Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max 220 vs Porotherm 25

Recommended Posts

W projekcie miałem Porotherm 25 + 12 cm wełny. Dom wybudowałem z Maxa 29 ściany zewnętrzne (+12 cm ocieplenia) i U220 wewnętrzne nośne. Cenowo to chyba wychodzi podobnie jeśli buduje się z dobrej jakości Maxa, przy zaprawie cementowej. Jeśli dom ma być ocieplony to nie ma znaczenia czy to będzie Max czy Porotherm, który ma lepsze właściwości cieplne od Maxa. Za to Max jest mocniejszy od Porohtrmu.

Piszecie, że ceny Max i Poro są podobne.

Natomiast na stronie Wienerberga w kalkulacjach kosztów budowy

ścian Poro 25 wychodzi ok. 77 zł/m2 natomiast x Max 101 zł/m2.

Czy bardzo przekłamali?

Z czego mogła wynikać ta różnica?

Daroll - dlaczego bez sensu jest dawać Poro ze styropianem?

Jakie są różnice w cenach ocieplenia wełną i styropianem?

Max i poro nie są aż tak bardzo podobni!!!, łączy ich wspólny materiał, dzieli technologia wykonania i właściwości

PH jest ceramiką poryzwaną, stworzą do tego aby uzyskiwać jak najlepsze właściwości izolacji cieplnej, bez dodatkowego ocieplania, wskutek poprawy właściwości termicznych pogorszyły się właściwości wytrzymałościowe i inne właściwości przypisywane ceramice.

Wiec jeśli dajemy ocieplenie (wełna, styropian) to ścianę z pustaka traktujemy jako nośna i tutaj wymagamy jak najlepszych wytrzymałościowych i kumulacyjnych i innych poza termicznymi, gdyż o to dba warstwa ocieplenia, dlatego MAX jest w prawie każdym punkcie lepszy od PH, poza izolacyjnością cieplną.

Przy wytrzymałości maxa możemy go dawać wzdłuż, czyli na 19cm i wtedy zużywamy go zdecydowanie mniej na m2 i zyskujemy na powierzchni domu

Ale wszędzie ostrzegają przed taką oszczędnością traci sie na izolacyjności ściany czy nie lepij murować z pustaka U zamiast maxa w poprzek?

no i wracamy do porządku czy ściana główna ma być tylko ścianą nośną, czy też spełniać właściwości izolacji cieplnej, bo jeśli tak to trzeba murować z PH, i najlepiej ścianę jedno-warstwową z minimum PH44

Przybliżona cena ściany 1m2 (materiały)

1) Pustak MAX (220), kl 15, przy szerokości 29cm = 2.65zł x 21.7szt. = 57.5zł

+ styropian 11cm (20zł) = 77.5 zł, przy grubości ściany 40cm

2) Pustak MAX (220), kl 15, przy szerokości 19cm = 2,65 x 14.4szt. = 38 zł

+ styropian 12cm (22zł) = 60zł, przy grubości ściany 31cm !!!

3) Pustak PH25cm, kl15 = 5.1zł x 11szt. = 56zł

+ styropian 10cm (18zł) = 74zł, przy grubości ściany 35cm

4) Pustak U-220, kl15, przy szerokości 25cm - 2,50zł x 21.7szt. = 54zł

+ styropian 11cm (20zł) = 74 zł, przy grubości ściany 36cm

ceny są orientacyjne i koszt ściany po upustach może wyjść taniej

Wniosek do pytania tytułowego:(PH, czy U-220) orientacyjna cena ściany z U-220 i PH25, przy zachowaniu podobnych właściwości termicznych jest zbliżona, natomiast U-220 jest pustakiem znacznie solidniejszym i ma lepiej zaakcentowane zalety ceramiki, dla których właściwie ją kupujemy

Witamy poraz pierwszy raz na Forum. Na wiosnę zaczynamy budowę wymarzonego domu.

W projekcie mamy budować z MAXa 220 a dziś w hurtowni Pan powiedział, że to już niemodne i tego nie używa się do budowy, proponował w zamian PORO 25. Co możecie nam podpowiedzieć?

• 6 years później...
A znacznie mniejsze zużycie zaprawy przy łączeniu piuro-wpust? Zaprawa też nie jest za darmo...

I robota idzie szybciej... Ja przeliczyłem koszt ściany z Maxa i PT i wybrałem PT.

Wiesz, jeśli chcesz liczyć koszt budowy z dokładnością do kosztu zaprawy na pionowe spoiny, to koniecznie uwzględnij też koszt droższych kołków koniecznych do wieszania potem czegokolwiek w PTH, myślę, że tą dodatkową jedną czy dwie betoniarki zaprawy (bo więcej przecież na te pionowe spoiny nie wyjdzie) spokojnie zrównoważą.

J.