Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co macie na podłodze koło kominka?

Baru

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
Ja mam płytki marmurowe takiej samej "marki" co płyta na kominku. Odradzałabym kładzenie pod sam kominek paneli czy parkietu. Już kilka razy zdażyło mi się, że żar z kominka wypadł na podłogę...A więc płytki lub blacha i to na szerokości min. 60cm.

ja mam parkiet do samego kominka ...pierwszy sezon za nami i nic się nie dzieje ....oczywięcie należy bardzo ostrożnie otwierać drzwiczki ,ale tak po prawdzie, jeśli dołożymy drzewa do pełna to następny wsad dokładamy wtedy ,jak w kominku jest przygasający żar ....czyli raz albo dwa w trakcie wieczoru.

A na czas czyszczenia kominka .....rozkładamy gazetę .....

A gdyby położyć grubą szybę? Oczywiście na parkiet :wink:

Ciekawe, jak to by się sprawdziło?

Sprawdzi się super i widać parkiet !!!

Ja zrobiłam tak u siebie ..... parkiet mam położony na dwóch poziomach, tzn. tuż przed kominkiem niżej i w tym zagłębieniu szyba hartowana ....

pomysł własny :lol:

Ja zrobiłam tak u siebie ..... parkiet mam położony na dwóch poziomach, tzn. tuż przed kominkiem niżej i w tym zagłębieniu szyba hartowana ....

badi - czy mogłabyś podesłać jakąś fotkę? pls...

Hmm, a w jaki sposób był układany parkiet na dwóch poziomach? :o Wiesz, jakieś cyklinowanie itp...

Czy ta część pod szybą jest wykończona (w sensie - lakier, olej)? Czy szybę masz zamontowaną na stałe, czy "leży luzem"?

Sorki za takie wypytywanie, ale taką właśnie szybę wymyśliłam do swojego domu i ciekawa jestem, jak to jest w praktyce, a Twój pomysł z tymi poziomami baaaardzo mi się podoba! :p

Czy możesz też powiedzieć, z czego masz obudowę kominka i czym jest wykończona ta ściana szaro-grafitowa? Wygląda bardzo fajnie...

Hmm, a w jaki sposób był układany parkiet na dwóch poziomach? :o Wiesz, jakieś cyklinowanie itp...

Czy ta część pod szybą jest wykończona (w sensie - lakier, olej)? Czy szybę masz zamontowaną na stałe, czy "leży luzem"?

Sorki za takie wypytywanie, ale taką właśnie szybę wymyśliłam do swojego domu i ciekawa jestem, jak to jest w praktyce, a Twój pomysł z tymi poziomami baaaardzo mi się podoba! :p

Czy możesz też powiedzieć, z czego masz obudowę kominka i czym jest wykończona ta ściana szaro-grafitowa? Wygląda bardzo fajnie...

przyłączam się do prośby o fotkę i mam jeszcze pytanie czy szyba się nie rysuje?

W starym domku gospodarczym przed kominkiem była płyta ze stali na czarno. bardzo fajnie wyglądała bo kominek ma wiszący okap z takiej samej blachy. Jakim cudem ona czarna nie wiem, pytanie zbyt techniczne, ale pełno takich czarnych widziałam w różnych miejscach, więc to nie skomplikowane.

I zawsze lepiej mieć ją szerszą - nasza ok 40 cm w zupełności wystarczałą, ale jeden jedyny raz trzasnęło drewno i poleciał ogarek na dalsze 10 cm. Na szczęście mieliśmy tam PCV, ale dziura jest i co na nią spojrzę to mnie trzęsie...nie mogłam tej blachy ciutek większej położyć?

Parkiet na dwóch poziomach był układany w sposób następujący...... musiałam mieć na całym parterze przyklejoną płytę OSB z powodu różnicy w wysokości terakoty i parkietu . Parkiet egzotyk o gr. 15 mm. Niestety był to błąd wykonawców wylewek.....stą decyzja o OSB i postanowiłam wykorzystać tę różnicę grubości dla umieszczenia szyby.

W tej chwili jeszcze jej nie mam, ale jest przygotowane miejsce.

Parkiet pod szybę wykończony jest tak samo jak reszta podłogi tzn. szlifowany i lakierowany. Szyba będzie położona na parkiecie z małym luzem do brzego zagłębienia.Nie będzie niczym przyklejona - luz. :lol:

Szara ściana to stiuk w kolorze betonu.

Obudowa kominka bazalt groszkowany i takie same mam blaty w kuchni .

Zaczęłam ten wątek a teraz się dopiszę :D.

Ja mam panele do samego kominka (widać na zdjęciach) i po tym sezonie grzewczym (intensywnie wykorzystywany kominek do największych mrozów) nie mam żadnych śladów po-żarowych. Mam natomiast pęknięty jeden panel, na który spadło mi drewno - nawet niezbyt ciężkie, ale tak spadło brzegiem no i ... klapa.

Ale tak jak pisałam na początku - panele są tymczasowe jeno (ale sami wiecie jak to z prowizorkami bywa).

Szczeniak (hehehe - malutki szczeniaczek 8,5 m-ca - zdjęcia poniżej w wątku) już nie sika, tylko ogród jak był oceanem błota i piachu tak jest dalej. Ale idzie ku lepszemu! Kostka już jest i w tym roku trzeba przynajmniej rozwieźć ziemię pozostałą po wybieraniu pod kostkę i zasiać trawkę na niej. A jak się uda to może i jakieś krzaczki i drzewka się pojawią.

Parkiet na dwóch poziomach był układany w sposób następujący...... musiałam mieć na całym parterze przyklejoną płytę OSB z powodu różnicy w wysokości terakoty i parkietu . Parkiet egzotyk o gr. 15 mm. Niestety był to błąd wykonawców wylewek.....stą decyzja o OSB i postanowiłam wykorzystać tę różnicę grubości dla umieszczenia szyby.

W tej chwili jeszcze jej nie mam, ale jest przygotowane miejsce.

Parkiet pod szybę wykończony jest tak samo jak reszta podłogi tzn. szlifowany i lakierowany. Szyba będzie położona na parkiecie z małym luzem do brzego zagłębienia.Nie będzie niczym przyklejona - luz. :lol:

Szara ściana to stiuk w kolorze betonu.

Obudowa kominka bazalt groszkowany i takie same mam blaty w kuchni .

Dzięki - muszę jeszcze trochę o tym pomyśleć, jak to wykończyć, na razie pomysł z szybą wydaje mi się fajny, ale chyba nie zdecyduję się na dwa poziomy, bo najprawdopodobniej parkiet będzie układany skośnie w stosunku do kominka i nie byłoby to takie proste...

Pozdrawiam serdecznie