Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Petunia

Recommended Posts

http://marzannapg.fotosik.pl/albumy/225107.html

Pod tym adresem zapieczętowałam moją dumę i marzenie życia, które właśnie się realizuje. Czy może być coś wspanialszego? No, może wreszcie jego skończenie... 8)

Nie oczekuę ochów i achów, choć oczywiście byłyby miłe, lecz zdaję sobie sprawę, że domek jak domek - jednym się podoba innym nie. Nasz jest skromny a co najważniejsze odzwierciedla nasze wyobrażenie o nim. Co jednak najistotniejsze w mojej prezentacji - zbudowaliśmy go (ja i mąż) własnymi siłami. Te pustaki, które widzicie murował mąż, podawałam ja. Każdy pustak na poddasze i każdą cegłę na komin wniosłam ja (niezła siłownia - polecam! :lol: ). Mój mąż zadebiutował jako dekarz, z sukcesem, bo nic nie przecieka (odpukać w niemalowane, bo jeszcze będziemy nasz czerwoniutki dach 'psuć' oknami dachowymi w ilości 2 lub 3). Jedyny pracownik, który pracował u nas za pieniądze to cieśla oraz jego pomocnik a raz okresowo zatrudniliśmy pomocnika murarza (szedł listopad, trzeba było podgonić prace, by zrobić strop). Tutaj należą się wielkie podziękowania moim przyjaciołom, którzy nie tylko duchowo, ale i fizycznie wsparli nas w wielu pracach a zwłaszcza przy wnoszeniu dachówki na dach. Zatem popatrzcie, drodzy forumowicze, i oceńcie sami.

Wnętrza to też nasze pomysły i własne wykonanie (za wyjątkiem mebli kuchennych :D, które jako jedyne są tutaj nowe- reszta to z mieszkania w bloku a w jadalni stół i krzesła ogrodowe 8) )

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marzanno, z serca gratuluję, domek prawdziwie domowy, tradycyjny, jeśli latem przystroisz go petunią jak w nazwie, będzie pieknie. Podziwiam wytrwałość, satysfakcja będzie ogromna, gdy już zamieszkacie. Życzę szybkiej przeprowadzki i samych szczęśliwych chwil.

Domek git! W takich właśnie gustuje, super proporcje, prosta bryła i zapewne nie jest taki mały w środku!

I ten krajobraz...

Jaki to projekt?

Projekt Petunia z Archetonu. Projekt zakładał 180m2, ale dom został skrócony na długości o metr i teraz ma 156m2, na parterze jest hol, salon z jadalnią w wykuszu i schodami na górę (nie ma klatki schodowej), łazienka, kuchnia, kotłownia i pokój a na górze 4 sypialnie i łazienka. Dla trzech osób wystarczy a nawet nadto.

I dziękuję wszystkim za ciepłe słowa, miło je słyszeć/widzieć :)

Nie, to jeszcze nie elewacja ale gołe bloczki Poromur :D W przyszłości będzie tynk bardzo jasny kremowy. Nie jestem tu oryginalna (większość preferuje czerwony dach i żółte lub kremowe ściany), ale ja po prostu o takim marzyłam od zawsze, nic na to nie poradzę. Nie będę wbrew sobie robić odmiennej kolorystyki tylko po to by nie 'małpować' innych. :lol:

Gdyby ktoś się pytał o okna to też nie są 'oryginalne', zwykłe okna, które ludzie wyrzucili kiedy wymieniali na nowe i takim sposobem budynek mamy zamknięty. Te dziwne prostokąty nad nimi z numerem telefonu to RKS-y, skrzynki na roletę.

Jeszcze raz dzięki za ciepłe słowa.

Niektórzy pewnie odpuszczają, bo zależy jak liczą :wink: My od początku liczyliśmy tylko koszty materiałów i koszty robocizny w zakresie jakiej nie jesteśmy w stanie zrobić (np. ściąganie humusu, stawianie więźby) lub nie mamy uprawnień (np. wytyczenie domu). Oczywiście liczyliśmy też robociznę dekarzy, ale gdzieś po drodze pieniążki 'wyparowały', więc małżonek zakasał rękawy i sam ułożył dach - z sukcesem. Jakoś tak od samego początku nie baliśmy się tej pracy, podchodziliśmy do tego bardzo spokojnie, choć, przyznaję, niektórzy pukali się w czoło. Teraz już przestali, a niektórzy z tych co się pukali, pomogli nam z czystej przyjaźni, bezinteresownie, choć dosłownie tylko raz poprosiliśmy o pomoc - przy wnoszeniu dachówki na dach.

Nie czuję się jak bohaterka, raczej jak realizatorka swoich marzeń, spokojnie, metodycznie i ciężką pracą. Poza tym niektórzy ostatnie poty wyciskają na siłowni a ja na budowie! :D Efekt ten sam (figura!) a przy okazji dom powstaje albo odwrotnie!

Przeglądając Twój album odnosiłem wrażenie, że dom został wybudowany na "Wichrowych wzgórzach" ..... zapewne to efekt tych kłębiastych obłoków :wink:

"Wichrowe wzgórza" a niech mnie! :D Ja raczej mało romantycznie się wypowiadałam względem owych wiejących tam (za często) wiatrów, coś w guście o Kieleckim :wink: Rzeczywiście cały okoliczny (nie tylko nasza działka) teren jest na podwyższeniu w stosunku do reszty wsi - widzimy tylko dachy i czubki drzew nad Bystrzycą, zatem powtórka z powodzi nam nie grozi :wink: Jeśli chodzi o niebo, to bardzo często jest takie niesamowite, zdarzało mi się jeszcze w czasach gdy działka była polem chwastów leżeć na plecach i gapić się na nie godzinami (mąż w tym czasie kosił chwaściska, he, he) A jakie piękne jest przy zachodzie słońca, to trudno opisać, można tylko chłonąć oczami.

Milutki domek, na razie dużo go nie widać, jestem bardzo ciekawa środka, rozkładu pomieszczeń.

Oto układ w środku. Najpierw parter, ale bez naniesionych przez nas zmian (schody będą jednozabiegowe i kominek przeniesiony na ścianę między salonem a kuchnią)

http://foto.onet.pl/upload/16/6/_399840_n.jpg

A to poddasze, tu już bez zmian.

http://foto.onet.pl/upload/18/38/_399841_n.jpg