Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Filtry - taniej

Recommended Posts

Chciałbym utworzyć temat dotyczący filtrów do rekuperacji ,skrzynek atysmogowych itp

Z racji tego ze tu na forum jest wielu użytkowników wentylacji mechanicznej daj znać jak radzicie sobie z filtrami a dokładniej zależy mi na informacjach dot wykorzystania materiałów do filtracji i ich wykonanie jako gotowych filtrów.

Nie jest tajemnicą ze jeśli zastosujemy materiał filtrujący na płasko opory wzrosną dwukrotnie do wersji z plisowaniem i tu właśnie chciałbym mocniej się pochylić.

Jak wykonać plisowanie w domowych warunkach np materiał F9 ( do skrzynki przed rekuperatorem ) rozmiar filtra 35x30 cm macie jakieś patenty?

Oczywiscie temat przewymiarowania rekuperatora jest mi znany aby pokonać dodatkowe opory spowodowane dodatkowymi filtrami.

Opory to jeden aspekt, a sprawność filtracji kolejny. Większa powierzchnia to mniejsza prędkość przenikania, a za tym większa skuteczność.

Wszystkie filtry zamawiam w SFM filtry.

Jak sobie policzysz swój czas i materiał na zrobienie filtra plisowanego, to może się okazać, ze skórką za wyprawkę. Robię naprawdę wiele rzeczy sam - naprawiam, auta, wszystkie urządzenia w domu, zajmuje się wentylacją, hydrauliką, szyję, a mimo wszystko jestem daleki do robienia filtrów samemu.

99% tkanin na allegro to materiały syntetyczne stosowane do wyrobu ocieplanej odzieży

Te maty nie mają nic wspólnego z certyfikowanymi materiałami stosowanymi w filtracji powietrza

Więc jeśli komuś wystarcza "pseudo filtracja" to niech kleci filtry z czegokolwiek

Jeśli chcesz dobry i tani filtr, to zamawiaj skrzynię filtracyjną tak by zmieścić wewnątrz filtr kieszeniowy o "standardowym przemysłowym rozmiarze"

592x592x600, lub 592x287x600 (wg mnie to optymalny rozmiar)

Takie filtry są dostępne od ręki, w każdej klasie filtracji i materiale.

Filtry panelowe (kasetowe) zawsze są minimalnie droższe, bo w klasach filtracji 7 i 9 są produkowane z droższych włókien szklanych

Edytowane przez _John