Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co macie na podłodze koło kominka?

Baru

Recommended Posts

Zastanawiamy się, czy przy kominku położyć trochę płytek i dalej "właściwą" podłogę czy pominąć te płytki :-?

Jak Wy macie to zrobione: macie płytki czy nie?

A "właściwa" podłoga ma być na razie z paneli - boimy się wilgoci i wypaczenia drewna na podłodze (poczekamy, aż wszystko wyschnie i wtedy jakieś drewno sobie fundniemy), planowany szczeniak na wiosnę, niezagospodarowany teren wokół domu.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiamy się, czy przy kominku położyć trochę płytek i dalej "właściwą" podłogę czy pominąć te płytki :-?

Jak Wy macie to zrobione: macie płytki czy nie?

A "właściwa" podłoga ma być na razie z paneli - boimy się wilgoci i wypaczenia drewna na podłodze (poczekamy, aż wszystko wyschnie i wtedy jakieś drewno sobie fundniemy), planowany szczeniak na wiosnę, niezagospodarowany teren wokół domu.

mam drewnianą podłogę w salonie (deski sosnowe) - a przed kominek położyłam płytę z mosiądzu

Ja mam wlasnie ten sam dylemat , bo uparlam sie ,zeby wokol kominka byl tylko parkiet.Ale wlasnie pare dni temu bylam u znajomych, ktorzy maja polozony marmur przed kominkiem i potem parkiet.Na tym marmurze jest wylozony kocyk dla kotka i jest on juz w kilku miejscach wypalony...Niestety zawsze cos z tego kominka wyleci i jesli ma to byc bezposrednio parkiet (panele) to mysle ,ze beda takie wypalone miejsca na nim. Tak wiec z zalem, ale musze pomyslec o jakichs plytkach przed kominkiem.

Pozdrawiam

Baru, widzę, że jesteś też z Rzeszowa (ja dotąd sie nie określałam :oops: ) ciekawa jestem jakie płytki wybierzesz- daj znać. U mnie na płytki za późno, bo parkiet już położyli, właśnie już mieliśmy dość biegania i szukania, teraz zamierzam położyć na parkiet płytę z mosiądzu. Parę razy palilśmy w kominku i na razie (odpukać) bez strat- może dlatego, że kominek ma klasyczny kształt z półką, ale płytę trzeba zrobić i już. Zastanawiam się tylko nad jej szerokościa, bo na zdjęciach jest to różnie rozwiązane- raz szerzej a raz tylko pas płytek.

Pozdrawiam, życzę owocnego szukania

Znalazlam piekne kafelki imitujące stare, spróchniałe deski. Kilkoro gości zapytało się juz mnie, czy to nie ryzykowne kłaść drewno koło kominka :D

Kasia możesz coś powiedzieć wiecej o tych kafelkach?

Będę takie potrzebowała....jakis namiar na nie...z góry dziękuje!

Sonika, ja znalazłam zakład ślusarski, ale napisz do NatkiB, bo ona jest z Krakowa i też ma płytę z mosiądzu.

Co do kosztów, to nie mam jeszcze dokładnych danych, bo arkusz jest dość drogi ok. 200 zł, a grubsza blacha kosztuje 700 zł. jedna cały arkusz to dosyć dużo- nie pamiętam dokładnie...

W każdym razie na moją płytę nie poszłoby nawet pół arkusza i myślę raczej o tym cieńszym. Na razie jeszcze nie byłam w zakładzie, mam tylko wstępną telefoniczną deklarację od pana, że się tym zajmie- ciekawa jestem za ile?

Swoją drogą to zastanawiam się jak to się sprawuje podczas użytkowania?