busz 25.09.2022 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Cześć, chciałbym zapytać Was o pomysł na szybkie wykonanie fragmentu posadzki pod prysznic. Podczas robienia posadzek wydzieliłem fragment 90x90 pod odpływ liniowy. Posadzka została wykonana prawidłowo, w przyszłym tygodniu chciałbym podejść do montażu odpływu i zastanawia mnie czym mógłbym "załatać" dziurę w posadzce. Myślałem o 6-centymetrowej płycie budowlanej (byłoby to 2cm poniżej posadzki, więc zachowałbym spadek) i zrobieniu z niej czegoś w stylu "brodzika podpłytkowego", niestety to rozwiązanie odpada bo rurki od podłogówki biegną ~20cm od ściany i docinanie płyty do zawijasów podłogówki jest wręcz niemożliwe. Schemat wygląda jak na grafice poniżej. myślałem, żeby na niebieskim polu zamocować odpływ w płycie budowlanej (co ochroni go przed mocniejszym nagrzewaniem od podłogówki, a na rurki wylać beton szybkowiążący. Pytanie tylko ile czasu coś takiego schnie i czy takie rozwiązanie ma sens, widziałem w internecie różne cementy szybkoschnące, gdzie producenci zachwalają, że po kilkudziesięciu minutach jest już suchy. Zależy mi na czasie ponieważ wydzieliłem sobie urlop w pracy i chciałbym w tym czasie to ogarnąć. Pytanie tylko czy jest to w ogóle możliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydop 26.09.2022 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Mógłbyś spróbować coś takiego do "podlania" samego odpływuhttps://allegro.pl/oferta/pci-repaflow-zaprawa-ekspansywna-podlewka-12613625640Na całej powierzchni brodzika raczej odpada, bo jest to bardzo płynna zaprawa i nie uzyskasz spadkuIdealnie natomiast nadawałaby się do osadzenia odpływu, gdyż obleje ci wszystko szczelnie pod spodem (odpływ, rurki itp)Dodatkowo ta zaprawa jest wodoszczelna i bardzo szybko schnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busz 26.09.2022 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Dziękuję za propozycję, zastanawia mnie jeszcze Mapei Lampocem, Knauf F+F i Baumit B30. Nie wiem co wybrać, zastanawiam się trochę nad układaniem warstwowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts