Greg_81 24.09.2022 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 Chciałbym utworzyć temat dotyczący filtrów do rekuperacji ,skrzynek atysmogowych itpZ racji tego ze tu na forum jest wielu użytkowników wentylacji mechanicznej daj znać jak radzicie sobie z filtrami a dokładniej zależy mi na informacjach dot wykorzystania materiałów do filtracji i ich wykonanie jako gotowych filtrów. Nie jest tajemnicą ze jeśli zastosujemy materiał filtrujący na płasko opory wzrosną dwukrotnie do wersji z plisowaniem i tu właśnie chciałbym mocniej się pochylić. Jak wykonać plisowanie w domowych warunkach np materiał F9 ( do skrzynki przed rekuperatorem ) rozmiar filtra 35x30 cm macie jakieś patenty?Oczywiscie temat przewymiarowania rekuperatora jest mi znany aby pokonać dodatkowe opory spowodowane dodatkowymi filtrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.09.2022 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 Opory to jeden aspekt, a sprawność filtracji kolejny. Większa powierzchnia to mniejsza prędkość przenikania, a za tym większa skuteczność. Wszystkie filtry zamawiam w SFM filtry. Jak sobie policzysz swój czas i materiał na zrobienie filtra plisowanego, to może się okazać, ze skórką za wyprawkę. Robię naprawdę wiele rzeczy sam - naprawiam, auta, wszystkie urządzenia w domu, zajmuje się wentylacją, hydrauliką, szyję, a mimo wszystko jestem daleki do robienia filtrów samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.09.2022 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 (edytowane) 99% tkanin na allegro to materiały syntetyczne stosowane do wyrobu ocieplanej odzieżyTe maty nie mają nic wspólnego z certyfikowanymi materiałami stosowanymi w filtracji powietrza Więc jeśli komuś wystarcza "pseudo filtracja" to niech kleci filtry z czegokolwiek Jeśli chcesz dobry i tani filtr, to zamawiaj skrzynię filtracyjną tak by zmieścić wewnątrz filtr kieszeniowy o "standardowym przemysłowym rozmiarze"592x592x600, lub 592x287x600 (wg mnie to optymalny rozmiar) Takie filtry są dostępne od ręki, w każdej klasie filtracji i materiale. Filtry panelowe (kasetowe) zawsze są minimalnie droższe, bo w klasach filtracji 7 i 9 są produkowane z droższych włókien szklanych Edytowane 29 Września 2022 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts