wytrzymały, kruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 29.12.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Nie wiem, co jest obiektywnie lepsze, ale mi jakoś psychicznie MAX lepiej odpowiadał (29 cm +10 styropianu) Wiem, że np. w poryzowanej lepiej się kuje (instalacja), ale MAX jednak jest wytrzymalszy - co przy moim dachu z ceramicznej dachówki nie było bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 10.01.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 PODBIJAM Temat stary,ale jakże aktualny MAX czy POROTHERM ?Zaczynam na wiosnę ,robiliśmy wycenę ,właściwie ta sama cena,nasz murarz chce porotherm Dodam,że:dom parterowy bez poddasza uż. z dachem wielospadowym,kryty bedzie blachodachówką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 10.01.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 od Ciebie np?trochę kultury....temat wygasł w 2004 to chyba cos mogło sie przez te lata zmienić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.01.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 zalezy za jaka kwote zakupisz maksa a za jaka protherm osobiscie mam maksa 29 cm + 12 cm styro teraz dal bym porotherm 25 lub maks 29 + 20 cm styro generalnie jesli koszty wykonania z maksa i porothermu zblizone a maks wyjdzie tyle co porotherm to lepiej maksa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 11.01.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 wybaczcie kobiecie pytanie co lepiej : beton komorkowy czy porotherm (w projekcie mam beton komorkow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 11.01.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) poszukaj tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170362-Ytong-Silka-czy-Porotherm Edytowane 11 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_211 12.01.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Róznica w budowie między PH a maxem jest przede wszystkim w kosztach robocizny oczywiście na korzyść PH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.01.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Róznica w budowie między PH a maxem jest przede wszystkim w kosztach robocizny oczywiście na korzyść PH Znaczy sugerujesz, że murarz taniej policzy za murowanie z PH a drożej z MAXa? Kurcze, dobrze, że moi o tym nie wiedzieli... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 12.01.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 A znacznie mniejsze zużycie zaprawy przy łączeniu piuro-wpust? Zaprawa też nie jest za darmo...I robota idzie szybciej... Ja przeliczyłem koszt ściany z Maxa i PT i wybrałem PT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.01.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 A znacznie mniejsze zużycie zaprawy przy łączeniu piuro-wpust? Zaprawa też nie jest za darmo... I robota idzie szybciej... Ja przeliczyłem koszt ściany z Maxa i PT i wybrałem PT. Wiesz, jeśli chcesz liczyć koszt budowy z dokładnością do kosztu zaprawy na pionowe spoiny, to koniecznie uwzględnij też koszt droższych kołków koniecznych do wieszania potem czegokolwiek w PTH, myślę, że tą dodatkową jedną czy dwie betoniarki zaprawy (bo więcej przecież na te pionowe spoiny nie wyjdzie) spokojnie zrównoważą. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts