lukaszo11 19.09.2022 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Cześć, kto mi to objaśni bo ja nie umiem zakumać od paru lat Domek 110 m2 +- sam parter. Ogrzewanie podłogowe + grzejnik w sypialni + drabinka w łazience. Piec ariston genus 24ff + sterownik + pogodynka. Piec ustawiony na min. moc - czyli pewnie koło 6 - 10 KW Ustawione na sterowniku temp.zakres od 38 do maks 45 stopni. Ten biały zawór ustawiony był tak lekko ponad "4" Skutek - grzejniki były non stop zimne - no może po paru godzinach grzania podłogi - ledwo letni. Dziś skręciłem na test na "3,5" +- i moment grzejnik stał się ciepły. Jednakże wiem ,że przy takim ustawieniu piec lubiał taktować.... Czy ja zmniejszając z 4 na 3,5 - "odpalam" przepływ na grzeniki kosztem tłumienia przepływu na podłogówkę ? Czy da się to jakoś rozsądnie zbilansować ? Przy temp podłogi 23 stopnie mam obecnie przy temp. zew. +7 około 21 stopni w kuchni a przy 21 stopniach podłoga salon - 20 stopni w salonie ( salon mam spory 48 m2 i sama podłogówka ). A może całkiem dać sobie spokój z grzejnikami i je po prostu usunać aby 100% szło na podłogę ? Poradzcie też proszę - na jaką pompkę wymienić - obecna ma z 10 lat i jak widzę je prąd jak spawara...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 19.09.2022 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 dom średnio ocieplony 12 cm grafit, strop wełna 15 cm póki co.Będę wdzięczny za info - jak ustawić temp. na piecu aby to miało sens ? ( obecnie jest zakres 38 do 45 ) z krzywą 0,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 19.09.2022 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Czym chata bogata tym rada : Podłogowe - co i jak? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379239-Pod%C5%82ogowe-co-i-jak - a w tym temacie jak klikniesz w te dwa grociki przy cytowanym @robert_gda1, to Cię przeniesie do jego tematu w którym znajdziesz : Grzejniki + ogrzewanie podłogowe - jak to pogodzić? Możesz jeszcze z wyszukiwarki FM-u skorzystać – na samej górze z prawej strony – okienko do wpisywania w którym stoi : „Szukana fraza”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 19.09.2022 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 no z tego co doczytałem to takie połączenie jest raczej bezcelowe ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 20.09.2022 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 mam jeszcze pytanie - bo jak odkrece ciepłą wode w kranie w łazience - to moment rurka "b" na pierwszym foto - jest gorąca... Nie bardzo tego rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 24.09.2022 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts